Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

2 modele de subwoofere

Vizitator Vasile

Postări Recomandate

Vizitator Kimnotyze

NeXuS_3:

- ai mai construit subwoofer folded horn?

- Frecventa coboara destul de jos? (eu aveam impresia ca folded horn este pentru medii-joase)

- cum se calculeaza o incinta de acest tip?

- chiar face plamanii praf ? :)

- face fatza chiar si in camere mai mari? (subwooferele din sistemele 5.1 comerciale, daca le pui in camere mai mari - precum living room, se pierde tot basul si nu se mai aude).

Am sa caut pe net proiecte de folded horn ca in felul asta o sa invatz si cum functioneaza si poate aflu si cum se calculeaza.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 54
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea Bartic

6

• Murcielad

4

• ReLLaXX

2

• nixforever

1

1. Da, am construit.2. poate cobori foarte jos cam pana la 40 Hz3. sunt programe speciale i-ti trimit eu unul daca vrei4. presiune acustica cam cu 6 dB mai mare (cel putin) adica DE 4 ORI mai TARE decat bassreflex.5. Sunt folosite in special pt sonorizari in aer liber (se poate proiecta bassul pe o anumita directie)Vezi ca tre sa fie destul de mari ca sa poata cobori la frecvente joase

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Nu imi trebuie special pentru sonorizari, eu vreau sa-mi tremure canapeaua, plamanii si vecinii de la 2 etaje superioare si inferioare. In felul asta o sa-l pot folosi si in sala aia mica de teatru de la Ion Creanga (sediul) -> este cam cat o sufragerie + o scena mica.Din pacate nu pot sa cobor tensiunea pe TDA7293 pentru ca am comandat deja traf special pentru statzia mea.p.s.: 40Hz nu este cam sus? Am vazut difuzoare de 25Hz, iar filtrul meu activ taie tot de la 70Hz in sus. Subwooferele comerciale (alea cu un singur tub de bass, 4th order bp cred) nu coboara mai jos de 40? Ma gandeam sa-mi fac ceva mai puternic decat jucariile alea din sistemele 5.1

Link spre comentariu

cele din sistemele 5.1 cat ar fi ele de firma nu coboara sub 35 hz, si acolo sunt la -10-15 dBDaca chiar vrei sa stii , frecventa pe care o simti cel mai violent in plamani este undeva intre 60 si 70 hz, mai jos, doar iti vibreaza geamurile, si ma gandesc ca ar fi destul de deranjant.

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

NeXuS_3 deci ce-mi recomanzi pentru acei 35Hz cu un driver de 12" ? Nu-ti fa griji pentru geamuri -> sunt termopane! :)Hai sa facem ca la talcioc: un proiect misto de subwoofer care sa ajunga la 35Hz si sa zguduie vecinii = o bere buna (bronda sau bruneta) sau negociem o lada.... :wink:

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Din punct de vedere tehnic, schitza aia nu este prea ofera multe detalii.

Merge cu 2 difuzoare de 10" legate in serie pentru a obtine 8 ohmi ?

-cum se leaga 2 diff. in serie corect pentru a functiona bine in aceasta incinta? ----[|+----[|+---- ?

Cum arata schitza detaliata mai ales dispunerea difuzoarelor in interior ?

Care este distanta dintre fatza difuzorului si peretele din spate?

Cele doua difuzoare se monteaza unul sub altul , nu?

Ce distanta este intre difuzor si peretii laterali ? Dar fatza de placa de sus si cea de jos si distantza dintre difuzoare? Conteaza sau pot sa le aproximez, punandu-le la mijloc ?

Cum pot sa calculez acest tip de incinta in functzie de difuzoarele mele ?

Link spre comentariu

incinta respectiva nu este calculata, este construita dipa mai multe incercari ...esuate :lol: (difurile astea nu au parametrii T/S dar sunt ieftine)difuzoarele sunt puse unul sub altulaproximeaza-le cum vrei tu, numai sa nu modifici prea mult parametrii care ti-am dat eu.cu alte difuzoare nu stiu cum suna , nu am incercatmerge cu 2 difuzoare eurotec de 10" legate in serie 4+4=8 ohmiMentionez ca asta este un subwoofer cu care am ascultat in casa eu shi toti vecinii mei pe o raza de cateva etaje (ei, fara sa vrea) cu o statie de 2x70W (7294) fiecare canal pe un difuzorAm facut folded horn cu difuri profesionale , si am schite detaliate, dar este vorba de subwoofere de 1-2 KW, si nu vad ce ai putea face cu ele...

Link spre comentariu
Vizitator Kimnotyze

Daca gandim logic aceasta incinta (http://www.nextech.go.ro/horn.htm) nu ar fi prea complicat.

Ar putea esua din punct de vedere ar capacitatii litrice al incintei inchise sau al rezonantei canalului de 10 cm din fatza difuzoarelor care se comporta ca un "gat" al folded hornului. Bine ca si "gura" hornului poate influentza cu mult....

Ma intreb... daca as baga un tub de bass perpendicular pe punctul dintre cele doua difuzoare (paralel cu peretele din fatza cu iesire in "gura" hornului) efectul nu ar fi mai puternic (ca la 6th order Band Pass) ??

In fine treaba asta o s-o incerc numai daca esueaza si se aude foarte prost din prima.

Apropo... boxe eurotec unde se gasesc? Sunt cumva alea negre de pe Maica Domnului? Se gaseste Eurotec la 10" - 4ohmi si minim 25-30Hz ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări