THOMAS Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Dar de propunerea mea ce parere aveti??....Pentru ca veni vb de teorie,este o chestie absolut teoretica,asa cum spune si ,trebuie calculata,realizata sub forma de montaj test si apoi "bibilita". Astept pareri de orice fel,critici si/sau imbunatatiri,.....poate imi scapa ceva!!??Teoretic ar merge! Link spre comentariu
mișa Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Si eu la un moment dat m-am gindit la un autobias cu lampi...dar care e rolul acstui autobias:1.Ne protejaza de cresterea accidentala a curentului din cauza cresterii tensiunii de alimentare sau a temperaturii, lucru foarte important in clasa A.2.Compenseaza uzura tuburilor, astfel un tub merge "ca nou" pina aproape de uzura totala.3.In general tine curentul fix, ceea ce principial e bine si frumos.Daca facem un circuit de autobias cu semiconductori lucrurile sunt batute in cuie. Daca facem unul cu lampi, circuitul autobias e supus si el uzurii si nu mai ai un control absolut. Prin uzura lampilor din circuitul autobias, curentul fie va creste fie va scadea, functie de proiect. Eventual trebuie proiectat cu niste lampi SQ, cu viata lunga.Deci, parerea mea e ca mai bine o negativare catodica sau mixta decit o negativare asistata cu lampi. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Corect ce spui aici,de fapt eu m-am jucat putin in inchipuindu-mi o schema functionala(poate!) cu tuburi dar de la desen la practica este o distanta foarte mare.Cred ca daca tuburile din servo-bias sunt din cele cu viata lunga sau militare,avand in vedere ca sunt si de puteri mici durata si stabilitatea lor in timp va fi destul de buna. Dar tu ai dreptate,de ce sa imbatranim alaturi de aceeasi femeie(!?),mai bine tinem langa noi ceva nou si tanar si atunci totul este batut in cuie in ceea ce priveste "stabilitatea" noastra, ca "tuburi" vechi ce suntem sau vom fi,nu?Am glumit,bineinteles! Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 Pentru a modifica un amplificator existent cel mai bine e sa pui un mic traf suplimentar. Un traf de 15-20W toroidal la Petra nu cred ca costa mai mult de 30 lei.Autobiasul e o solutie foarte buna la clasa A cu 6s33s. Aceste lampi au probleme cu stabilitatea curentului, iar in clasa A poate deveni o problema. Negativarea catodica nu e o solutie datorita disiparii foarte mari a rezistentei din catod.Incerc sa procur doua 6s33s ar fi perfecte pt un SE si probabil pot fi stapinite cu acest tip de autobias dar sint curios cam ce putere out SE apreciezi pt acest tip de tub ? Link spre comentariu
mișa Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Singurul se cu 6s33s pe care l-am facut a fost cel cu 3 lampi in paralel. Cu negativare fixa am obtinut putin peste 60W pe sarcina rezistiva. Deci cu un tub ma astept la 20W. Pot sa afirm ca in acest regim si cu aceasta lampa negativarea fixa practic nu poate fi folosita. (doar daca stai tot timpul cu surubelnita in potentiometrul de negativare ) Cu servobias sunt sigur ca ar merge si ar fi foarte stabil, iar puterea ar fi aceeasi. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Singurul se cu 6s33s pe care l-am facut a fost cel cu 3 lampi in paralel. Cu negativare fixa am obtinut putin peste 60W pe sarcina rezistiva. Deci cu un tub ma astept la 20W. Pot sa afirm ca in acest regim si cu aceasta lampa negativarea fixa practic nu poate fi folosita. (doar daca stai tot timpul cu surubelnita in potentiometrul de negativare ) Cu servobias sunt sigur ca ar merge si ar fi foarte stabil, iar puterea ar fi aceeasi. Din cate stiu eu din Constanta are un SE cu un singur 6C33C pe fiecare canal si functioneaza cam de un an si ceva,negativarea fiind fixa (schema Borbely) si nu a avut probleme de acest gen absolut niciodata,amplificatorul am avut placerea,pentru ca placere a fost,sa-l ascult si la momentul respectiv (asta vara) il consideram cel mai bun amplificator auzit de mine si facut in regimDIY.Despre performante si caracteristici tehnice ar trebui sa-l intrebam pe ,mai ales ca intre timp a achizitionat si ceva aparatura de masura si control in domeniu electronica-audio. Tot la Constanta mai sunt inca doi constructori amatori care au facut acest montaj,pe inca unul (amplificatorul) l-am auzit.... asa ca se pare sunt destul de stabile aceste tuburi.Eu ma gandesc ca erau folosite in industria militara de catre rusi si chiar pe avioane,deci nu cred ca riscau ei sa foloseasca asa ceva,nu? Link spre comentariu
mișa Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Sigur ca se poate dar nu poti tine lampa pe curba de disipatie maxima. Trebuie sa-i aloci o marja de siguranta destul de mare iar in cazul asta scade mult puterea maxima. Daca scade mult puterea maxima, nu mai ai nici un motiv sa folosesti o lampa asa mare cu curent de filament asa mare.Merita montat un aparat de masura pe Rk si observat, asa in timp, evolutia curentului. Daca ai montat aparatul de masura te asigur ca zilnic reglezi biasul pentru ca "nu suporti" ca acul sa nu stea unde trebuie. Eu din cauza asta am mers pe mixt. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Sigur ca se poate dar nu poti tine lampa pe curba de disipatie maxima. Trebuie sa-i aloci o marja de siguranta destul de mare iar in cazul asta scade mult puterea maxima. Daca scade mult puterea maxima, nu mai ai nici un motiv sa folosesti o lampa asa mare cu curent de filament asa mare. Iti dau dreptate numai in cazul cand vb de raportul energetic (randament!),dar daca vb de sunet atunci cred ca nu se mai pune problema obtinerii unei puteri maxime,sunetul "produs" de aceasta lampa este absolut deosebit si sa nu-mi aduc aminte cate suturi am luat in dos cand am spus ca dreapta de sarcina se traseaza tangenta la curba de disipatie maxima a anodului. Atunci am tacut si am inteles ca asa e bine,sa ne situam undeva pana in curba de disipatie maxima anodica.Daca montezi un mA,atunci fii sigur ca vei fi tentat sa tot reglezi biasul,asa asa-i.Eu am vazut un amplificator care avea montat un LED bicolor,rosu si verde, un comparator si se aprindea verde cand totul era OK si rosu cand situatia deja era critica!! Eu stiu ca tu esti foarte tipicar si extrem de pretentios,nu e rau,dar mai mareste-ti procentul de toleranta,nimeni nu este perfect si mai ales nu face lucruri perfecte! Link spre comentariu
mișa Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Ideea e ca daca am vazut pe "ace" instabilitatea curentului, chiar daca nu montez instrumente stiu ca nu e stabil curentul si asta ma deranjaza. Tot timpul am tendinta sa-l masor... Daca nu stiam de acasta instabilitate, nu-mi pasa si poate observam doar cind se inrosau lamplile, iar 6s33s se inroseste foarte greu chiar daca depasesti puterea admisa. Link spre comentariu
THOMAS Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Ideea e ca daca am vazut pe "ace" instabilitatea curentului, chiar daca nu montez instrumente stiu ca nu e stabil curentul si asta ma deranjaza. Tot timpul am tendinta sa-l masor... Daca nu stiam de acasta instabilitate, nu-mi pasa si poate observam doar cind se inrosau lamplile, iar 6s33s se inroseste foarte greu chiar daca depasesti puterea admisa. Mergi inainte cu proiectul propus mai sus si-ti cumpar si eu patru montaje,vb serios! Link spre comentariu
blue Postat August 5, 2011 Autor Partajează Postat August 5, 2011 Aceasta este schema proiectata de mine, un pic complicata dar deorece pe mine ma obsedeaza fiabilitatea unui aparat am cautat ca indiferent de ce piesa ce se defecteaza tubul sa fie asigurat cu tensiunea maxima de negativare iar pretul componentelor este complet nesemnificativ vis a vis de cea ce protejeaza... Asa cum am mai spus, chinui un tub PL36 sa vad ce se intimpla cu stabilitatea curentului anodic si pina acum totul este in regula probabil vor urma 6AS7 si 6080 Link spre comentariu
mișa Postat August 5, 2011 Partajează Postat August 5, 2011 Blue, fara nici o intentie rea, dar un singur operational rezolva filtrarea prin integrare si amplificarea prin reglarea reactiei negative...http://www.electronics-tutorials.ws/opamp/opamp_6.html Fara suparare, dar tu ai facut acolo o filtrare dubla RC...in loc de o singura integrare...E mult mai complicat, mai greu de pus in functiune si normal, mai greu de facut practic. Link spre comentariu
blue Postat August 6, 2011 Autor Partajează Postat August 6, 2011 Blue, fara nici o intentie rea, dar un singur operational rezolva filtrarea prin integrare si amplificarea prin reglarea reactiei negative...http://www.electronics-tutorials.ws/opamp/opamp_6.htmlFara suparare, dar tu ai facut acolo o filtrare dubla RC...in loc de o singura integrare...E mult mai complicat, mai greu de pus in functiune si normal, mai greu de facut practic.De acord Misa, totusi integratorul in c.a se comporta ca un filtru trece jos adica acelasi lucru ce i-l face si o retea RC cu amplificare unitara dar care in schimb are avantajul stabilitatii , mai mult panta de taiere este mult mai mare iar dublarea celulei este o fita, practic una singura este suficienta . Incearca un mic experiment cu un integrator avind rezistorul de rectie 1M si condensatorul de integrare 0,1 u , stabileste amplificarea cit doresti cu rezistorul de intrare si compara cu o celula de filtrare avind aceleasi valori. Totusi ,cum pe rezistorul Rk de 1 ohm tensiunea alternativa este destul de redusa se poate imagina un sistem integrator/comanda cu un singur operational, poate este mai bine... Link spre comentariu
blue Postat August 11, 2011 Autor Partajează Postat August 11, 2011 Iata o chestiune foarte interesanta la amplificatorul prevazut cu un circuit autobias si anume am schimbat tubul PL36 cu PL509 , alimentarea modificata la Ea=380v, curent catodic de 70mA (trioda) si cu un transformator 4K/8 ohm a rezultat usor 10W sinus cu 6% THD iar cind am repetat testul cu negativare fixa identica cu cea din primul caz (-82v), distorsiunile au crescut cu aprox 7% , ciudat este faptul ca dupa o jumatate de ora de mers putere continuua de 10 W, curentul de mers in gol a crescut la 78mA ca si cum nu ar fi nevoie de autobias. Dupa cum se vede din datele PSF tubul este aproape de hiperbola de disipatie si cu toate aceste fata de majoritatea tuburilor este extrem de stabil , chiar si fata de PL36... Totusi revenind la chestiunea diferentelor de distorsiuni in cele doua cazuri, nu i-mi trece prin cap nici o explicatie, poate are cineva vre-o sugestie... Link spre comentariu
fcon Postat Septembrie 16, 2011 Partajează Postat Septembrie 16, 2011 .. m-am jucat putin in inchipuindu-mi o schema functionala (poate!) cu tuburi dar de la desen la practica este o distanta foarte mare. 1937, Brooks Electronicshttp://www.tubecad.com/2007/12/15/High- ... ontrol.pdf Cine doreste "all tubed", poate studia/aplica schema functionala a acestui amplificator venerabil... --------------------- , pana la urma la ce rezultate practice ai ajuns cu autobias-ul? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum