Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiunea simetrica

Postări Recomandate

Astazi o sa vedem cum putem obtine tensiune simetrica dintr-un transformator cu 2 secundare .

Mai jos avem prezentata o schema realizata de niqro, cu ajutorul ei o sa va explic putin cam cum sta treaba .

Posted Image

http://www.niqro.3x.ro/alim_sim/alim_sim_01.jpg

Bun, unind sfarsitul primului secundar cu inceputul celui de-al doilea obtinem "priza mediana"

Inceputul primului secundar iar sfarsitul celui de-al 2-lea vor intra in puntea redresoare din care se v-a obtine curent continuu.

Astefel daca avem un transformator 2 x 24 v, cu ajutorul unui multimetru putem afla tensiunea . Intre + si - vom avea 67 V deoarece cei 48 dupa redresare obtinem 67 (Ux1.41 => 32 x1.41 =33.8 x2 = 67.8)

Intre + si priza mediana vom avea +-32v, iar intre - si priza mediana vom avea +-33v.

Sper ca acest tutorial sa va fie de folos .

In cazul in care imaginea nu se vede : http://www.niqro.3x.ro/alim_sim/alim_sim_01.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Intre + si - vom avea 67 V deoarece cei 48 dupa redresare obtinem 67 (Ux1.41 => 32 x1.41 =33.8 x2 = 67.8)Intre + si priza mediana vom avea +-32v, iar intre - si priza mediana vom avea +-33v. Sper ca acest tutorial sa va fie de folos .

Nu cred ca e de folos nimanui.de unde 32x1,41? nu era 48 (2x24) ? si daca faceai 32 x 1,41 vedeai ca iti da ~45si de unde => 32 x 1,41 = 33,8 x2 ???Deci nu doar ca nu e de folos, dar un incepator care ar incerca sa invete de la tine, ar invata prost.

Am corectat :jytuiyu Intre + si priza mediana vom avea +-33v, iar intre - si priza mediana vom avea +-33v.

67/2 = 33,5 nu 33 daca tot faci calcule pe aici. :bataie
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Mai greseste si omul.Nu intrati asa tare in elVroia sa spuna ca daca traful are doua secundare de cate 24 V, dupa redresare tensiunea din fiecare secundar va fi de 24 x 1.41 = 33.84 V (sau 33.8400000000000000000000000000 - pt cei care vor cu mai multe zecimale :nebun: )Dupa redresare putem folosi 3 tipuri de tensiuni1) +33.84 V (masurand intre "+" si priza mediana)2) - 33.84 V (masurand tensiunea intre "-" si priza mediana)3) + 67.68 V (masurand tensiunea intre "+" si "-")+ 67.68 = + 33.84 - (-33.84)P.S. valorile prezentate mai sus pot fi influentate de calitatea cablajelor, pieselor, legaturilor, etc :aplauze

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Mai greseste si omul.Nu intrati asa tare in el

Aici e secţiunea de tutoriale, deci se presupune că ştie ce vorbeşte, din moment ce-i învaţă pe alţii. Şi vezi că 33,84000000 e de fapt 33,941125496954.
Scuzele mele !Am calculat radical din 2 ca fiind doar 1.41 si nu l-am luat cu mai multe zecimale considerand ca nu multi dintre noi au aparate de masura care sa indice valori cu 12 zecimale.
Link spre comentariu

Daca e sa fie un tutorial pe tema asta, se spune ca tensiunea dupa redresare este U~ X (ori) radical din 2 (tensiune in gol),din care se scade cadere caderea de tensiune pe diodele redresoare, si se poate detalia.Cum spunea si colegu' mai sus, e sectiunea de tutoriale, altii ar trebui sa invete de aici sau sa gaseasca detalii care nu le stiau... despre subiectul tratat. :)Una e sa mai greseasca omu si alta e sa nu stie nici sa se exprime, sa nu mai vorbim de explicatiile date la subiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări