Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU-50, opinii si scheme

rvrazvan

Postări Recomandate

Urmaresc cu mare interes tot ce se scrie despre GU 50 in PP, pentru ca imi place lampa si chiar am socluri.Fiind o lampa mai puturoasa, ma gandesc ca poate fi atacata cu Williamson-Valderama, montaj pe care l-am facut si functioneaza ireprosabil. Partea grea e cu transformatoarele de iesire si alimentare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

14

• THOMAS

10

• zal

10

• rvrazvan

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu exista lampi "puturoase"; e ca si cum ai zice ca au gel de dus in loc de vid...Valderama, nu inteleg; la clasa A SE zici ca musai folosesti rezistente in catod?!

Link spre comentariu

In jargon exista lampi "lense" ( "puturoase" ) sau "nervoase" , diferenta e data de panta lampii.Ma sint lampi "de curent" sau de "tensiune" , diferenta fiind data de Icmax si tensiunea de lucru.Gu50 e cam de tensiune iar EL500 de curent , ca majoritatea lampilor de baleiaj.Grig

Link spre comentariu

In general lampile cu panta sub 6-6,5 sunt considerate lampi "puturoase" in jargonul lamparilor.E obtiunea lui @valderama sa foloseasca numai polarizare automata la montajele SE.Eu nu am nimic impotriva! :rade:

Link spre comentariu

Poate ne explici si noua zal cum determinam priza optima cu montajul propus ?(parca scrie acolo experimental pentru ridicarea caracteristicilor anodice...).

Zal optim asta poate insemna si 20% si 43% ca aici http://oi54.tinypic.com/2937jwj.jpg (sau Mullard dedea asa...exemple sa se afle in "treaba") ,depinde cum interpretam...cred ,cert fiind ca in conexiune UL ar fi mai bine din anumite puncte de vedere in raport conexiune trioda sau pentoda.

Stabileste dumneata(zal) un optim pentru GU50-UL(eventual utilizind montajul prezentat daca vrei).

Mie mi-e destul de clar cum funcţionează montajul şi chiar am să mă joc o dată, să văd ce iese, oricum nu văd altă posibilitate de simulare a prizei ptr G2, decît proporţie Ug2 din Ua.

Mullard se referea strict la EL34 (priza la 43%) şi EL84 (priza la 20%), ptr alte lămpi trebuie determinat experimental raportul. Tabelul ăla e reluat în multe scrieri ulterioare. O continuare a lui o ataşez mai jos.

Faptul că se produc multe trafo de ieşire cu priza în jurul a 40%, probabil e ca să acopere mai multe tipuri de lămpi, cu destul succes ptr EL34, lampa de bază şi cu suficiente compromisuri ptr altele.

Ca o curiozitate, punînd mai multe lămpi în paralel, se mută şi priza de G2, astfel ptr 2 x EL34, priza se duce la 50%. Aşa am găsit undeva. Deduc de aici că şi un trafo cu prize la 40% poate fi folosit cu lămpi din familia 6L6, puse în paralel.

Link spre comentariu

...E obtiunea lui @valderama sa foloseasca numai polarizare automata la montajele SE.Eu nu am nimic impotriva! :rade:

Domnule mila poate reusesti totusi sa vezi ce scriu oameni pe forum ...(mila daca te deranjeaza acest mod de conexiune UL al unei tetrode sau pentode nu inseamna sa vezi ce nu sa scris...).

...In situatia config. SE foarte rar voi folosi negativare fixa si rezistente de citiva ohmi in catod ,numai atunci cind Pda va fi mult sub Pda_max admis

Pda=(65%-75%)Pda_max.

...

__Maximum de putere in sarcina la iesire clasaA Push-Pull sau SE se obtine atunci cind Pda=100%Pda_max asadar necesita/ negativare automata ...

Cu alte cuvinte negativarea tuburilor finale poate fi fixa sau automata functie de clasa aleasa si raportul Pda/Pda_max ,tinind cont de aceste criterii trebuie aleasa o solutie de negativare in cazul tuburilor finale , fixa sau automata.

...

Sau dumneata(mila) te pronunti asa..., rastalmacind vorbele altora ?!.

Poate fi considerat un raspuns si pentru zbodeoc(unde vezi acel "musai" zbodeoc ?! ,acum intelegi ?).

Link spre comentariu

Grig si Mila, multam de precizari, chiar nu ma gindisem la jargon...Valderama, multumesc si tie, eu de fapt intelesesem din prima dar m-am gindit ca poate ii mai faci si pe altii sa inteleaga ... :-)

Link spre comentariu

No trosc...@valderama ai dreptate, am citit in pre mare viteza, mea culpa.Oricum nu am nimic impotriva....fiecare sa foloseasaca conexiunea cu negativare automata sau fixa...dupa cum doreste!Chestie de gust!Asa cum mie nu-mi place complicatia cu ultraliniar, e parerea mea si nu am vrut decat sa o arat.Numai bine domnilor.

Link spre comentariu

Poate ajută cu ceva aceste variante de conectare în regim ultraliniar a pentodelor cînd Ug2

(Scuze dacă dimensiunile sînt prea mari)

Daca cineva ar fi citit cu atentie tot ce se spune si se exemplifica pe acest forum,daca atentia unora nu ar fi fost atat de mare la articolele ,atunci totul s-ar fi rezumat foarte simplu si foarte direct la subiectele propuse de autorii topicurilor.

Exemplul lui ,daca cititi cu atentie l-am dat mai sus intr-o schema PP-UL cu GU50,iar cea cu condensatoarele de cuplaj a G2 este dat tot aici (viewtopic.php?f=28&t=71534&start=90) pe forum,dar pentru ca schema nu este luata de pe "biblia netului",se pare ca nu este buna pentru unii!!!!

Trebuie sa-i dau dreptate userului ,un user foarte serios si profesionist in sensul ca nu prea merita atata oboseala si tragere de inima pentru sute de explicatii cat mai precise si sute de scheme muncite si realizate pentru a fi puse aici,"mura-n gura"in schimb nefiind luate in serios si cu incredere.

Topicul de fata :"GU-50, opinii si scheme".....asta cere,nu?

...dar vad ca discutiile au "plecat" pe calea teoriei UL si/sau a discutiilor absolut in afara topicului referitor la ce si cum sa interpretam cuvantul; puturos!

Hai sa-i dam initiatorului topicului scheme si opinii si daca se poate scheme originale,sau chiar copiate dar probate in practica sau simulate pe calculator.

Link spre comentariu

fiecare sa foloseasaca conexiunea cu negativare automata sau fixa...dupa cum doreste!...

Mila nu prea ai inteles mare lucru se pare... ,cind pentru tubul final (configuratie PP sau SE) Pda se apropie de Pda_max sau se situeaza la aceasta limita se impune negativare automata (obtinerea tensiuni de negativare tub final prin intermediul rezistentei de catod tub final) , asadar in clasaA(SE ,PP) cind Pda devine aproape Pda_max sau chiar Pda_max NU discutam de optiune ("...dupa cum doreste!") sau aplicarea optiuni-negativare fixa in aceasta situatie ar fi o greseala.

Negativare fixa tine de clasa AB1 sau AB2 si foarte rar de clasaA (asa cum am specificat anterior , numai sub un anumit raport Pda/Pda_max se poate merge cu negativare fixa in clasaA ,cind raportul Pda/Pda_max se apropie de unitate se impune negativare automata=rezistenta de negativare in catodul tubului final).

Iata de ce insist pe clasaA PP Ultra-Linear

Clasa A PP, eventual clasa A balansat(cap-coada). Si daca tot este pentoda atunci sa fie un montaj Ultra Linear.

Link spre comentariu

...Mullard se referea strict la EL34 (priza la 43%) şi EL84 (priza la 20%),..

Mai consulta o data "materialul" zal ,Mullard prezinta atit 20% cit si 43% pentru ambele modele de tub.

Acum pentru adepti negativari fixe in orice conditii:

Asa cum se poate observa in toate situatiile Mullard http://oi54.tinypic.com/2937jwj.jpg (indiferent ca se discuta de 20% sau 43% UL) apare o rubrica Rk(Ω) ,adica apare o rezistenta in catod cu rol de negativare tuburi finale pentru conexiunea UL ,un etaj final UL este preponderent in clasaA ,dupa sfirsit clasaA intra usor in clasaAB1.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări