Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

V-Ametru cu PIC

SirRoger

Postări Recomandate

Intentionez sa construiesc un montaj cu un PIC (probabil 16F876) care sa afiseze pe un display lcd tensiuni de pana in 3000Vcc si curent maxim 1,5A. Are cineva vreo schema in sensul acesta? Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• SirRoger

4

• XAN77

1

• nooob64

1

• Traxxx

1

Top autori în acest subiect

Schema pentru partea digitala se face usor , problema ta este la divizarea acelei tensiuni de 3000V si la acel shunt de 1.5A care saracu trebuie sa reziste la o gramada de W , ai nevoie de cinteva operationale cu care sa iti imparti tensiunea aia de 3000V in 4 trepte altfel controlerul o sa citeasca tensiunea aiurea , acelasi lucru si la shuntul acela . , toata treaba asta mi se pare cam periculoasa cu acele tensiuni , schema de la 0 pentru asa ceva nu cred ca sa incumetat cineva in mod diy.

Link spre comentariu

Schema pentru partea digitala se face usor , problema ta este la divizarea acelei tensiuni de 3000V si la acel shunt de 1.5A care saracu trebuie sa reziste la o gramada de W , ai nevoie de cinteva operationale cu care sa iti imparti tensiunea aia de 3000V in 4 trepte altfel controlerul o sa citeasca tensiunea aiurea , acelasi lucru si la shuntul acela . , toata treaba asta mi se pare cam periculoasa cu acele tensiuni , schema de la 0 pentru asa ceva nu cred ca sa incumetat cineva in mod diy.

3000V si 1.5A ar fi limitele maxime, capul de scala mai exact. Tensiunea de lucru va fi undeva la 2400V iar curentul undeva la 600mA. Divizorul nu e problema, acum folosesc un instrument cu ac 0-30Vcc pentru citirea tensiunilor in gama 0-3000V (bineinteles cu aditionalele corespunzatoare). Curentul se poate citi ca fiind tensiunea ce pica pe o rezistenta de 1ohm de exemplu. ,,Gramada" de W se rezuma la doar 1,5W si asta in cazul in care prin rezistor trece un curent maxim de 1,5A .Tu zici ca schema pentru partea digitala se face usor. Tocmai aici am probleme: cum transpun pe LCD tensiunea 0-30V in 0-3000V si cum convertesc tensiunea citita pe rezistorul de 1 ohm in curent ce va fi afisat pe lcd ? Poate dispui de vreo schema de volt-amper metru cu pic si afisaj LCD si ii putem modifica softul cumva. Ce zici?
Link spre comentariu

Care 1,5w?? daca consumul este de 600mA la 2400v??? :nebunrau: pe putin 1000w prin rezistentaLa partea de soft nu m-a pricep dar stiu ca un microcontroler cu convertorul lui intern analog-digilat nu accepta mai mult de 5v, chiar daca folosesti amplificator operational sau rezistente de limitare tot nu vei reusi sa citesti usor 0-3000v, iar cu cat tensiunea de masurare este mare nici precizia nu v-a fi buna.De ex vei avea masurare din 100v in 100v... Poate cu niste convertoare dedicate care sa masoare tensiunea iar microcontrolerul sa preia informatia de la el si sa o afiseze...dar nu cred ca sunt

Link spre comentariu

Care 1,5w?? daca consumul este de 600mA la 2400v??? :nebunrau: pe putin 1000w prin rezistentaLa partea de soft nu m-a pricep dar stiu ca un microcontroler cu convertorul lui intern analog-digilat nu accepta mai mult de 5v, chiar daca folosesti amplificator operational sau rezistente de limitare tot nu vei reusi sa citesti usor 0-3000v, iar cu cat tensiunea de masurare este mare nici precizia nu v-a fi buna.De ex vei avea masurare din 100v in 100v... Poate cu niste convertoare dedicate care sa masoare tensiunea iar microcontrolerul sa preia informatia de la el si sa o afiseze...dar nu cred ca sunt

Se pare ca nu am postat unde trebuie....Pai nenea Traxxx, daca prin rezistenta de 1 ohm curge un curent de 600mA la bornele ei sunt 2400V ???Rezistenta respectiva e montata ca orice senzor de curent, adica in serie cu consumatorul. Am zis eu undeva ca rezistenta de 1 ohm e montata la bornele sursei de 2400V ??
Link spre comentariu

ti-ar trebui un convertor AD pe 12 biti pentru o rezolutie de 1V. Asta se poate face si cu PIC-ul, software, prin oversampling. In acest fel :- declari o variabila de tip word (16 biti)- faci 16 citiri ale AD si toate valorile le aduni succesiv in variabila word- imparti rezultatul total din variabila word la 4Nu iei masuri speciale de suprimare a noise-ului AD-ului, tocmai pe el, instabilitatea LSB-ului din rezultatul AD-ului pe 10 biti, se bazeaza tehnica oversampling de marire a rezolutiei.

Link spre comentariu

ti-ar trebui un convertor AD pe 12 biti pentru o rezolutie de 1V. Asta se poate face si cu PIC-ul, software, prin oversampling. In acest fel :- declari o variabila de tip word (16 biti)- faci 16 citiri ale AD si toate valorile le aduni succesiv in variabila word- imparti rezultatul total din variabila word la 4Nu iei masuri speciale de suprimare a noise-ului AD-ului, tocmai pe el, instabilitatea LSB-ului din rezultatul AD-ului pe 10 biti, se bazeaza tehnica oversampling de marire a rezolutiei.

Multumesc!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări