Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dilema, SE cu GU50 sau PL36 ?

blue

Postări Recomandate

Incerc sa proiectez un SE cu unul din aceste tuburi varianta trioda si o tensiune anodica data de o sursa existenta 370v/400mA dar cu toate ca puterea disipata pe anod in cazul GU50 este de doua mai mare fata de PL36 si teoretic cu un PSF corect ales pt cele doua tuburi ar trebui sa apara diferente apreciabileori acest lucru nu prea se vede... Curios, la aceiasi putere debitata (4,5w) nivelul armonicei 2 este mai mic cu 6-8 dB pt PL36 si iata datele testului : GU50 370v/95mA, Ra=4,2K Ug1=-50v respectiv PL36 370v/70mA, Ra=4,8K Ug1=-51v. Transformatorul folosit are prize multiple in secundar si in primar si o sectiune de 13,5 cm* si se pare ca datele de mai sus pot fi corecte prin estimarea Pout versus THD, inca ceva, ambele tuburi au fost pilotate de acelasi driver cu E180F ce poate asigura 64v RMS

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• blue

4

• zbodeoc

4

• zal

1

• iulidan2

1

Top autori în acest subiect

Blue, iti donez 4 GU50 din 1900-toamna, noi-noute, fara nici-o obligatie, doar ca-mi place cum pui problemele. Poti sa le crapi si sa le faci ce vrei tu ( ca nu eu platesc curentu' :-)), imi este egal... daca-ti mai trebe si altele sa-mi spui (eventual pe MP) ca si asa stau degeba... eu n-am timp si-i pacat sa stea de-am pixulea.. PL36 n-am si nici nu-mi place; de fapt resping orice lampa cu tensiuni pe-afara... sint adeptul unei cutii deschise in care sa se vada luminitele

Link spre comentariu

Ah, da! N-am nici-o indoiala de ce-i conectorul sus dar asta nu inseamna ca nu pot sa evit acele lampi... De fapt cred c-am ramas cu sechele de la Priboi ca acum mai bine de 10 ani am dat o mica avere pe niste conectori tare smecheri de anozi :-)

Link spre comentariu

Am vazut tot aici pe forum, ca la un model de SE cu GU 50, cu alimentarea relativ apropiata ( 400 V ), se propunea un transformator cam de 20 cmp. Poate conexiunea trioda, sa reduca asa mult, dimensiunile miezului ?

Link spre comentariu

Poate e o parere subiectiva, dar acustic vorbind, nu prea am sesizat diferente intre triode, tetrode si pentode cu incalzire indirecta, inclusiv ultimele doua legate trioda. Intre cele cu incalzire directa, doar 2A3 si 300 B cred ca justifica efortul.Subliniez, ca e parere personala generata de reproducerea muzicii pe incinte cu rezolutie mare. Altfel, toate amp. VS imi par peste sunetul SS.

Link spre comentariu

Blue, iti donez 4 GU50 din 1900-toamna, noi-noute, fara nici-o obligatie, doar ca-mi place cum pui problemele. Poti sa le crapi si sa le faci ce vrei tu ( ca nu eu platesc curentu' :-)), imi este egal... daca-ti mai trebe si altele sa-mi spui (eventual pe MP) ca si asa stau degeba... eu n-am timp si-i pacat sa stea de-am pixulea.. PL36 n-am si nici nu-mi place; de fapt resping orice lampa cu tensiuni pe-afara... sint adeptul unei cutii deschise in care sa se vada luminitele

Multumesc zbodeoc pt oferta, am si eu citeva dar nu cred ca voi face ceva cu ele in viitorul apropiat, sint tot mai mult convins de PL36, alea cu tzugui care nu-ti plac tie, poate ca te vei rasgindi dupa ce le voi stoarce bine :da si cred ca se va lasa cu un SE autobias trioda + pentoda prin modificarea Ra in cele doua situatii comutabile, deocamdata incerc sa stabilesc constanta de timp a buclei pt comanda grilei sau poate ar fi bine sa deschid un topic nou legat de acest subiect ? @VTP probabil ca este mai dificil de decelata o diferenta de sunet pentoda vs pseudotrioda pe boxe cu rezolutie mare, este domeniul dvs, va pricepe-ti mai bine, eu majoritatea testelor le-am facut cu ajutorul incintelor KEF, AKAI de compresie, cu SPL de 88-89 dB situatie in care tot subiectiv vorbind pseudotriodele (PL519 ,PL36, EL81,) au sunat mai bine, este adevarat pentode am audiat doar EL34, EL84, 6p3s si inca citeva mai exotice toate in SE
Link spre comentariu

Da' ce aveti fratilor, nu va mai trebe nimic pe gratis?! :-)Pai acuma daca ne-ai stirnit Blue poate duci comparatia pina la capat! Ar trebui sa fie ceva si de capul lui GU50. De razgindit ma razgindesc usor, "daca se merita"@VTP, vedeti ca electronica de azi nu rezolva chiar totul?! :-)

Link spre comentariu

Chestia este ca nu prea reusesc sa scot din GU50 prea mult ,doar daca o imping la 500v si 100mA dar acest lucru nu prea imi convine , mult mai flexibila este PL36 fiindca la 375v si 60ma cu o cadere pe rezistorul de catod de 51v si 20v pe transformatorul de iesire imi iese lejer 4,6w trioda si 9w pentoda fara ca tubul sa fie stresat asa ca ma voi opri la acesta, eram doar curios daca cineva a incercat sa compare Gu50 cu alte tuburi...

Link spre comentariu

Asta inseamna 12W clari din GU50 cred ca merita efortul!?De fapt asta am si obtinut pe transformatoare bobinate de D-l Lazaroiu si 440V/110mA.(poate nu cel mai optim punct de functionare)

Link spre comentariu

Pai si care-i problema cu tensiunile mari?! Altii folosesc si 1000 de volti, de exemplu la GM70 (de care vreau sa ma apuc anul asta, daca reusesc...) Adica eu stiu care-i problema ca-ti trebuie transformatoare de alta clasa de izolatie si eventual mai multe tensiuni daca nu folosesti condensatoare de filtraj in serie

Link spre comentariu

Pai si care-i problema cu tensiunile mari?! Altii folosesc si 1000 de volti, de exemplu la GM70 (de care vreau sa ma apuc anul asta, daca reusesc...) Adica eu stiu care-i problema ca-ti trebuie transformatoare de alta clasa de izolatie si eventual mai multe tensiuni daca nu folosesti condensatoare de filtraj in serie

Pai vezi ,problemele tind se multiplice in cazul tensiunilor mari, iar costurile si dimensiunile amplificatorului o iau razna, adica watt-ul si Kg, glumesc fiindca pot fi mai multe Kg, ideea este ca pt calitatea SE se plateste mai mult decit in cazul PP si din cite am priceput eu nu pt orice tub este valabila ideea !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări