Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat modificare pinola (metrica?) la MK2

hene

Postări Recomandate

Strungul meu are o pinola cu un con mai ciudat, ceva intre MK1 si MK2. :cry: Nu am reusit sa identific tipul, dar banuiesc ca o fi ceva con metric (dimensiuni aproximative ale conului interior): -partea groasa: 14 mm-partea subtire: 11.4 mm-lungime 70 mmAm multe accesorii Morse 2, care de altfel se gasesc usor prin talciocuri si as dori sa modific pinola. Am doua optiuni:1. strunjesc un con morse 2 in interiorul pinolei (se poate, diametrul exterior al pinolei fiind 24 mm si gaura de 14 mm - MK 2 are 17 mm diametrul mare, deci 3 mm nici "nu se simt" per total)2. Folosesc un adaptor "mama" MK2, si strunjesc capatul tata. Problema dificila, avem de-a face cu otel de scule (cementat?); se pune problema centrarii precise in pinola + sudura + rectificare etc.Inclin spre prima solutie; cat de fezabila este strunjirea precisa a unui con interior MK2? Asta fara sa mi se gripeze scula in pinola sau sa aiba jocuri. Materialul pinolei este un otel moale. Am inteles ca se poate strunji prin "copiere".Ce ma sfatuiti? Am sa pun si poze mai tarziu sa vedeti despre ce este vorba.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• hene

4

• radu cnc

4

• mihaighe

1

• ndc74

1

Top autori în acest subiect

Salut,Se poate strunji fara probleme partea culisanta a papusii mobile la MK2 dupa reglarea cat mai precisa a inclinatiei saniei longitudinale de pe carucior.Recomand operatia sa se execute preliminar pe o alta piesa dupa reglarea inclinatiei si verificarea prin tusare a rezultatului pana se obtine inclinatia corecta si dupa aceea realizarea propriu zisa in parta culisanta a papusii mobile.Faza cu gripatul este o problema daca se rotesc sculele in con (desi asta poate aparea datorita lipsei antrenorului la conuri), problema este sa nu fie reglata conicitatea corect caz in care sculele se pot roti si se pot suda.Recomandabil si daca este posibil o strunjire aproximativa a conului dupa care se corecteaza precis cu un alezor MK2, scula destul de greu de gasit.Cu stima.

Link spre comentariu

Eu nici nu mi-am pus problema strunjirii pinolei pe strungul propriu; mai am de reglat la el jocuri, de rectificat bacurile etc.

Cine ar fi dispus sa-mi faca operatiunea aceasta si la ce pret?

Link spre comentariu

Am gasit la o firma alezoarele MK2 (degrosare + finisare) la 180 lei/buc. Iese din discutie achizitionarea lor.Am sa incerc varianta sudarii unui con de adaptare dupa o centrare riguroasa.

Link spre comentariu

Salut,Sunt eu interesat deoarece trebuie sa-mi construiesc papusa mobila ca eu am cumparat strungul fara ea.Cum se numeste firma te rog sa-mi spui, ca am mai gasit si in alte parti dar mai scump.Cu stima.

Link spre comentariu

Firma este "scudas" din Pascani si sunt producatori. Am cautat pe gogu' "alezor con morse" si apare printre primele.Preturile presupun ca sunt fara TVA deci se ajunge cu transport catre 500 lei, mult peste posibilitatile si confortul meu moral; in definitiv este o nenorocita de gaura (fie ea si conica) si strungul m-a costat dublu.Poate ne combinam la asa ceva? Am sa vad, inca sper sa gasesc ceva second pe la cunostinte/targ.Astept si parerea moderatorului de sectiune, datorita vastei experiente a domniei sale.

Link spre comentariu

In primul rand, nu ne-ai spus ce tip de strung ai. Apoi, sunt de acord cu radu cnc. Operatia o poti face pe propriul strung. Singurul reglaj corect, pe care trebuie sa il faci este reglarea penelor de la ghidaje. Celelalte jocuri (la verniere) nu te incomodeaza de loc. Am sa incerc sa expun si cativa pasi in abordarea problemei:1 - Se strunjesc bacurile strungului, chiar inainte de operatie;2 - Se procura (sau se imprumuta) un con morse 2 nou (recomandabil produs de o firma serioasa);3 - Se demonteaza pinola de la papusa mobila;4 - Se fixeaza conul morse procurat, intre varfuri si se inclina sania, pana cand ceasul comparator de reglaj fixat in port-cutit, indica 0 (ideal) mm pe intreaga lungime utila a conului;5 - Se inlatura conul morse model si se centreaza pinola in bacuri, folosind acelasi comparator de mai sus;6 - Se alege un cutit de interior cat mai adecvat, se ascute si se efectueaza operatia, facand proba din timp in timp cu conul model;7 - dupa strunjirea fina si demontarea pinolei, este recomandabil sa se faca o rodare manuala, utilizand acelasi con model.

Link spre comentariu

Salut,Sunt eu interesat deoarece trebuie sa-mi construiesc papusa mobila ca eu am cumparat strungul fara ea...

Parerea mea Radu, este ca alezorul conic este doar o complicatie. La preturile la care se produc aceste scule, ele sunt rentabile doar pentru alezarea in serie. Pentru pinola ta este suficienta tehnologia aproximativa de mai sus. Ea se va adapta efectiv la lucrarea pe care trebuie sa o executi. Dupa cat te stiu de exigent, sunt convins ca nu vei avea abateri mai mari de 1...2 sutimi. Daca inca nu ai facut pana acum un rodaj manual, iata mai jos cativa pasi de urmat:1 - Se fixeaza un universal cu 3 bacuri pe un banc de lucru, folosind suruburile si gaurile proprii de fixare;2 - Se fixeaza pinola gata strunjita intre bacuri;3 - Se concepe si se construieste un dispozitiv manual de fixare a conului-scula - ceva de tipul ventaizerului pentru fixat tarozi - sau daca nu este posibil, se "sacrifica" conul si i se sudeaza o coada in "T";4 - Se procura oxid verde de crom, sau un alt abraziv fin si se face o pasta prin amestecul cu petrol, sau ulei cu vascozitate mai mica;5 - Se acopera uniform conul-scula cu pasta de rodat;6 - Se introduce acesta in alezajul de rodat pana la contactul cu acesta;7 - Se efectueaza miscari oscilatorii, alternative de rotatie cu amplitudine mica (5...10 grade) combinate cu rotirea permanenta a pozitiei sculei cu aceiasi rata unghiulara, fara a se apasa pe scula - se foloseste doar greutatea proprie a acesteia;8 - din 10 in 10 minute, se scoate scula, se sterge de pasta cu o carpa imbibata in petrol si se inspecteaza suprafata conica a acesteia;9 - Operatia se considera incheiata, cand suprafata conica a sculei are un aspect mat uniform distribuit pe toata circumferinta.Metoda, este valabila si pentru rodarea alezajelor cilindrice, la lagarele de alunecare de precizie, ale masinilor-unelte. La acestea dornul scula - confectionat din fonta moale - se va strunji la cota finala a alezajului, minus dimensiunea medie a particulelor abrazive. Alezajul de prelucrat se va strunji astfel incat sa formeze cu dornul un ajustaj intermediar. Ideal ar fi ca cele doua diametre sa fie "cota in cota". Dupa rodajul folosind dornul scula, se efectueaza al doilea rodaj intre bucsa deja rodata si axul sau pereche, care va fi confectionat in acest scop la acelasi diametru cu bucsa deja rodata, care devine ea insasi scula de rodat. Aici trebuie o atentie sporita, intrucat dornul/axul se poate bloca in alezaj. In acest caz rodarea se considera incheiata, in momentul in care dornul/axul a trecut prin alejaj cu toata lungimea. Dupa spalarea in petrol si inspectarea vizuala, se face urmatorul test. Se ung ambele componente cu ulei si se introduce bucsa pe ax. Daca bucsa este una de dimensiuni obisnuite (cateva zeci de grame) ea nu trebuie sa alunece pe ax chiar si in cazul cand acesta este in pozitie verticala, decat atunci cand va fi actionata manual. Un asemenea rodaj este destul de laborios, el putand dura citeva ore. Rezultalul este insa pe masura efortului si va oferi satisfactii mari. Folosind aceasta tehnologie, am rodat sistemul de lagaruire al unui dispozitiv mecanic (accelerometru) elvetian, pentru verificarea zgomotului la rulmenti, care a corespuns pe deplin exigentelor.Spor la lucru!
Link spre comentariu

Salut,Am confectionat un con morse cu ceva ani in urma si a iesit foarte bune cu metoda prin tusare dar a durat destul.Este grozava ideea de reglare a saniei longitudinale de pe carucior depa un con corect si comparator decat prin tusare. Multumesc de sfat este realmente valoros si eu nu m-am gandit la varianta asta.In alta ordine de idei rodarea conului nu este necesara deoarece dupa folosiri repetate suprafata devine luciasa datorita tasarii, chiar cred ca apare si o ecruisare in timp a suprafetei datorita folosirii.Cu stima.

Link spre comentariu

...Am confectionat un con morse cu ceva ani in urma si a iesit foarte bune cu metoda prin tusare...

Ai prelucrat acel con prin "rodare", Radu. "Rodarea" este un procedeu tehnologic, mecanizat sau manual prin care una dintre piesele componente devine scula si o prelucreaza pe cealalta prin intermediul unei "paste abrazive". "Tusarea" este un procedeu de vizualizare a zonei de contact dintre doua piese conjugate, prin intermediul unui "tus". Tusarea se foloseste la prelucrarea mecanica, sau manuala separata a componentelor, care apoi se asambleaza pentru proba, dupa ce suprafata piesei conjugate celei care se prelucreaza, se acopera cu un strat de "tus". Dupa numarul si pozitia relativa a urmelor de contact se apreciaza rezultatul prelucrarii.
Link spre comentariu

Salut,Am reglat unghiul grosier si am prins o bucata de fier in universal si am realizat un con de proba, tusam rezultatul si modificam inclinatia saniei longitudinale a caruciorului cu lovituri usoare pentru o ajustare fina dupa care realizam din nou o conicitate si retusam, asa am ajuns la o precizie mare in executie.Unghiul este greu de reglat avand valoarea de alfa/2=1.431grade.Cu stima.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări