carageae Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Desi sunt usor in afara de subiect, pt. ca personal nu-mi place cum arata lampa asta si nu-mi place ca are un soclu cam greu de gasit, am prins o discutie interesanta, la care demult voiam sa intreb si eu:Care e comportamentul pentru diferite prize alea transformatorului in montaj ultraliniar, am inteles ca daca e mai aproape de alimentare e mai aproape de pentoda si daca e catre anod se comporta ca o trioda, dar cum se determina procentul optim si de ce depinde? Am vazut ca sunt niste solutii fixe, 43% pt. EL34, 20% pt. 6P3 - sper ca am scris bine, dar nu am aflat, sau nu am gasit unde scrie asa ceva aici.Stiu ca se pot face experimente, dar parca e aiurea sa faci un traf de iesire numai pt. a afla asta...si mai ales nu imi dau seama cum aflam care e compromisul optim intre putere si calitate...As vrea sa stiu daca exista un material comparativ si pt. alte pentode/tetrode, ma tenta de exemplu ideea unui amplificator pt. casti ultraliniar cu 6E5, o tetroda de mica putere, folosita de obicei ca driver pt. tuburi mai mari. Link spre comentariu
rvrazvan Postat Iunie 27, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 27, 2011 Dupa cum stiti conexiunea ultralineara este un fel de struto-camila intre tubul conectat ca trioda si ca pentoda. Iar mie personal imi plac triodele dar costurile sunt prea mari momentan.Asa ca sunt dispus sa fac acest compromis. Ultralinear.Vis a vis de socluri, eu o sa cumpar 20 in viitorul apropiat de pe ebay. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Priza pentru ultralinear(OT) este caracteristica fiecarui model in parte de tetroda sau pentoda ,sa determinat practic urmarind un optim al rezultatelor obtinute in sarcina dinamic.Din punctul meu de vedere mai degraba fiind un compromis conexiunea trioda a unei tetrode sau pentode ,conexiunea ultralineara nefiind considerata un compromis din cite stiu.Aceasta conexiune ultralineara (tetroda sau pentoda) fiind respectata in decursul timpului. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 @adrian_pic Precizez ca ascult cu placere muzica buna si nu aud peste 14000Hz. E interesant de facut un experiment simplu, ia o pereche de casti bune si un generator de audio pe frecventa de 10 Khz. Fa comutarea de pe sinusoidal pe dreptunghiular simetric si vezi daca simti diferenta. E util de stiut asta. Grig Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Evolutia puteri in sarcina raportat la distorsiuni si conexiune pentru doua pentode bine cunoscute http://oi54.tinypic.com/2937jwj.jpg , asadar superioritatea conexiuni ultra-linear devine evidenta in raport cu conexiunea trioda sau pentoda pentru un tub dat (asa cum se poate observa cu usurinta ce_i subliniat cu verde deschis "arata cel mai bine"...). Situatia EL34-ultraliniar-43% 30W cu 1% net superior cazului EL34-trioda sau cazului EL34-pentoda, deasemeni EL84-ultraliniar-43% 10W cu 0,9% net superior cazului EL84-trioda sau cazului EL84-pentoda. In concluzie cu toate ca am precizat un material "19400164-Mullard-Circuits-for-Audio-Amplifiers.pdf" nu a contat... ,ne "orientam" in continuare dupa filozofii... Conexiunea ultralinear NU poate fi considerata un compromis ...,in rest sa auzim de bine. Link spre comentariu
zal Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Iată cum se determină priza optimă ptr fiecare tub. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 A descoperit cineva raportul optim ptr priza de G2 la montajul ultraliniar cu GU50?Pe forumurile rusesti se propune un raport intre 18 % si 23,5% , iar tensiunea de G2 intre 135V si 350V ! Expertii din Wehrmacht care foloseau LS50 si LS180 !!! la radarele fixe Freya ( pe 2,4m ) foloseau LS50 la 400 V anodica si 200V alimentarea G2 si era obtinuta " priza mediana " a unui dublor de tensiune ..........a fost chiar si un proces pe care GEMA , proiectantul radarului l-au intentat celor de la Telefunken , pentru ca nu au declarat valorile maxime reale pentru LS50..........se pare ca la 500 de ore de functionare ar disipa 120W , dar daca dorim viata lunga , se alege 40-60W si nu o mai schimbi niciodata ! Pacat ca din motive de stabilitate in RF au hotarat sa aiba panta mica , dar necesitatile militare erau principale , nicidecum dorinta noastra de a face cat mai simplu un amplificator audio.........Adevarul il mai stiu doar rusii , ca ei au produs destule GU50 , perfect interschimbabile cu LS50 si SRS 552 M deci , identice !Atasej un exemplu de amplificator in conexiune trioda SE ( 20W out declarat , parerea mea ca este cam optimist proiectantul , daca cineva stie sa faca reverse engineering ar putea deduce puterea reala .... ) , este posibil ca proiectantii cand au propus aceasta schema sa fi stiut ei ceva carte........ Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 27, 2011 Partajează Postat Iunie 27, 2011 Poate ne explici si noua zal cum determinam priza optima cu montajul propus ?(parca scrie acolo experimental pentru ridicarea caracteristicilor anodice...). Zal optim asta poate insemna si 20% si 43% ca aici http://oi54.tinypic.com/2937jwj.jpg (sau Mullard dedea asa...exemple sa se afle in "treaba") ,depinde cum interpretam...cred ,cert fiind ca in conexiune UL ar fi mai bine din anumite puncte de vedere in raport conexiune trioda sau pentoda. Stabileste dumneata(zal) un optim pentru GU50-UL(eventual utilizind montajul prezentat daca vrei). Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 Valderama, sturlubaticule ce esti, initiatorul topicului nu stie inca pe ce lume este, poate n-ai observat... Calitatea lui maxima este ca scrie relativ corect romaneste si ne arunca noua "subecte" de discutie. Fiecare face ce doreste cu aceste subecte, ca de aia-i forum... El spune ca de fapt n-are tuburi dar are nazuinte mari... Eu spun ca am sute dar ca nu le-as incalzi de-a moaca, daca ma intelegi?!... Eu am mai avut ceva de spus si chiar am spus; de fapt m-am hotarit sa nu mai folosesc rezistente in catod mai mari de citiva ohmi, indiferent de lampa finala folosita! Acuma, daca tu crezi ca-i remarcabil sau inaltator sa mai leg niste fire pe un colt de masa si sa le fac poza pentru a le pune aici... nu multumesc!... am mai spus intr-un topic (la care mi-ai sarit in git) ca nu vreau sa repet aceleasi si aceleasi montaje si greseli vechi de 100 de ani, eu caut numai dracu stie ce dar numai copii din trecut nu! Hai, sanatate si virtute!... nu te umfla iarasi ca ti-am facut un compliment Edit: Scuze am vrut sa raspund la o intrebare precedenta a lui Valderama si browser-ul nu mi-a aratat ultimile posturi, ma rog, nu mai sterg ca ideea e absolut identica... Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 Tabelul ala valderama face cat o mie de cuvinte (mai ales cind este pus mura in gura ). E clar ca daca priza nu este aleasa corect => distorsiuni mai mari. Si se pare ca singura metoda de depistare a acesteia este montajul practic si traf de iesire cu mai multe prize. Odata gasita priza optima se pune valoarea aici ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 "GU-50, opinii si scheme"....parca asa scrie initiatorul topicului !?!?.....deci o schema,mai simplu de atat nu se poate si PP si UL si se poate "jongla" cu Ug2 cum doreste fiecare.Pt :nu este niciun compromis intre a lucra ca trioda sau pentoda(tetroda) tubul folosit in UL.Tubul este pentoda(tetroda) si functioneaza ca pentoda(tetroda).Montajul UL poate fi un PP sau SE cu pentoda sau tetroda in care se foloseste o reactie puternica si pe G2 si unde se mai "trage" un pic si din PdG2 (pana la urma G2 este si ea un mic "anod").In ceea ce priveste procentul (%) pentru priza UL,acesta se alege in functie de mai multe criterii,dar in primul rand in functie de panta tubului final ales si al amplificarii acestuia,punctul ales este un punct dinamic el nu prea are legatura cu poza pusa de si-mi pare rau sa spun asta,dar poate stie ceva (!?).Eu am facut multe "cercetari" in acest sens si personal aleg procentual din Raa nu din numarul de spire legandu-ma direct de G2 si considerand-o (G2) un anod virtual.Nu e loc aici si nici nu as fi in topc pentru discutia asta. Schema propusa este OK si cine doreste mai multe amanunte in special referitoare la traful de iesire ii voi da. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 Lazaroiu, palaria mea (pe care chiar o am) o ridic! Te rog sa ma scuzi daca diversionez, de fapt vreau sa atrag mai multa lume; cu tehnica si cu practica stau prost din cauza timpului dar intentiile imi sint sincere, sa stii... :-) Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2011 Partajează Postat Iunie 28, 2011 de fapt m-am hotarit sa nu mai folosesc rezistente in catod mai mari de citiva ohmi, indiferent de lampa finala folosita! ...Spre deosebire de dumneata zbodeoc , am hotarit ,cindva de mult , sa nu folosesc rezistente de citiva ohmi in catod tuburi finale atunci cind configuratia data PP sau SE este gindita sa functioneze in clasaA (practic pentru clasaA voi folosi intotdeauna rezistente in catod de o asa valoare astfel incit sa asigur PSF , adica negativare automata).Acum daca in schimb doresc putere maxima utila in sarcina din tuburile finale dar clasa este AB1 sau AB2 voi folosi in catod rezistente de citiva ohmi si negativare fixa.In situatia config. SE foarte rar voi folosi negativare fixa si rezistente de citiva ohmi in catod ,numai atunci cind Pda va fi mult sub Pda_max admis Pda=(65%-75%)Pda_max.__Maximum de putere in sarcina la iesire clasaA Push-Pull sau SE se obtine atunci cind Pda=100%Pda_max asadar necesita/ negativare automata , asta datorita faptului ca in configuratie Push-Pull sau SE clasaA pentru maximum de putere in sarcina la iesire tuburile vor lucra in regim de disipatie maxima la anod (o negativare fixa in aceasta situatie Pda=100%Pda_max nu poate opri deriva ia0 in sensul de crestere ia0 in timp...). Cu alte cuvinte negativarea tuburilor finale poate fi fixa sau automata functie de clasa aleasa si raportul Pda/Pda_max ,tinind cont de aceste criterii trebuie aleasa o solutie de negativare in cazul tuburilor finale , fixa sau automata. Dumneata zbodeoc faci ce vrei , te priveste... Link spre comentariu
rvrazvan Postat Iunie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2011 Scurta lamurile(in limita timpului): Ma refer la conexiunea ultralineara cu un compromis din punct de vedere al sunetului. Urechile mele sunt fericite cu triode, nu cu pentode, si din ce am citit pe unde am avut ocazia, sunetul este undeva la mijloc.:)Cat despre cunostiintele mele de electronica.....sunt momentan mai mici decat am nevoie, dar invat din mers. Sunt in stare sa implementez o schema in realitate dar nu sunt in masura sa o si concep. Link spre comentariu
rvrazvan Postat Iunie 28, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 28, 2011 "GU-50, opinii si scheme"....parca asa scrie initiatorul topicului !?!?.....deci o schema,mai simplu de atat nu se poate si PP si UL si se poate "jongla" cu Ug2 cum doreste fiecare.Pt :nu este niciun compromis intre a lucra ca trioda sau pentoda(tetroda) tubul folosit in UL.Tubul este pentoda(tetroda) si functioneaza ca pentoda(tetroda).Montajul UL poate fi un PP sau SE cu pentoda sau tetroda in care se foloseste o reactie puternica si pe G2 si unde se mai "trage" un pic si din PdG2 (pana la urma G2 este si ea un mic "anod").In ceea ce priveste procentul (%) pentru priza UL,acesta se alege in functie de mai multe criterii,dar in primul rand in functie de panta tubului final ales si al amplificarii acestuia,punctul ales este un punct dinamic el nu prea are legatura cu poza pusa de si-mi pare rau sa spun asta,dar poate stie ceva (!?).Eu am facut multe "cercetari" in acest sens si personal aleg procentual din Raa nu din numarul de spire legandu-ma direct de G2 si considerand-o (G2) un anod virtual.Nu e loc aici si nici nu as fi in topc pentru discutia asta. Schema propusa este OK si cine doreste mai multe amanunte in special referitoare la traful de iesire ii voi da.Multumesc pentru schema. O pun la dosar. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum