blue Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 O solutie pt a scapa de rezistorul negativarii automata in cazul SE ar fi metoda controlului activ a curentului catodic sau autobias, principalul avantaj fiind micsorarea tensiunii de alimentare anodica. Cum majoritatea amplificatoarelor foarte scumpe au incorporat un asemenea circuit eu zic ca ar fi interesant sa ne ocupam de aceasta problema si sa construim unul care sa poata fi adaptat pt mai multi curenti de catod. Pe net informatile sint destul de sarace si se refera mai mult la principiul de functionare sau scheme simpliste si se pare ca producatorii amplificatoarelor de inalta clasa pastreaza bine secretul metodei. Foarte imortant este ca gestionarea tensiunii de negativare se poate face cu circuite integrate performante , ieftine si fiabile care nu intra pe calea de semnal spre deosebire de circuitele CCS si eu zic ca acest lucru este esential Link spre comentariu
RockDok Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Am gasit ceva interesant legat de acest subiect pe link-ul: http://www.normankoren.com/Audio/TENA.html Link spre comentariu
carageae Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Recent a fost in discutie schema asta, cred ca e un bun punct de plecare...restul se poate determina prin calcule. http://i55.tinypic.com/kbpouq.jpg Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Pe net informatile sint destul de sarace si se refera mai mult la principiul de functionare sau scheme simpliste si se pare ca producatorii amplificatoarelor de inalta clasa pastreaza bine secretul metodei. Foarte imortant este ca gestionarea tensiunii de negativare se poate face cu circuite integrate performante , ieftine si fiabile care nu intra pe calea de semnal spre deosebire de circuitele CCS si eu zic ca acest lucru este esentialCiteva pagini si pe aici: http://www.tubecad.com/2005/April/blog0043.htmhttp://www.tubecad.com/2005/May/blog0046.htmhttp://diyaudioprojects.com/Forum/viewt ... f=9&t=2983 Link spre comentariu
blue Postat Iulie 3, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2011 Cam aceasta este toata documentatia... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Cam atita da... da' macar e intensa :-) Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Hai ca nu-i chiar asa mare lucru. Nici vorba de o documentatie imensa. E vorba de "citirea" tensiunii pe rezistenta din catod, redresarea si INTEGRAREA ei, iar dupa aia, ajustarea polarizarii, ma rog, negativarii. Ce-i drept, regulatorul e mai greu de pus in functiune fara calcule dar ma rog... Chiar in una din schemele prezentate m-am mirat de solutia (proasta) propusa pentru redresare. Firma Primaluna (Olandeza) comercializeaza amplificatoare cu aceasta varianta de negativare. Functioneaza foarte bine, am masurat si verificat un astfel de amplificator. De exemplu Primaluna PrologueTwo, are un asemenea sistem de reglaj al negativarii care functioneaza incredibil de bine. Iata cam cum arata in interior, asa, ca sa vezi ca nu vorbesc "fara mine": http://dl.dropbox.com/u/3712780/Interior.JPG Schema nu am sa ti-o dau pentru ca eu nu fac "Reverse engineering" (nu?-parca imi aduc aminte de niste poze in care ma acuzai de asta - futa-te noe ) Proiecteaza-o tu, asa cum fac si eu! Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 3, 2011 Partajează Postat Iulie 3, 2011 Noa pai daca-i ashe atunci acelasi lucru iti doresc si eu numai ca personajul meu e tandemul petrea-pavelea :-)N-as fi raspuns daca n-ai fi scris o nedreptate. In postul respectiv nu te-am acuzat, am incercat sa te fac sa intelegi sa te protejezi. Nici macar asta n-as fi facut-o daca n-ar fi comentat un user, mult inaintea mea, ca firma n-ar fi fost prea fericita sa vada poza aia acolo, dupa care ai continuat si mai si, pina am aparut eu si ti-ai varsat toata indignarea pe mine. Mai citeste-l o data cu atentie...Daca firma ar fi avut o filiala aici si poza ar mai fi stat acolo poate te-ai fi lamurit deja. Bun!...Altfel toata lumea face "reverse engineering", incepind de pe vremea cind isi dezasambleaza masinutele la gradinita si terminind cu capra vecinului, care-i una din formele cele mai rafinate... :-)Nu stiu sa proiectez montaje de acest gen; nu la comanda si nu cu incrincenarea unui concurs. S-ar putea s-o fac din placere. Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 4, 2011 Partajează Postat Iulie 4, 2011 Acest sistem de negativare (autobias) poate fi perfectionat extrem de mult. Tensiunea culeasa de pe rezistenta Rk poate fi introdusa intr-o intrare ce convertor A/D a unui microcontroller. Din momentul asta...doar imaginatia ne limiteaza.Eiii...Eu nu proiectez cu incrincenarea unui concurs. Proiectez aceste scheme de distractie, de cele mai multe ori doar in minte si uneori le transpun pe hirtie (no bine, in OrCad). Link spre comentariu
blue Postat Iulie 16, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2011 Am proiectat un sistem de gestionare automata bias pt clasa A in particular SE si tin sa va spun ca functioneaza ireprosabil, controlul tensiunii de negativare este foarte precis si nealterat de componenta alternativa chiar daca nivelul acesteia este mult mai mare decit cea citita normal pe Rk=1 ohm. Practic bucla se stabilizeaza dupa un minut si ramine constanta chiar daca temperatura ambianta trece de 60 de grade iar partea grozava este ca schimbind tubul cu unul extrem de uzat ,Pout=4,8w fata de 5,4w in cazul tubului nou, cu aceiasi forma a sinusoidei . Negativarea fixa nu poate asigura aceiasi putere , semnal se strica in apropierea puterii max disipate pe anod si tubul are tendinta sa se ambaleze, curentul anodic crest repede spre valori periculoase iar pt o negativare automata se introduce pe calea de semnal un grup RC inutil... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Ei da! Rar da' amar!... pentru chestia asta merita sa folosesc o maimuta Pasul urmator, 2 sau mai multe lampi in paralel, neimperecheate si cu imprastieri mari? Iti sugerez sa pui si-un watermark de "copyright", daca mai pui alte schite, nu pentru a proteja gaura din macaroana ci pentru a semnala o realizare, practica si originala, despre care vorbesc multi dar pe care chiar ai realizat-o practic. Foarte frumos! PS - Nu mai departe de ieri am aflat ca exista o firma noua, Avago, care printre multe altele fac si integratul HCPL-788J... nu s-ar potrivi in design-ul tau? Link spre comentariu
blue Postat Iulie 17, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2011 Interesant acest HCPL-788J, poate controla trei Rk deodata si izolat, in plus doar citiva dolari , gindesti repede... Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 ... nu cred ca-i limitat la 3 rezistente urmarite... plus ca o separare galvanica, foarte precisa si reproductibila, ar extinde mult posibilitatile de control, versatilitatea adica... asa mi se pare... plus iesirile de FAULT si cea rectificata, io cred ca-i o mica bijuterie circuitul asta, cu multe aplicatii... dar ia sa nu ma mai indepartez de subiect! :-)... Link spre comentariu
blue Postat Iulie 17, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2011 Oricum pe mine m-a convins ideea de servo bias, cred ca in curind va fi adoptata si de cei mai sceptici Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iulie 17, 2011 Partajează Postat Iulie 17, 2011 Cum un singur integrat poate controla trei Rk deodata?Ideea de servo bias probabil nu este inca agreata pentru ca scepticii se intreaba ce se intampla cind se interupe aceasta bucla de servo bias (dar asta se rezolva cu un pic de cheltuiala in plus) si pana se stabilizeaza bucla. Daca exista suprareglare in aceasta bucla nu vor fi multumiti cei cu lampi exotice. Cum solutii sunt cred ca pentru noi singura problema ramane costul pentru servo bias. Deci Din momentul asta...doar imaginatia ne limiteaza. + partea financiara . Deja o problema financiara ar fi ca transportul ar costa cel mai ieftin 32 $ si un integrat parca costa 6,6 euro. Deci trebuie sa existe mai multe persoane doritoare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum