Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung SP80

daredan

Postări Recomandate

Vizitator Komissar

DanuAL -> merci pt lamurire. Am fost azi la strung si m-am lamurit de cum functioneaza. Din fericire am si pensetele si bucsa portpensete, a.i. i-am dat de cap.

Mai am o intrebare... am facut o poza cu prim-plan la zona cu fulii a strungului.

La ce foloseste maneta spre care arata sageata. Evident ca actioneaza (sau nu ? ) sistemul de roti dintate al avansului automat. Dar poate sa-mi detalieze cineva ce face fiecare din cele 3 pozitii ale ei ? ... merci mult.

De asemenea, din ce vad eu, desi este pe bucsi de bronz, se greseaza cu vaselina, deoarece sagetile rosii (marcate cu vopsea) arata spre niste gresoare cu bila... gresesc ?

http://s3.postimage.org/pl294shdv/detaliu.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 209
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daredan

45

• DanuAL

40

• radu cnc

24

• mihaighe

16

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu nu aveam La Sp-ul meu gresoare cu bila in acel loc, erau doar gaurile si foloseam ulei la ungerea lagarelor. In mod normal tot ulei trebuie sa folosesti si tu.Maneta la care te referi are trei pozitii: pe mijloc este pe liber; intr-o parte ai avansul caruciorului cu ajutorul surubului conducator spre universal; in cealalta parte avansul carucioarului in cealalta directie, spre papusa mobila.La strung se foloseste ulei pentru gresarea cailor de rulare (a ghidajelor) si a lagarelor de alunecare. Vaselina se poate folosi doar la rotile dintate insa si acolo trebuie avut grija sa nu intre span/mizerie pentru ca in vaselina se acumuleaza se rezulta uzura/distrugerea rotilor dintate.

Link spre comentariu
Vizitator Komissar

Inteleg, si sunt si eu de acord ca la bucsi se foloseste ulei - insa nu inteleg 2 lucruri:

- De ce strungul a venit cu un gresor cu vaselina ? (prezent si in pozele altor utilizatori aici pe forum)

- De ce punctele de gresare au bila cu arc ? La cum arata ale mele SIGUR sunt originale. Acest sistem de gresare este in general destinat ungerii cu vaselina, in aproape orice echipament mecanic. Daca ar fi fost ceva cu ulei, fie exista un picurator, fie un tubulet mic, cu o pasla eventual. La mine nici vorba de asa ceva.

Ah, merci f mult pt lamurirea utilizarii manetei :da

Link spre comentariu

Gresoarele alea se ung cu asa ceva - http://www.sculesiechipamente.ro/Divers ... -2741.html - pompite de ulei. Pasla se afla in interiorul lagarului, in partea de jos a lagarului.

Sunt mai multe modele de pompe de ulei, preturi diferite. Se poate improviza si dintr-o seringa, dar e de preferat ca pistonul seringii sa nu aiba cauciuc in capat - se inmoaie in timp.

Nu e grav daca folositi si vaselina pentru ungerea lagarelor, mai ales dupa o perioada de timp in care strungul a lucrat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator bitex

Salutare tuturor. Am citit in viteza cam tot subiectul cu strunguletul asta. Multumesc celor care impartasesc din experienta lor si celorlalti. Prinde bine...Acum cativa ani am intrat in posesia unui SP80 dar n-am fost nevoit sa-l folosesc. L-am cumparat aproape complet dar din lipsa de spatiu si obligat fiind sa-l tot mut din loc in loc, am fost nevoit sa-l tin demontat. Si tot din acelasi motiv zilele trecute i-am facut o masa mai mica. Sper sa il pot folosi cat de curand, inca n-am fixat motorul. Desi cureaua nu era uzata n-am rezistat tentatiei si am demontat arborele principal mai mult sa studiez ce-i acolo, sa vad daca suporta oarece schimbari. Nu e cazul, arata bine si sigur o sa fiu multumit. Cu ocazia asta o sa-i pun totusi o curea noua, ceva mai scurta, daca mai raman la varianta cu curea trapezoidala. Tot incerc sa scap de schimbatorul ala de turatii si sa pun un motor cu convertizor. Ce am eu e doar pentru 0,75 kW si cred ca un motor asa mic o sa fie cam la limita, desi stiu cat are ala original, in carte. Pana acum am gasit ceva la 0,55 kW dar caut "mai mare". Nu e nici o graba, de ce a fost mai complicat am scapat. Cred ca am gasit si cotele necesare montajului pe masa. O sa le comunic in caz ca sunt necesare cuiva sau daca le mai are cineva poate le comparam sa gasim varianta exacta. Ca tot am strungul demontat o sa incerc sa fac niste poze si desene pentru toate piesele care imi ajung in mana. Probleme inca nu am dar stau pe aproape ca sigur vor aparea. O sa recitesc subiectul, sa nu fi scapat ceva... Din nefericire nu am (inca) universal de 80, dar l-am trecut pe lista. Spor la treaba tuturor.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator Barbituvik

Buna seara Sunt nou pe acest site ...adica prima data cind editez un mesaj .....de citit am citit tot ce se poate pe aici intru in subiect ...Am un SP 80 pe care l-am luat la o mica tocmeala prin net ,,,sunt un tip care imi rexpect cuvintul ...(sper sa fie ultma data :ras: )si vreau un mic ajutor in legatura cu rotile dintate de filete si avans .Are cineva din intimplare ...modul de asamblare al rotilor dintate ptr filete si avans ?????? o schema ceva ???...sincer nu am nici o idee care e A ,B sau C ....si pasul filetelor functie de nr de dinti (Z). va rog .Multumesc anticipat ptr ajutor ...

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

De doar 2 zile am intrat si eu in randul posesorilor de strung sp 80. Din pacate strungul achizitionat nu are surubul conducator, cremaliera si pinioanele.  Desi n-ar fi un capat de tara pt ca am unde sa le fac, nu am gasit pe nicaieri dimensiunile acestor parti. Pentru moment ar fi nemaipomenit daca un coleg binevoitor ar masura surubul conducator si ar posta aici dimensiunile. Stiu doar ca este tr16x3 din manual, in rest nimic. Nu as vrea sa deschid alt subiect ca doar strungul meu nu e mai cu mot dar daca trebuie rog moderatorul sa-mi spuna acest lucru. Axul, batiul, caruciorul cu saniile par a fi in regula nu au urme de exploatare nesabuita sau rugina si asta ma incurajeaza sa readuc la viata acest strung. Are deja montati rulmenti conici iar reglajul jocului la ax e simplu. O prima  nedumerire legat de ax  ar fi cum e montat pinionul pe el pt ca nu prea e loc acolo din ce vad eu.   

post-208130-0-65911200-1414148336_thumb.jpg

Editat de philiprobz
Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...
  • 4 ani mai târziu...

Va salut . nu stiu daca  mai e de actualitate  discutia despte  strungul sp80 dar am primit un astfel de strung cadou. 

problema mea este ca nu pot inlocui pensa  cu un universal de 100   dat fiind faptul ca nu am gasit nicaieri un manual sau discutii despre asta  

as vrea ajutor in a intelege cum demontez pensa - nu pot extrage axul  corp al pensei  . deasemeni as vrea sa stiu cum sa demotez si  sa inlocuiesc cureaua de transmisie de la motor .

m-ar bucura daca cineva ma poate ajuta cu recomandari legate de aceste aspecte. 

multumesc

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
On 12/7/2022 at 11:47 PM, luis said:

Va salut . nu stiu daca  mai e de actualitate  discutia despte  strungul sp80 dar am primit un astfel de strung cadou. 

problema mea este ca nu pot inlocui pensa  cu un universal de 100   dat fiind faptul ca nu am gasit nicaieri un manual sau discutii despre asta  

as vrea ajutor in a intelege cum demontez pensa - nu pot extrage axul  corp al pensei  . deasemeni as vrea sa stiu cum sa demotez si  sa inlocuiesc cureaua de transmisie de la motor .

m-ar bucura daca cineva ma poate ajuta cu recomandari legate de aceste aspecte. 

multumesc

Salut , vinzi cumva ? caut sa cumpar si eu unu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări