Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

vfd

ianosh

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RealAlex

2

• mapostu

2

• blueicon

1

• ianosh

1

Top autori în acest subiect

Vizitator berti

Ianosh, nu-s eu prea doctor in electronica, da chiar nu stiu cum is alea?am vazut candva la un laborator un aparat de masurat radiatii nucleare care avea un afisaj cretin, fiecare caracter era compus din cifrele 0-9 suprapuse facute din tuburi de neon subtiri indoite.Asta o fi un afisaj fluorescent?

Link spre comentariu

Ai afisorul sau il cauti dupa aceea?In principiu merge orice schema care este pt leduri doar iesirile trebuie sa le treci prin niste inversoare care sa reziste la tensiune~30 de v si mai ai nevoie de o tensiune negativa de 24 pana in 30 si o tensiune de filament.Asa functioneaza orice afisaj din videosau amplifuri..etc

Link spre comentariu

Ianosh, nu-s eu prea doctor in electronica, da chiar nu stiu cum is alea? ...

E vorba de tuburile Digitron. Multe calculatoare de buzunar mai veki au asa ceva. Tub vidat in care suportul (anod) are depus pe el toate caracterele ce trebuie sa fie afisate. Culoare verde fluorescent. Daca mergi prin tirguri gasesti tot felul de kestii veki cu astfel de afisaje

... avea un afisaj cretin, fiecare caracter era compus din cifrele 0-9 suprapuse ...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: aici ai fost cel mai tare... Tuburi Nixie :roll: O mai fi traind omu' ala sa vada si el ce ai zis de inventzia lui? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Link spre comentariu
Vizitator berti

Merci de lamuriri.... cat despre cretinatatea afisajului respectiv, poate ai fi fost deacord cu mine daca treceai prin experienta mea cu el.Eram o ora de laborator fizica nucleara sau ceva de genu, si masuram radiatii, era un cilindru de plumb in care la un capat era un material radioactiv iar la celalat sonda, intre sonda si materialu radioactiv se asezau diferite materiale pentru a testa penetrabilitatea lor. In cele din urma se citeau valorile de pe afisajul de care ziceam, timp de 30-40 de minute 24 de oameni scriau stresati si unu citea de pe aparat.. 23, 32, 54, 65,42, 43, 3, 43, 23, 96 , 47 ,67, 87.....pana cand un coleg de-a meu o strigat BINGO!!! La cat de sever era profu, pana si pe el l-o pufnit rasu.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

23, 32, 54, 65,42, 43, 3, 43, 23, 96 , 47 ,67, 87.....pana cand un coleg de-a meu o strigat BINGO!!! La cat de sever era profu, pana si pe el l-o pufnit rasu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: SARITI LUME CA MOR !!!!!!!!!!!!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Link spre comentariu

ma intereseaza un montaj de ceas sau voltmetru care foloseste afisoarefluorescente

Salut, sa inteleg ca ai un astfel de afisaj.. ? mai intai spune ce model ai iar dupa aceea vom vedea cum te putem ajuta. P.S. este recuperat dintr-un calculator? ... http://www.sample.co.kr/clock/
Link spre comentariu

Cred ca poti folosi un montaj de ceas ordinar cu LEd-uri, sau 7107 pt volt-metru, la care sa adaugi niste tranzistori care sa iti comande afisajul fluorescent (asta daca este cu digiti - si probabil ca la asta te referi nu la tuburile Digitron).Eu am un vu-metru fluorescent dintr-un cas rusesc si am studiat modul de comanda: ai nevoie de o tensiune de filament (cam 2-3V), o tensiune de alimentare pt grila (sita aia de se vede deasupra afisajului) care deriva din tensiunea de alimetare (este in jur de 30V). Fiecare digit are grila proprie si probabil ca trebuie conectate la iesirile din CI ce baleiaza fiecare digit si le activeze pe rand. Iasirile din integrat le cuplezi la niste tranzistori ce comanda segmentele din fiecare digit.Aveam pe undeva un material dar trebuie scanat, daca ai nevoie, gasit pe net.Succes

Link spre comentariu

Mai multe detalii? Omul a fost foarte explicit! Eu am comandat un afisaj "cretin", in speta un tub electrofluorescent cu 12 digiti inclusi intr-o "fiola" din sticla, ca o fiola alcooltest doar ca mult mai groasa, ca un tub electronic sau cum mai vrei tu sa-l numesti, dupa cum a explicat mapostu, numai ca eu am folosit ca "integrat" de comanda un PIC16F84. Am folosit doar 4 segmente pentru a afisa un numarator.

Iar ca tranzistoare, BC177 sau BC 107 (depinde de cum gandesti montajul) isi fac datoria cu brio.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări