Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

verificari acumulatori r6


pegas

Postări Recomandate

salutam 4 acumulatori r6 care nu prea mai tin. cel putin, asa mi se pare mie. cum pot sa ii verific obiectiv? ce tensiune/curent trebuie sa aiba dupa un ciclu de incarcare de 10-12 ore?pe ei scrie 2400mAh.multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    2

  • pegas

    2

  • pinky

    2

  • icar

    1

Top autori în acest subiect

Teoretic ii poti masura cu un ESR-metru ( din acela ce functioneaza in frecventa inalta ). Cred ca ar trebui sa-ti arate prin preajma a 0,7 ohmi sau mai putin. Poti sa masori niste acumulatori noi pentru a face comparatie.Practic, dupa ce-i incarci vreo 24 ore, ii mai lasi in pace vreo 3 zile si vezi daca mai au zeama in ei, atunci poti sa-i consideri buni. Masori tensiunea sa nu fie sub 1,25V.Teoria cu 10-12 ore la incarcat se aplica daca ai incarcator care furnizeaza 10% din capacitatea acumulatorului. Presupun ca nu ai un incarcator "Smart" care sa-ti arate terminarea incarcarii. Presupun ca ai un incarcator din acela "universal" care e calculat sa incarce un acumulator de 1100mA in 14 ore. Asta inseamna ca un acumulator de 2400mA il va incarca in vreo 24 ore.Daca acumulatorii au mai mult de 5 ani, poti sa-i arunci linistit si sa-ti iei altii noi. Eu sunt foarte multumit de GP.Mai scump nu inseamna intotdeauna mai bun.

Link spre comentariu

La mine, pentru acumulatori buni masurati dupa incarcare, curentul in scurt circuit masurat cu un multimetru pe scara de 20A cc arata cam 10-12 A sau mai mult, daca scade sub 5-6 A e semn rau. Conteaza si sondele cu care masori: sa aiba fir gros, contacte bune si sa apesi bine cand masori, pentru maxim 1-2 secunde.Vezi ca dintr-un grup de 4 cade intai unul iar ceilalti mai pot fi folositi mult timp pana se strica, uneori chiar si ani de zile.Depinde si la ce ii folosesti. Am unii care au ajuns la 1-3 A curent de scurt masurat dupa incarcare si ii folosesc la lucruri usoare, unde nu e nevoie de curent mare si nu conteaza daca se autodescarca complet in cateva zile.

Link spre comentariu

Incarca-i normal (ar trebui sa fie calzi dupa ce ii scoti din incarcator) pe un incarcator bun, apoi pune-i conectati la un bec de lanterna care consuma aproximativ 240 mA si asteapta, si masoara-i, pana ce, pe unul din ei, se ajunge la tensiunea de 1V. Atunci il poti considera complet descarcat. Calculeaza timpul in procente fata de cele 10 ore normale si ai gradul de uzura al acumulatorului tau. Daca ai posibilitatea sa-i incerci individual, este foarte bine, daca nu, pune-i doi cate doi ca sa poti sa-i testezi pe toti.Atentie, ca un acumulator bun pus in scurtcircuit, in cateva secunde frige de nu poti sa tii mana pe el, lucru testat.

Link spre comentariu

eu ma gandeam la metode sofisticate, dar dupa incarcat ~12 ore, i-am pus in camera foto (acolo ii folosesc) si am facut 2 poze, dupa care camera a scris "change batteries". si cu alti acumulatori a mers perfect.i-am masurat, au 1.3V pe ei, dar pusi in scurt (adica doar bornele multimetrului) conectate, nu se incalzeau. aveau ~3.5A.

Link spre comentariu

Daca are multimetru obisnuit cu tatori flexibili, acestia au o rezistenta destul de mare pentru a avea cadere de tensiune suficienta pentru amperajul redus. Recomandasem un radio sau bec pentru ca este un consumator constant, camera foto are un consum foarte mare cand incarca blitz-ul, de exemplu, si, daca acumulatorul este uzat (creste rezistenta interna), scaderea de tensiune este suficienta ca sa declanseze avertizarea. Ii poti folosi inca la o lanterna sau un radio pe baterii iar pentru camera foto nu ii mai poti recupera cu nici o metoda din cauza ca creste mai repede rezistenta interna (ceea ce ai patit cu ei prin folosirea in camera foto, la curent mare) decat uzura prin scaderea capacitatii (lucru care se observa la descarcari cu curenti mici).

Metode sofisticate exista dar de obicei sunt incorporate in analizatoarele de acumulatori. Daca vrei sa citesti iti recomand acest site (Eng): http://batteryuniversity.com/ .

Verifica si incarcatorul ce tip este, incarcare rapida sau trickle. Daca este cu incarcare rapida atunci trebuie sa scoti calzi acumulatorii altfel posibil in el sa fie problema. Daca vrei sa-i incarci repede atunci poti folosi un bec de 5W auto (pe post de limitator de curent) si un redresor auto (cel de 12V, cam toata lumea care are masina are unul ca acesta si de aceea l-am indicat). Pui acumulatorii in serie cu becul la redresor si astepti pana sunt calzi (din ce stiu la 40-45 grade sunt incarcati si atentie sa nu-i uiti in incarcare). Atunci poti sa faci testul cu camera foto. Daca se schimba cu mult in bine atunci problema este la incarcator, daca nu, acumulatorii nu mai pot debita curentul mare cerut de camera foto si o lanterna sau un radio pe baterii vor fi destinatia.

Link spre comentariu

In toata povestea asta mai intervine un aspect: sunt unele aparate foto care sunt proiectate sa functioneze doar cu baterii de 1,5V. In acest caz, functioneaza cu acumulatori relativ noi si proaspat incarcati dar nu functioneaza la fel de mult ca atunci cand sunt folosite baterii.Uita-te in specificatiile aparatului si vezi ce sursa de alimentare foloseste.Atentie: "baterii reincarcabile" nu este acelasi lucru cu "acumulatori". Bateriile reincarcabile au tensiunea nominala de 1,5V in timp ce acumulatorii NiCd sau NiMh au tensiunea nominala 1,2V. Asta inseamna ca 0,3V x 4 elementi = 1,2V minus la inventar ceea ce determina aparatul foto sa interpreteze ca "bateriile" sunt descarcate.In categoria mai sus mentionata intra unele modele de "sapuniere" Canon.Va rog sa-mi permiteti urmatoarea comparatie: Pozatoare compacte = sapuniere :)

Link spre comentariu

Inteleg ca au functionat o vreme cu camera si apoi a inceput sa scada durata de utilizare pana la cateva poze. Atunci solutia este schimbarea intregului set cu ceva asemanator ca si capacitate (mAh). Eventual cei vechi (sau numai o parte din ei - dupa selectie) folositi la telecomanda, radio, lanterna cu consum mic etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări