Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Autobias

blue

Postări Recomandate

În cazul unui optocuplor nu se pune problema "fototranzistorul rezista la 300v" (sigur nu putem neglija Ubc sau Uce fototranzistor)...,contează izolaţia oferită de cuplajul-optic(de obicei) ,uneori dacă excludem optocuplorul cuplajul galvanic poate fi mai greoi/complicat(in contextul dat)...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 140
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

38

• blue

33

• hpavictor

11

• 300B SE

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Normal ca ma refeream la Uce a fototranzistorului nu la tensiunea de strapungere LED-fototranzistor care e citiva KV la cel mai prost optocuplor. Ca sa pot manevra tensiunea de negativare pentru 6s33s, am nevoie de un fototranzistor care sa poata functiona in siguranta, fara risc de strapungere. Pericolul e atunci cind e complet blocat, deci ledul stins.

Cele mai frecvente si uzuale optocuploare au Uce al fototranzistorului intre 50 si 100V, de aia am atras atentia.

Exact asta am constatat si eu. Daca eviti sa folosesti optocuplor schema e mai greoaie si mai greu de pus in functiune.

Marius, uite aici: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... /83611.pdf

Se gaseste fara probleme si la prima comanda de piese o sa aduc citeva bucati. (saptaminal fac minim o comanda destul de mare asa ca o astept pe urmatoarea)

Referitor la operational, poate fi folosit oricare, chiar si 741, dar prefer modele care functioneaza corect la o singura tensiune de alimentare de 5V. Intimplator acel TLC271 il aveam pentru ca il folosesc in niste aplicatii care necesita impedante foarte mari de intrare si consum extrem de mic, dar exista multe alte modele, mult mai performante. Bine, aici nu conteaza viteza si zgomotul, integrator fiind.

Link spre comentariu

Normal ca ma refeream la Uce a fototranzistorului nu la tensiunea de strapungere LED-fototranzistor care e citva KV la cel mai prost optocuplor. Ca sa pot manevra tensiunea de negativare pentru 6s33s, am nevoie de un fototranzistor care sa poata functiona in siguranta, fara risc de strapungere. Pericolul e atunci cind e complet blocat, deci ledul stins.Cele mai frecvente si uzuale optocuploare au Uce al fototranzistorului intre 50 si 100V, de aia am atras atentia.Exact asta am constatat si eu. Daca eviti sa folosesti optocuplor schema e mai greoaie si mai greu de pus in functiune.Marius, uite aici: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... /83611.pdfSe gaseste fara probleme si la prima comanda de piese o sa aduc citeva bucati. (saptaminal fac minim o comanda destul de mare asa ca o astept pe urmatoarea)Referitor la operational, poate fi folosit oricare, chiar si 741, dar prefer modele care functioneaza corect la o singura tensiune de alimentare de 5V. Intimplator acel TLC271 il aveam pentru ca il folosesc in niste aplicatii care necesita impedante foarte mari de intrare si consum extrem de mic, dar exista multe alte modele, mult mai performante. Bine, aici nu conteaza viteza si zgomotul, integrator fiind.

De fapt chestia cu izolarea intre tensiunea citita pe Rk si tensiunea de executie pe Ug nu este importanta din moment ce sint doua surse diferite cu un singur punct GND comun, conteaza simplitatea functionala de acea imi place schema taEu am tentatia ca sa complic un montaj cu protectii pt diferite situatii de avarie asta fiindca ma obsedeaza fiabilitatea, uneori este bine alteori nu...Cred ca cel mai bun optocuplor in aceasta aplicatie este de tipul LDR fiindca se comporta ca un atenuator , oricum dinamica nu prea conteaza iar integraratorul bineinteles ca poate fi orice CI operational dar si pt mine acest TLC 271 este optiunea cea mai buna...
Link spre comentariu

Referitor la fiabilitate...Am scris mai sus de un anumit condensatoras care ar trebui pus...si eu ca un nesimtit nu l-am pus pe schema si nici nu-l pun. Sa se prinda fiecare. Repet, totul merge corect si fara el in conditii normale.

Link spre comentariu

Pur si simplu am vrut sa ma dau barosan, Atit. Chestiile care le-am scris sunt adevarate, nu am mintit in nici un fel.Ce se intimpla daca pica alimentarea timp de 1 secunda dupa care isi revine? Oare pica sigurantele de la lampi?La asta se referea condensatorasul....Pica sigurantele!

Link spre comentariu

Nu prea are importanta , tuburile finale suporta socurile termice fara problema daca nu dureaza mult, mai periculoase sint fenomenele de "agatare" a negativarii cu o valoare nepotrivita de acea autobias-ul trebuie atent proiectat, eventual corelat cu protectii anodice rapide dar iarasi poate complic lucrurile...

Link spre comentariu

Nu prea are importanta pentu tine, ca dupa cum ai zis doar urmeaza sa lucrezi cu 6s33s..., Sa vezi tu acolo curent anodic necontrolat...Amperi nu gluma! Lampa stabilizatoare nu lampa finala linii! Vezi tu cind incerci.

Link spre comentariu

Nu prea are importanta pentu tine, ca dupa cum ai zis doar urmeaza sa lucrezi cu 6s33s..., Sa vezi tu acolo curent anodic necontrolat...Amperi nu gluma! Lampa stabilizatoare nu lampa finala linii! Vezi tu cind incerci.

O sursa reglabila de 200-350v/600mA si limitare reglabila de curent este aproape gata numai buna de incercat 6S33S asa ca sigurantele fuzibile pe c.c. si a.c. vor fi protejate :da
Link spre comentariu

Foarte buna pentru experimente, dar amplificatorul ca produs final de obicei nu e dotat cu sursa stabilizata cu limitare de curent. In laborator putem face orice. Pe "teren" apar problemele reale.

Link spre comentariu

Sigur ca pe "teren" nu este nevoie de stabilizare iar sigurantele fuzibile bine calibrate si cu actionare rapida sint suficiente , problema este ca integratorul corecteaza foarte lent tensiunea de grila in cazul cresterii rapide a curentului catodic deci nu se poate baza pe negativare de corectie

Link spre comentariu

Viteza de corectie trebuie sa fie mica pentru a exclude variatiile de curent din catod provocate de semnalul audio. Partea interesanta a integratorului in aceasta aplicatie e faptul ca poate fi reglat foarte usor, adica poti sa-i stabilesti viteza de corectie prin modificarea unei singure componente, cel mai simplu prin modificarea rezistentei din intrarea inversoare. Pentru teste si punere in functiune poate fi pus un potentiometru si inlocuit ulterior cu o rezistenta fixa.Ca metoda de reglaj ar fi introducerea la intrare a celei mai joase frecvente care va fi redata, sa zicem 20 Hz si reglarea vitezei de reglaj in asa fel incit aceasta frecventa sa nu fie masurabila pe iesirea integratorului, sau ma rog, amplitudinea sa fie extrem de mica. In felul asta obtinem viteza maxima de corectie care nu perturba functionarea amplificatorului.

Link spre comentariu

In cazul sistemului servobias atasat amplificatorului cu PL519 frecventa de taiere a FTJ este de 2Hz insa provocarea suprema ar trebui sa fie clasa AB1, ce zici Misa ?

Link spre comentariu
  • 5 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări