Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

plc step 7 schimb de date plc-invertor, plc-plc

Vizitator JACKASSSSS

Postări Recomandate

Vizitator JACKASSSSS

Salutare.vreau sa realizez schimbul de date intre plc s7 cpu 414-2DP si cpu 316-2DP si sa controlez un invertor SEW.Stiu ca se folosesc blocuri preprogramate (ex. FB14 SFB15) si DB-uri dar nu inteleg cum se transmit variabilele .As vrea sa folosesc reteaua PROFIBUS.Sper sa ma puteti ajuta.Merci

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Elef

4

In primul rand nu mentionezi pe ce vrei sa faci legatura intre cele 2 plc-uri.In al doilea rand nu spui cu te legi la convertizor.Daca in plc-uri nu ai procesoare de comunicatie (CP443-5,CP342-5) atunci trebuie sa folosesti interfetele DP integrate.In cazul asta unul dintre CPU-uri trebuie configurat ca DP-SLAVE si pus pe reteua DP a celuilalt(evident ca acesta trebuie sa fie DP MASTER).Comunicatia se va face folosind functiile DP-SEND si DP-RECEIVE.Daca ai CP-uri atunci in functie de cum iti configurezi CP-ul poti avea mai multe tipuri de comunicatie.Daca legatura nu e critica in timp poti folosi optiunea NO DP si functii de genu BSEND/BRECEIVE daca imi aduc eu bine aminte.

Link spre comentariu
Vizitator JACKASSSSS

Intradrevar nu am dat detaliile astea.PLC-urile nu au CP-uri de comunicatie si vor comunica prin DP iar convertizorul are un DP FIELD.Ai putea sa-mi zici mai amanuntit cum trebuie sa programez?Cate db-uri trebuie sa folosesc si de ce?Cum se transmit si receptioneaza variabilele(prin functii preprogramate, asta stiu) dar nu inteleg fenomenul.Stiu ca unul trebuie sa fie slave si celalalt master dar mai departe ce trebuie sa fac?

Link spre comentariu

Curs nu pot sa iti fac, dar sa iti dau cateva sfaturi(oricum ar fi bine sa te uiti si la Siemens pe site ).In primul post cred ca am facut o greseala , parca pentru interfetele integrate nu trebuies functii de comunicatie pe DP.Ar trebui sa faca SO-ul CPU-ului totul.O sa te ajut pentru cazul in care cele 2 programe sunt in acelasi proiect.Pentru intrefetele integrate totul se face din HWconfig.Configurezi masterul (din proprietatile interfetei ->DP Master) si ii adaugi o retea.Configure scalvul(din propietatile interfetei DP SLAVE) si il atasezi pe reteaua masterului .Mergi din nou la maste si pe retea ii atasezi chiar CPU(il gasesti la profibus dp -> configured devices). Stabilesti zonele care vor fi schimbate si ar trebui sa mearga.A orice pas facut in HWCOnfig se termina in save&compile.Pentru convertizor iti trebuie gsd-ul dipozitivului ca sa il atasezi in HWConfig.Mare grija la care CPU trebuie sa il legi.

Link spre comentariu
Vizitator JACKASSSSS

Acum ma intereseaza mai mult cum sa controlez invertorul SEW.Pt setpoint o sa folosesc o iesire analogica si o controlez cu blocul FB41 PID control.Dar datele de la convertizor cum le primesc? Actual speed, valoarea curentului etc?Din ce am citit pe siteul siemens e nevoie de 2 DB-uri unul cu variabilele pe care le primesc de la invertor si altul pt cele ce le citeste invertorul de pe plc.Pt schimbul de date se foloseste o functie de comunicatie sfc14 sau fb14 dar nu stiu cum sa programez :P.Crezi ca ai putea sa-mi explici pas cu pas cum se face?HW config l-am facut dar nu inteleg cum se programez.Merci mult de sfaturi si te mai astept cu comenturi

Link spre comentariu

Daca convertizorul este legat la interfata integrata a CPU-ului(DP-MASTER evident) nu ai nevoie de functii de comunicatie.Tot ce trebuie sa sti cum arata telegramele care se schimba(pot sa fie ceva de genu 2 worzi intr-un sens si 2 in celalalt, PLC->conv word de comenzi + referinta ,conv->PLC word de status + actuala).El ar trebui sa aiba adresele undeva in zonele (P)I si (P)Q. Deci daca folosesti interfata integrata in CPU nu ai nevoie de functii de comunicatie.Totul se rezolva din HWConfig.

Link spre comentariu

Dai un click pe orice sclav atasat pe DP sau pe un modul I/O din rack-ul central si in partea inferioara ar trebui sa ai un tabel cu zonele de memorie I si Q alocate.

Link spre comentariu
Vizitator JACKASSSSS

Salutare.Am incercat dar nu imi merge asa.Cred ca nu fac eu ceva bine.M-am gandit sa ii pun CP de comunicatie profibus si sa programez cu functii de comunicatie.Elef poti sa-mi dai cateva indicatii cam cum ar trebui sa arate programul? 2 db-uri si functii gen fb14 cred.Merci

Link spre comentariu
Vizitator JACKASSSSS

Din ce am mai citit pe site-ul siemens se pare ca si in cazul in care nu am CP se folosesc functiile de comunicatie.Elef stii cumva cum trebuie sa arate un astfel de program( in LAD sau FBD).Merci

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări