daredan Postat Iulie 9, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2011 Nu este absolut nici o suparare :cry: Am dat cel mai mult pe barele mari 5ron/buc, deci nu am pierdut nimic. Oricum sunt din otel dur fiind sparte in capete, musca din pila (nu sunt fier mort) iar unul dintre ele l-am incercat la debitat si a taiat in fier foarte bine pastrandu "gura". Cele videa m-au dezamagit tinand cont ca unul dintre ele la debitat m-a lasat balta. Adica nu a mai vrut sa taie. Probabil are de-a face si felul in care l-am folosit (am pus ulei la pentru ungere pe el), insa fiind la inceput numai asa se invata. De ascutit, doar unul este ascutit cat de cat corect si anumel cel de debitat. Restul urmeaza sa le ascut. Am gasit o sursa buna de informatii in video-urile postate de un tip pe youtube si care arata cum se fac chestii (ascutit cutite, strunjit, etc). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2011 Partajează Postat Iulie 9, 2011 Daca ai un polizor de banc cu turatia de cel putin 3000 rpm, atunci inlocuieste una dintre pietre cu un disc diamantat. Ai grija! Cand ai ascutit de un numar de ori pastila si te-ai apropiat de corpul din otel moale al cutitului, nu mai folosi discul diamantat, deoarece se incarca cu orice metal mai moale de 65 HRC. Uneori se mai gasesc pe piata si pietre de ascutit carburi metalice, insa arareori vei obtine una buna pentru asa ceva. In ceea ce priveste cutitele cu pastile din carburi metalice, sunt cele mai folosite. Otelul rapid il vei folosi la lucrari usoare si la improvizatii. Orice piesa cu oarece pretentii, o vei confectiona cu cutite placate. Setul pe care l-ai procurat si l-ai pozat mai sus, nu te va tine prea mult. Probabil 2...3 luni, in conditii de lucru moderat. Asa incat, cauta sa te aprovizionezi tot timpul cu noi scule dintre cele pe care constati ca se utilizeaza cel mai intens. Exista o regula in codul lui Murphy, denumita chiar legea lui Murphy: "Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost", deci oridecate ori, vei avea un singur cutit si o lucrare foarte importanta, acesta se va rupe intotdeauna inainte de a termina acea lucrare. Este bine deci, sa ai intotdeauna alternativa. Link spre comentariu
gcom61 Postat Iulie 10, 2011 Partajează Postat Iulie 10, 2011 Pentru pietre abrazive la un pret modic cautatiwwwdepozit-online.ro/shop/pietre-abrazive.Sper sa nu se considere reclama;eu am gasit adresa intamplator si are multre lucruri interesante la preturi acceptabile.Eu am gasit in targ 2 bare 20 x20 mm otel [carbon] lungime 500mm ,foarte moale,din care se poate face orice tip de cutit,insa trebuie calit dupa aceea.Ca si duritate ,dupa calire,se apropie de a maratonului(sau cum s-o numi). Link spre comentariu
daredan Postat Iulie 17, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2011 Am bagat in lucru o noua fulie pentru motor. Este din aluminiu, diametrul 70mm cu gaura interioara de 12mm (pentru axul motorului). Este o minunatie sa lucrez cu strungul asta. In bronz merge cel mai frumos Cutitele de otel rapid sunt mai mult decat satisfacatoare, am cumparat din METRO un polizor mic de 150W si 2850rot/min (cam mic cei drept) dar la care le pot ascute acceptabil.Ce-mi lipseste este papusa mobila dar modelul cu avans si blocaj al arborelui pentru a putea folosi si la centrarea pieselor mai lungi. Pot face o adaptare la papusa pe care o am deja constand in gaurirea si filetarea corpului de fonta in vederea introducerii unui surub de fixare a axului? (vezi poza) Link spre comentariu
radu cnc Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Salut,Surubul de blocaj parerea mea este sa-l pozitionezi in partea din spate unde este manerul de actionare rapida, sau in corpul papusii mobile in partea de jos, sub ax.Sunt mai multe moduri de realizare a blocajului axului papusii mobile, sau poti sa modifici papusa standard cu ax impins de surub.Poza este destul de mica pentru a se vedea clar unde este pozitia optima pentru realizarea blocajului.Pt gcom61, cutitele la care faci tu referire spunandu-le maratoane cred ca te referi la cutitele pentru strung din otel rapid sau in zona de unde sunt eu le spune cutite Poldi, pe vremuri se aduceau pe platforma industriala otel rapid de la un producator ceh cu asemenea nume, care producea otel rapid din care se confectionau cutite pentru strung.Cu stima. Link spre comentariu
gcom61 Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Parerea mea,referitor la surubul bocaj,este ca trebuie pozitionat exact ca la papusa originala(adica unde l-ai desenat pe poza.Poti executa o taietura longitudinala care sa permita srangerea papusii.Daca grosimea suportului nu permite gaurire si introducere surub pt strangere,poti aplica prin exterior un colier din platbanda de 6-8 mm grosime si o latime de minim 3 cmm.Daca suportul nu permite trecerea platbandei pe sub el,atunci faci taietura la partea de sus,iar surubul il pozitionezi orizontal cu trecere prin suport.Pt a avea o forta controlata asupra parghiei de avans a papusii mobile,poti face un artificiu cu un surub(tija filetata) cu un capat fixat de suportul papusii iar celalalt capat s-a tensioneze cumva maneta de avans.M-am jucat si eu la intreprindere cu o astfel de ''jucarie''si este foarte utila cand se dau gauri mici(0.5-2 mm)pt ca se simte altfel la mana gaurirea;ar fi pacat sa renunti la sistemul manual pt un sistem numai cu surub.Am mazgalit ceva pe desenul tau:cu negru=taieturacu albastru=colier,care trece peste taietura pana la partea de jos ,unde este surubul de blocare. cu rosu= surub + prindere+ o piulita pt strangere(avans papusa)scuze pt mazgalituri Link spre comentariu
radu cnc Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Salut,Se poate realiza si in versiunea asta, este mai usor realizabil si mult mai estetic.Cu stima. Link spre comentariu
mkreszan Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Daca ai un polizor de banc cu turatia de cel putin 3000 rpm, atunci inlocuieste una dintre pietre cu un disc diamantat. Ai grija! Cand ai ascutit de un numar de ori pastila si te-ai apropiat de corpul din otel moale al cutitului, nu mai folosi discul diamantat, deoarece se incarca cu orice metal mai moale de 65 HRC. Uneori se mai gasesc pe piata si pietre de ascutit carburi metalice, insa arareori vei obtine una buna pentru asa ceva. In ceea ce priveste cutitele cu pastile din carburi metalice, sunt cele mai folosite. Otelul rapid il vei folosi la lucrari usoare si la improvizatii. Orice piesa cu oarece pretentii, o vei confectiona cu cutite placate. Setul pe care l-ai procurat si l-ai pozat mai sus, nu te va tine prea mult. Probabil 2...3 luni, in conditii de lucru moderat. Asa incat, cauta sa te aprovizionezi tot timpul cu noi scule dintre cele pe care constati ca se utilizeaza cel mai intens. Exista o regula in codul lui Murphy, denumita chiar legea lui Murphy: "Dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost", deci oridecate ori, vei avea un singur cutit si o lucrare foarte importanta, acesta se va rupe intotdeauna inainte de a termina acea lucrare. Este bine deci, sa ai intotdeauna alternativa.Se gasesc in magazine pietre pentru ascutit carburi metalice, sunt cele usor verzui fabricate de Carbochim si scrie pe ele "pentru nemetale" Link spre comentariu
daredan Postat Iulie 18, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2011 Multumesc pentru idei. gcom61, nici nu ma gandeam sa renunt la sistemul actual cu maneta. Este intradevar foarte 'simtitor' cand dau gauri. Si tinand cont ca strungul este mic nu o sa am nevoie niciodata de forta mare pe care o dispui la un mecanism cu surub. Vreau doar sa o fac sa se intepeneasca pentru a o putea folosi la centrarea pieselor mai lungi sau mai mari. Astazi m-am mai jucat cu el, i-am pus fulia noua si acum totul este OK. Nu stiu exact cate rotatii scot minim si maxim, dar merge foarte bine si in fier, fonta, aluminiu si bronz. Asa ca sunt multumit. I-am reglat si jocurile de la sania portcutit. Am vazut ca pot strunji pe el si con Link spre comentariu
radu cnc Postat Iulie 18, 2011 Partajează Postat Iulie 18, 2011 Salut,Din poze se vede ca strungul este ok. , nu vibreaza si suprafata este cu rugozitate mica, felicitari.Ce bine-i sa ai strung.....Cu stima. Link spre comentariu
daredan Postat Iulie 19, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2011 Salut! Multumesc pentru aprecieri, si eu sper ca strungul sa fie OK. Ca de mic mi-am dorit o astfel de jucarie Este o scula foarte versatila, se poate face cam orice pe strung. De exemplu am avut nevoie de niste suruburi de 4 la reglajul penelor: am luat suruburi normale, le-am taiat capul si le-am taiat un sant in cap pentru surubelnita. Am pus in strung o freza disc iar surubul l-am infiletat intr-o bara patrata prinsa in locul cutitului. Am avansat surubul in freza si am facut santul. Cealalta varianta pentru a face santul era sa ma chinui cu o panza de bomfaier insa panza este prea groasa pentru surubul de 4. Urmeaza in week-end-ul urmator o vizita in targ sa-mi iau tot felul de freze Ce ma doare este ca nu am rotile pentru filete. Momentan am doua viteze de avans: una foarte mica care este evident pentru degrosare iar cealalta est mai rapida insa pasul pe care-l lasa este foarte marunt. Cu greu l-as numi pas. Sa fie un avans rapid pentru degrosarea in metale moi?!?Ce am observat este ca la finisajul pieselor conteaza foarte mult si felul in care este ascutit cutitul. Acum ma specializez in ascutirea lor. Noroc cu internetul ca se gasesc o gramada de documentare si informatii. Link spre comentariu
radu cnc Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Salut,Asa este se gasesc informatii dar acele informatii trebuie sa treaca prin mana ta..., la propriu cu polizorul in fata, numai asa se poate invata ascutirea sculelor.Rotile se pot executa daca se pot gasi freze disc pentru danturi cu modulul de care ai nevoie si pentru z-ul de care ai nevoie. Fiecare modul are un set de 8 bucati in functie de numarul de dinti.Trebuie cautat si daca se gasesc freze disc, strunjesti rotile pentru danturat si daca nu gasesti varianta de prelucrare te ajut eu.Cu stima. Link spre comentariu
daredan Postat Iulie 19, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 19, 2011 Cum se realizeaza alinierea papusilor? Am incercat metoda cu doua piese conice bagate in cate o papusa si atinse varfurile. Dar prin metoda asta sunt sigur ca nu-mi arata decat ca varfurile sunt aliniate, nu si ca sunt pe aceeasi axa.Am ceas comparator insa nu am si suportul de prindere a lui. Trebuie sa ma documentez sa vad un dispozitiv de prindere.Ce am observat: daca strunjesc un cilindru de oarecare lungime (80mm) pana la jumatate il intorc in papusa si strunjesc din celalalt capat spre jumatate, cand ajung la zona strunjita anterior am o mica abatere. Este din cauza proastei centrari in universal sau are o alta problema? Cum se remediaza, daca este problema? O precizare: nu am folosit si fixarea in papusa mobila.radu cnc, multumesc pentru oferta de a ma ajuta cu rotile. Momentan nu am experienta necesara de a ma baga la filete, deci mai astept cu rotitele. Cutitele: am invatat sa le ascut cele pentru degrosat pe stanga si pe dreapta si de debitat. Ce ar mai fi? Cele pentru filete, cum am zis, inca nu ma intereseaza. Am vazut pe net unii care-si ascut cutitele dupa bunul lor plac. Daca vroia sa degroseze pe rotund, facea cutitul pe rotund. Este in regula si asa? Link spre comentariu
radu cnc Postat Iulie 19, 2011 Partajează Postat Iulie 19, 2011 Salut,O metoda de centrare a papusii mobile ar fi cam asa..., metode sunt mai multe.Referitor la strunjirea cilindrica intalnirea dezaxata se datoreaza bataii universalului, se recomanda rectificarea lui subiect discutat aici pe forum.Cutitele se ascut in functie de natura prelucrarii si in functie de material.Daca un cutit nu este ascutit corect el nu desprinde aschii corect el va calca sau mai bine zis va freca materialul de aschiat si in urma frecarii materialul si cutitul se vor incinge si cutitul se va topi local sau gripa.In principiu si dupa multa experienta vei sti ce unghiuri sunt importante la ascutirea unui cutit.Cu stima Link spre comentariu
daredan Postat Iulie 20, 2011 Autor Partajează Postat Iulie 20, 2011 Multumesc raducnc.Alti utilizatori de strung SP80 mai sunt prezenti pe forum? As mai avea nevoie de cateva sfaturi legate de folosirea si intretinerea specifica acestui strung Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum