300B SE Postat Aprilie 17, 2013 Partajează Postat Aprilie 17, 2013 Daca tot discutam despre autobias, am si eu o intrebare:Are cineva o schema de autobias cu tub?(fara semiconductoare)Multumesc! Link spre comentariu
gedd Postat Aprilie 22, 2013 Partajează Postat Aprilie 22, 2013 Atentie la optocuplor! Am ales modelul ala pentru ca tine 200V pe fotorezistor. Sunt putine modele care pot prelua o tensiune atit de mare.Schema e destinata lampilor cu negativare mare gen 6s33s, 6n13, EC360 dar functioneaza pentru orice lampa in clasa A. (SE sau PP)Reglezi punctul de functionare, chiar si pe curba de disipatie maxima si LA REVEDERE.Sa faci reglajele schemei pe masa, fara lampa, sa te asiguri ca totul functioneaza bine ca altfel risti sa "tuni" tubul la prima alimentare. Obligatoriu pui siguranta de 0.3A in anodul fiecarui tub.( ar mai fi un mic condensatoras de adaugat...care te protejaza intr-o anume situatie...nu ca nu ar merge perfect fara el in conditii normale de functionare.... )LE:Inca ceva pentru incepatorii care testeaza schema: Stabilizatorul 7805 are si rol de referinta de tensiune deci trebuie folosit. condensatorasul de pe alimentarea montajului(sunt electrolitici de cateva sute de micro..sau 1000u/25V)....se pun in paralel cu cei de 100n... Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 D-le Olimpiu, amplificatorul TENA lucrind in clasa AB2 nu prea poate sa fie gestionat de un servobias, practic doar clasa A SE sau PP pot fi controlate de acest mod, zic, eu dar poate imi scapa ceva, drept sa va spun si pe mine ma intrigat acest amplificator destul de mult laudat Link spre comentariu
THOMAS Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 (editat) D-le Olimpiu, amplificatorul TENA lucrind in clasa AB2 nu prea poate sa fie gestionat de un servobias, practic doar clasa A SE sau PP pot fi controlate de acest mod, zic, eu dar poate imi scapa ceva, drept sa va spun si pe mine ma intrigat acest amplificator destul de mult laudat Asa este,cum spuneti dv.,insa la schema TENA (EMPEROR) tuburile finale sunt cuplate galvanic cu triodele din atac respectiv TU5,TU6,TU7,TU8 aceasta configuratie personal nu-mi place,cred ca un cuplaj galvanic la amplificatoarele cu tuburi MAI ALES in etajele finale este ceva "contra naturi",tuburile nu au stabiltatea parametrilor in timp la fel de buna ca semiconductori si cred ca tocmai aceasta a determinat proiectantul acestui amplificator sa abordeze ideea unui servo-bias,pastrand performantele unui amplificator in clasa AB2,asa gandesc eu! Interesant la aceasta schema este si sursa de alimentare cu acele drosele electronice de care tot intreaba multi colegi de forum,multe scheme serioase pot fi surse de inspiratie pentru multe aplicatii d'ale noastre,un studiu si ceva bun simt tehnic poate face minuni. Proiectul este al lui N.L.Koren (este un nume,nu?)si care spune despre amplificator asa:"But be forewarned if you plan to build it: It's not a simple project. Absolutely not for beginners!"...cu alte cuvinte trebuie oarece stiinta si experienta pentru realizarea lui si nu poate fi abordat cu usurinta de catre oricine. In capitolul :"Bias servo and adjustment",Koren justifica foarte clar de ce a fost "obligat" sa utilizeze un servo-bias pentru un PP in AB2 si tot acolo explica si functionarea schemei. Si ca sa inchei,este corect ce spuneti: un servo-bias bine gandit se justifica la etajele finale in SE ce lucreaza cu un curent anodic mare (>75mA) fie ele cu unul sau mai multe tuburi in paralel,cam aiurea denumirea de SE pentru mai multe tuburi in paralel ar fi fost bine ce de genul : DoubleE, TripleE sau QuadE...,nu-i asa ? Servo-biasul nu intra pe calea de semnal (nu afecteaza semnalul!) asa dupa cum specifica si Koren,asa ca puristi in ale sunetului nu ar trebui sa fie carcotasi. Editat Aprilie 1, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Patefon Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Am si eu o intrebare. Cand lampile finale impart aceeasi infasurare de reactie in catod (sau chiar sarcina totala in catod) se poate configura un servo-bias? Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Am si eu o intrebare. Cand lampile finale impart aceeasi infasurare de reactie in catod (sau chiar sarcina totala in catod) se poate configura un servo-bias? Vezi, d-le Patefon, raspunsul ar putea fi ca la Radio Erevan, peste cinci ani...Sistemul servobias actioneaza stict in curent continuu si cum citirea tensiunii de eroare se face de pe fiecare catod , corectia este selectiva pentru fiecare tub, reactia negativa introdusa de infasurarea OT actioneaza doar compomenta alternativa a GENERATORULI de tensiune echivalent dat de cele doua tuburi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum