Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU-50, opinii si scheme

rvrazvan

Postări Recomandate

Poate ajută cu ceva aceste variante de conectare în regim ultraliniar a pentodelor cînd Ug2

(Scuze dacă dimensiunile sînt prea mari)

In imaginea 2 transformatoarele nu au prize pentru UL, asai?

Este posibil sa folosim un potentiometru pentru a "mima" priza de UL a transformatorului? Asa scapam de ceva probleme, si avem ocazia sa ne jucam mai mult cu montajul.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

14

• THOMAS

10

• zal

10

• rvrazvan

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am găsit o schemă, dar nu mai găsesc sursa articolului. Oricum e o continuare a celui de aici: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/GU50-Grommes/GU50.htm

Exceptional,,asa da; exact in topic (ma refer la schema din atasament )Opinia mea: schema este formidabila,pot spune ca este suprem in ceea ce priveste montajele UL. Asemenea arhitectura se mai numeste si UL-sincron,adica semnalul pe G2 de la tubul V5 este in faza cu semnalul de pe Katod la tubul V6 si invers,S.G2 al V6 in faza cu S.katod V5.Cine se incumeta sa abordeze o asemenea schema,la sfarsitul realizarii va fi foarte multumit.Peste aceasta schema urmeaza schemele de la McIntosh. Ca o remarca "dezamagitoare" ar fi ca transformatorul de iesire reprezinta 99% din toata realizarea,proportiile (ca numar de spire) al bobinelor ce compun traful si mai ales distributia lor in camp nu este o chestie de glumit,daca un traf de chitara se poate realiza relativ mai usor aici este in schimb o treaba foarte serioasa.
Link spre comentariu

SE foarte rar voi folosi negativare fixa si rezistente de citiva ohmi in catod ,numai atunci cind Pda va fi mult sub Pda_max admis Pda=(65%-75%)Pda_max.

__Maximum de putere in sarcina la iesire clasaA Push-Pull sau SE se obtine atunci cind Pda=100%Pda_max asadar necesita/ negativare automata , asta datorita faptului ca in configuratie Push-Pull sau SE clasaA pentru maximum de putere in sarcina la iesire tuburile vor lucra in regim de disipatie maxima la anod (o negativare fixa in aceasta situatie Pda=100%Pda_max nu poate opri deriva ia0 in sensul de crestere ia0 in timp...).

Domn' Vali, va felicit sincer pt ce ati scris mai sus.A "curs mult sange" in acest forum, pt aceasta idee . Asta este Clasa A, intr-adevar. :aplauze :aplauze :aplauze
Link spre comentariu

Asa la prima aproximare la amp clasa A randamentul e de 30%.Prin urmare puterea utila maxima ce se poate ''scoate'' dintr`un tub e de 1/3 din Pda la un amplificator de audio de uz comun.La un amplificator industrial care emite constant la putere maxima puterea maxima care se poate obtine e ceva mai mare, aprox 50% din Pda.Diferenta dintre cele 2 regimuri e data de faptul ca in clasa A puterea disipata maxima e in momentul in care puterea in sarcina e 0.Cu alte cuvinte tubul e cel mai solicitat in momentul in care puterea de pe dif. e 0si cel mai putin solicitat cind puterea e maxima.Grig

Link spre comentariu
Exceptional,,asa da; exact in topic (ma refer la schema din atasament )

Opinia mea: schema este formidabila,pot spune ca este suprem in ceea ce priveste montajele UL.

Asemenea arhitectura se mai numeste si UL-sincron,adica semnalul pe G2 de la tubul V5 este in faza cu semnalul de pe Katod la tubul V6 si invers,S.G2 al V6 in faza cu S.katod V5.

Cine se incumeta sa abordeze o asemenea schema,la sfarsitul realizarii va fi foarte multumit.Peste aceasta schema urmeaza schemele de la McIntosh.

Ca o remarca "dezamagitoare" ar fi ca transformatorul de iesire reprezinta 99% din toata realizarea,proportiile (ca numar de spire) al bobinelor ce compun traful si mai ales distributia lor in camp nu este o chestie de glumit,daca un traf de chitara se poate realiza relativ mai usor aici este in schimb o treaba foarte serioasa.

Aveţi dreptate, e multă muncă acolo, mă bucur că am reuşit să vă exemplific practic ceeace apare în poza pusă mai înainte, prima schemă, cea din stg.

Mai consulta o data "materialul" zal ,Mullard prezinta atit 20% cit si 43% pentru ambele modele de tub.

Vă asigur că l-am studiat cu atenţie, nu doar tabelul, ci şi capitolele din carte, dar eu am şi alte ''biblii'' la care să mă raportez (tabelul ăla e prezentat şi în cărţile româneşti din anii '60 şi e extins cu lămpile pe care le-am ataşat), pe lîngă asta e simplu să vedem cum s-au bobinat trafo de ieşire la nişte amplifuri de marcă, desigur în regim UL.

Acum pentru adepti negativari fixe in orice conditii:

Asa cum se poate observa in toate situatiile Mullard http://oi54.tinypic.com/2937jwj.jpg (indiferent ca se discuta de 20% sau 43% UL) apare o rubrica Rk(Ω) ,adica apare o rezistenta in catod cu rol de negativare tuburi finale pentru conexiunea UL ,un etaj final UL este preponderent in clasaA ,dupa sfirsit clasaA intra usor in clasaAB1.

Păi tot tataie Mullard zice ceva de treaba asta, 2 pagini mai-napoi, unde mai scapă şi alte ''secrete'' importante. Totuşi, nu cred că se mai face diferenţă între 3% şi 7% distorsiuni, orice amplif hîrîie la maxim. Legat de GU50, trebuie dibăcite acele rez din catod/catozi, rar rezultă valori standardizate. Ataşez pagina respectivă:

Link spre comentariu

Subiectul e "GU50, opinii si scheme" deci o putem lua si pe aratura daca ne referim totusi la GU50...

Am modificat putin o schema a rusului in scopuri didactice, am lasat varianta originala si am adaugat-o pe cea pe care vreau s-o incerc, sa nu rideti ca tot am transpirat pina am facut-o!...

Pina acuma s-a vorbit care ar fi priza optima pentru UL eu intreb de infasurarea catodica, am ajuns la concluzia ca mai bine ma complic la catod, cu CFB, decit cu UL... nu stiu cit gresesc, dar mai bine sa am mai multe opinii inainte de a ma apuca de bobinat

Acolo sint mai multe intrebari, as aprecia daca s-ar raspunde la ele intii

Inca ceva: daca tot am acceptat termenul de jargon prin care GU50 se califica drept "puturoasa" atunci n-ar fi mai bine o comanda prin transformator? Cred ca-i valabil la toate...

post-19106-13982928347_thumb.jpg

Link spre comentariu

In schema de mai sus @zbodeoc GU50 e conectat ca trioda nu ca pentoda.Parerea mea construiti simplu fara UL sau sarcina distribuita in catod.Alimentare sanatoasa Ua=480-520V/Ia=90-110mA si va merge uns.(ma refer la montaj SE pentoda)

Link spre comentariu

O varianta un pic mai buna... n-am stiut ca sint tot felul de limitari de pixeli (foarte putin generoase) la atasamente... :jytuiyu

Montajul e didactic nimic nu-i batut in cuie...

post-19106-139829283473_thumb.png

Link spre comentariu

Vezi ca ai facut niste gafe mari cind ai modificat schema. In primul rand tu nu faci diferenta intre valoarea unui rezistor si rezistenta infasurarii unui transformator. Chiar daca ai pune in loc de rezistorul 22K ohmi un rezistor de 10K ohmi tot catastrofal ar fi (ai ajunge cu anodul lui 6S3P pe la 270V ). (n-am inteles in modificarea ta daca folosesti tot 6S3P sau nu, ca la tine apare 6s3_ pare a fi un r mic).Daca umblii la curentul de mesr in gol (PSF) si vrei mai putin de 100mA trebuie sa spui cat vrei sa fie si la fel tensiunea de alimentare daca vrei sa o cresti pana unde vrei sa o cresti. Cauta sa vezi cat poate sa fie maxim tensiunea in anod la GU50, apoi iti stabilesti curentul si apoi aflii si bias-ul cat trebuie sa fie. Cauta si caracteristicile lui GU50 in conexiune trioda ca fara ele nu prea poti sa faci nimic. P.S. Popularea unei scheme cu trafuri nu duce tot timpul la rezultate extraordinare. Degeaba bobinezi trafuri la mare arta daca nu intelegi si ce fac acestea.

Link spre comentariu

Vezi Adrian, de asta imi place mie pe forum, ca aici imberbii se tuicaresc cu seniorii intr-o veselie generala! :-)Nu pot decit sa-ti multumesc pentru pretioasele observatii si aprecieri! Cele bune!

Link spre comentariu

Si tu ce esti: imberb sau senior in ale lampilor? :rade: Eu nu cred ca un senior se apuca si calculeaza totul de la cap la coada si nu modifica schemele ca un imberb sperand sa iasa ceva fabulos. (fabulos o sa iasa de fapt: lumini si scantei :rade: ). Nu mai pun la socoteala ca nu am inteles cei cu patratul in care scrie 250V si semnul intrebarii. Deci daca imi dovedesti ca esti senior si faci modificarile bazandu-te pe ceva iesit din calcule imi scot palaria in fata ta, daca nu .... ramai la stadiul de imberb in ale lampilor.P.S. Mi-am adus aminte ca intr-un topic pe aici te laudai:

Oho! Eu chiar am corespondat acum citiva ani cu proiectantul de la Sacthailand, printre altele l-am rugat sa-mi trimita schema de la Minuet EL34 2006 dar n-a vrut. Intre timp, rumegind eu amplificatorul lui Claus Byrith de pe site-ul Lundahl precum si varza asta de informatie de aici:http://members.multimania.co.uk/griffon ... ifiers.htmam ajuns la concluzia ca nu-mi mai trebuie nici-o schema ca pot eu face una si mai buna. Informatiile de mai sus, de pe site-ul Lundahl si despre transformatoarele Silk sint informatii de prima mina si de maxima importanta!

si acum ceri ajutor ca un imberb pentru calcularea unor valori? :bataie
Link spre comentariu

Oho! Vad ca din piticii de pe creier mai versi si pe aici, prin text. Eu mi-am facut calculele pe vremea cind dumneata nici nu existai! Acuma poate vreau sa mi le reamintesc de pe alte perspective si din alte unghiuri si poate sa te fac astfel, sa pricepi si dumneata ceva. Daca chiar as avea probleme cu un calcul anume atunci; 1. As stiu foarte bine unde sa caut, si 2. As sti foarte bine la cine sa apelez "pe direct", daca nu ma descurc, in mai multe locuri decit crezi. Imi pare rau daca te-am intrebat ceva atit de simplu, te-am intrebat oare?!... ca nu mai stiuPS. Ce ai retinut dumneata din citatul de mai sus este ca m-am laudat ca am cerut o schema care nu mi s-a dat. Eu as spune ca am avut o corespondenta foarte valoroasa, biunivoca, si am mai semnalat niste lucruri care mi se par fundamentale in perioada curenta.

Link spre comentariu

Incordare maxima(ca la nastere)....... :rade: e f clara pt cine intelege fenomenul.(250v din patrat trebuie sa fie tensiunea rms pe primar gresesc ?)...de fapt se adreseaza unui anumit nivel, vad ca sa intors lampa asta pe toate partile mai putin atacul in G2...cuplaj direct galvanic nimeni nu incearca!?cu un driver sa zicem ECL82 ??(Pentru a evita asfel resoul din catod...) La varianta cu transformatoare se poate "impinge" in A2 gresesc !?Are zbodeoc niste asuri(trafo inter) in mineca..... :rade: stie el ceva.....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări