Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare structura arie radio

yo9hrb

Postări Recomandate

Zilele acestea se schimba structura ariei de radioamatorism. Dupa cum vedeti, exista 3 subforumuri (YOxxxx, CB-PMR si Talcioc). Vechile topicuri s-ar putea sa nu va fie vizibile, dar exista si la voi muta in subforumurile aferente. Daca vedeti vreo neregula (gen topic de CB postat la YOxxx), va rog sa ma anuntati. S-ar putea sa mai fac si eu greseli, ca doar sunt om. Mai am de mutat/sortat vreo 17 pagini. De asemenea, rog pe cei care au postat si posteaza la Talcioc sa ma anunte in vreun fel (fie in topic, fie pe PM) sa sterg topicurile cand nu mai sunt de actualitate. Nu are sens sa umplem forumul cu topicuri expirate. In acelasi spirit, daca aveti idei/propuneri de imbunatatire, la putem discuta. Va multumesc pentru ajutor.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 24
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

4

• Ion_Bumbu

4

• Marele Savant

3

• YO8CDQ

2

Top autori în acest subiect

Vizitator Saturn

Cu legislatia nu vor fi probleme ca un astfel de emitator va fi folosit pentru a salva vieti in munti.

Tocmai ca e pentru a salva vieti va fi pe FM. (Majoritatea telefoanelor au radio FM.)

Insa nu stiu in care forum sa postez caci trebuie sa ma documentez despre asa ceva, atat calitate cat si portabilitate.

Pentru calitate ar trebui sa stiu de cata putere e nevoie pentru a acoperi o zona in munti.

Si portabilitatea e iarasi importanta caci ar trebui sa se poata alimenta la o baterie de masina.

Am gasit chiar pe Okazii ceva de genul acesta:

http://www.okazii.ro/sisteme-audio-auto ... a118987713

http://www.okazii.ro/electronice-altele ... a118987288

De asemenea, capacitatea de a se putea muta emisia de pe o frecventa pe alta, in functie de cum permit organele avizate, este iarasi importanta.

Am vazut in linkurile de pe Okazii ca au 5W. Stiu asa din amintiri ca 1W=1km.

Ce ar insemna 5W in munti?

Exista vreun magazin cu asa ceva?

Sunt familiarizat cum functioneaza un forum dar aici nu stiu unde sa postez, in ce categorie, ca sa am si eu niste raspunsuri.

Multumesc pentru raspuns Petrica.

Link spre comentariu

Amice, pentru ce vrei tu trebuie licenta. Nu conteaza scopul umanitar, trebuiesc indeplinite niste cerinte. In primul rand, unde vrei tu sa emiti este banda de radiodifuziune. Deci, fara licenta (cu grila de programe, aparatura, etc) esti considerat infractor. Frecventele in care poti emite, precum si detalii tehnice se gasesc in tabelul national de atribuire a benzilor de frecventa (TNABF) disponibil pe site la ANCOM. Oricum, frecvente libere sunt doar CB (banda de 27 MHz, 4W) si PMR (446MHz, 0.5W). Mai exista benzile de radioamatori de 2m si 70cm, dar aici trebuie respectate regulamente. Spre stiinta, cu 5W, portabila cu antena din dotare, am reusit sa deschid din Ploiesti repetorul R0 (YO9C). Deci vreo 50km in linie dreapta. Probabil ca am prins eu o propagare de exceptie.Cat despre emitatoarele de pe Okazii, pe langa pretul lor mai pune deoparte 5000 lei amenda, vreo 3...400 lei usa noua la apartamet (baietii astia intra direct), plus bani de avocat, ca e caz penal. Daca avocatul nu e capabil, un ultim sfat: nu scapa sapunul. Dauneaza grav.O zi buna.

Link spre comentariu
Vizitator Saturn

Amice, pentru ce vrei tu trebuie licenta. Nu conteaza scopul umanitar, trebuiesc indeplinite niste cerinte. In primul rand, unde vrei tu sa emiti este banda de radiodifuziune. Deci, fara licenta (cu grila de programe, aparatura, etc) esti considerat infractor. Frecventele in care poti emite, precum si detalii tehnice se gasesc in tabelul national de atribuire a benzilor de frecventa (TNABF) disponibil pe site la ANCOM. Oricum, frecvente libere sunt doar CB (banda de 27 MHz, 4W) si PMR (446MHz, 0.5W). Mai exista benzile de radioamatori de 2m si 70cm, dar aici trebuie respectate regulamente. Spre stiinta, cu 5W, portabila cu antena din dotare, am reusit sa deschid din Ploiesti repetorul R0 (YO9C). Deci vreo 50km in linie dreapta. Probabil ca am prins eu o propagare de exceptie.Cat despre emitatoarele de pe Okazii, pe langa pretul lor mai pune deoparte 5000 lei amenda, vreo 3...400 lei usa noua la apartamet (baietii astia intra direct), plus bani de avocat, ca e caz penal. Daca avocatul nu e capabil, un ultim sfat: nu scapa sapunul. Dauneaza grav.O zi buna.

Partea legala nu este o problema si nu vreau sa duc discutia in aceasta tema.Totul va fi legal 200% deci hai sa nu deviem.Ma intereseaza partea tehnica cat si niste costuri estimative. Plus raspunsurile la intrebarile de mai sus.As fi interesat chiar de un emitator cumparat de la un magazin de profil ca sa am si factura si garantie la el. Tu ai spus ca la 5W ai 50km in linie dreapta. Ce ar insemna 5W in munti? Banuiesc ca e important ca antena sa fie pe varful unui munte ca sa ai o acoperire mai mare.Daca este pus pe varful muntelui cei 5W ar fi indeajuns ca sa acopere vaile din jurul muntelui?De asemenea, e foarte important ca acest emitator sa aiba o mobilitate si sa poata fi alimentat la 12v. Mai precis la un acumulator de masina mica caci acolo unde va fi pus nu exista curent electric.Cat de mare poate fi puterea (W) care ar merge la o baterie de 12V?Si in cat timp ar descarca acumulatorul?Pun aceste intrebari ca sa imi fac o idee cat mai clara.Pana la urma nu mi-ai spus unde se poate deschide acest topic.
Link spre comentariu

Lasa-l aici, nu-i bai.Sa vedem: vrei mobilitate in UUS, banda de radiodifuziune. Pe scurt, nu se poate. De ce? Simplu, posturile de UUS sunt locale, la o distanta suficient de mare ca sa nu apara interferente, vei gasi un alt post pe aceeasi frecventa. Asta presupune ca toate posturile sunt fixe.Presupunand ca ai rezolvat treaba asta, sa trecem la capitolul acoperire. Am zis ca acopar 50km cu aparatura de radioamator. Daca vrei sa asculti cu un receptor comercial, afla ca acesta nu are sensibilitatea aparaturii dedicate. Cu atat mai putin in receptorul unui telefon.

Viata bateriei: pentru 5W in antena, aparatul are nevoie de... sa zicem... 1A. Deci un acumulator de 44Ah te va tine cam 44h, practic mult mai puțin. Problema este ca vei avea de respectat o grila de programe aprobate, nu prea poti emite cand vrei tu. Deci trebuie sa ai grija de partea de alimentare cu energie electrica.Sa ne anunti si pe noi cand iti iei licenta de emisie.O seara buna.

Link spre comentariu
Vizitator Saturn
yo9hrb a spus:

Daca vrei sa asculti cu un receptor comercial, afla ca acesta nu are sensibilitatea aparaturii dedicate. Cu atat mai putin receptorul unui telefon.

Asta este foarte interesant.

Spune-mi te rog, exista statii portabile (walkie-talkie) care sa poata emite si FM in caz de necesitate?

Aceste walkie-talkie pot asculta si banda FM la nevoie?

Cat de mult bat niste walkie-talkie de buzunar?

Am vazut pe net niste statii gen cum au aia in taxi sau soferii de tir care costa cateva sute de euro.

Alea cat de mult bat?

Ma gandesc la varianta ca e cineva pe munte cu o statie w-t si nu poate bate pana la baza, dar cel putin poate auzi comunicatiile de la baza, baza avand o putere mai mare.

Mai am o intrebare, daca vorbim de w-t si de baza, care ar fi firmele sau modelele spre care sa ma uit?

Ma gandesc ca statiile daca ar fi si antishock cu rezistenta la picaturile de apa ar fi ideal.

Dar exista si pungi in caz de nevoie...

Ce mi s-ar mai parea util e ca statiile portabile sa mearga si cu acumulatori AA sau A. (Acumulatorii proprietari nu ofera flexibilitate.)

Link spre comentariu

Uite cum stau lucrurile, adreseaza-te la ANCOM despre frecvente FM, dar si costurile acestei placeri. Dupa ce te interesezi sa ne spui si noua daca mai vrei statii cu baterii AA sau cu alte surse, sau poate intre timp ti-ai schimbat opiniile. Petrica

Link spre comentariu

Salut. Silviu, cred ca mai trebuie o rubrica, ceva gen: Comunicatii radio de tot felul, aici sa intre modulatoarele fm, pirateria radio, telecomenzi si alte ingeniozitati privind undele radio.Eu personal nu am nimic cu acesti Andrei Gheorghe care isi doresc cu ardoare sa faca emisiuni FM, decit sa faca prostii sau alte lucruri mai grave, mai bine sa isi distreze prietenii sau vecinii din cartier prin radio. Poate si ANCOM-ul ar putea sa slabeasca friurile si sa accepte ca emitatoare cu puteri de pina la 2W sa emita fara licenta, dar sa-si declare public locatia. Cred ca exista un vid legislativ care pe viitor s-ar putea schimba. Este mai bine sa controlezi piata decit sa o combati.Scuze ptr offtopic, este opinia mea si nu are nici o legatura cu nimeni de pe acest forum. 73!!!

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Nu prea intelege el. Explicatii simplu de ce legea e lege. Din ce am tot citit eu, treaba sta cam asa. Emiti liber in banda CB cu maxim 4W ( asta ptr ca esti mobil, pentru ca ai o chinezarie de statie care atunci cand emite da si armonoci, adica emiti si in alte frecvente cu 0.2 , 1 w iar asta nu deranjeaza pe nimeni. Daca emiti cu 100 w si dai vreo 20W de armonici provoci deranj in celelalte unde ce sunt folosite gen de Romatsa, turnuri de control, armata....trafic de date.Acum tu vrei se fapt sa emiti in FM, banda ce se aloca cu autorizatie. Aici treaba se complica, alocarea benzilor nu se face dupa ureche, alocarea benzilor se face dupa o serie de conditii particulare gen locatie, putere de emisie, nu exista emitatori mobili in banda adta de frecventa, nu poti sa iti construiesti singur artizanal un rmitator si sa incepi sa emiti de aiurea. Maxim 2w in FM nu ar deranja pe nimeni iarasi, in schimb daca pui 100W .... e naspa. Si acum sa revenim la armonici. Cand emiti...acoperi cu puterea semnalului sau cu armonicile alte emisii. Daca reusesti sa faci asta in banda de comunicatii ale avioanelor, armatei, servicii de date importante poti fi acuzat foarte frumos de terorism, inca o acuzatie gen ca ai pus in pericol siguranta nationala....benzile sunt monitorizate permanent de SRI, Romatsa, armata, 5 secunde daca emiti se stie locatia chiar destul de exacta, ce ai emis, in ce banda ai emis, ce armonici de care nu stii tu ai pridus. Adica imagineaza-ti ca radioamatorii cu niste statii de buzunar fac concursuri pe munte cautand un emitator si toti il gasesc cu usurinta ciar, ca la ei e vorba de aventura si trasee montane nu cautat de pokemoni. Tu ce sanse ai sa nu fii prins daca faci vreo bravura? Ai sanse de noroc.. :)

Link spre comentariu

Problema e oarecum exagerata in Romania, sunt inca reminiscente de acum 30 de ani, cand radioamatorii erau asa un fel de societate obscura, compusa din oameni capabili sa vanda secretul apei distilate prin Morse si care cu a doua armonica (slaba de altfel la montaje tranzistorizate) de la un emitator de 2W FM vor fi capabili sa bruieze semnificativ comunicatiile unui Boeing 747 (500W AM) (2 tuburi 4CX250). Cam asa stau lucrurile de fapt... 

Modulatoarele FM sunt o realitate care trebuie acceptata, ele exista si vor exista indiferent ce vor zice unii si altii. Ca se discuta pe Elforum sau nu, e o alta poveste. Daca nu se discuta aici, se vor discuta altundeva. In ceea ce priveste puterea unui modulator FM, sa nu uitam ca ele nu au antena, ci o bucata de sarma. Eu personal am avut nevoie de 1W ca sa pot asculta propria muzica in masina fara ca posturile comerciale sa poata sa mai actioneze CAF-ul masinii... Sa nu ne ascundem dupa deget, majoritatea dintre noi am experimentat asa ceva, nu e moral sa dam lectii altora... :)

Link spre comentariu
  • 7 ani mai târziu...
On 10/24/2012 at 11:29 PM, yo9hrb said:

Respectele mele. Doar sa-ti amintesti aceste cerinte si reguli cand te vei afla intr-o situatie "umanitara"... Nu vei putea fi ajutat exact din aceste motive. Regulile sunt facute pentru...?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări