Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

GU-50, opinii si scheme


rvrazvan

Postări Recomandate

Pe viitor mi-am propus sa intru in "contact" cu aceasta lampa dar nu am in vizor nici o schema anume. Cel mai probabil o sa ma intrept spre o configuratie PP in clasaA. Astept sugestii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 116
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • zbodeoc

    14

  • THOMAS

    10

  • zal

    10

  • rvrazvan

    9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Foloseste cu incredere functia search a forumului , ceea ce vei gasi este edificator chiar si fara atasamente , iti vei forma o parere proprie.........GU 50 este o lampa adevarata !

Link spre comentariu

De asemenea poţi căuta scheme cu LS-50 de la Telefunken, care e ''mama'' lui GU-50, eventual şi cu varianta dedicată ptr audio, EL152.Sau şi cu SRS-552, care e GU-50 est-germană.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pe viitor mi-am propus sa intru in "contact" cu aceasta lampa dar nu am in vizor nici o schema anume. Cel mai probabil o sa ma intrept spre o configuratie PP in clasaA. Astept sugestii.

clasa B ,daca nu vrei sa pui rezistene de resou in catozii tuburilor GU50
Link spre comentariu

clasa B ,daca nu vrei sa pui rezistene de resou in catozii tuburilor GU50Eu incerc o abordare de minim-maxim, poate pentru c-am "citit" o carte in liceu care se numea "Probleme de maxim si de minim in fizica". N-am lucrat cu GU-50 dar am niste intrebari care se potrivesc la toate tuburile;1. De ce nu tensiune separata de bias?2. De ce nu tensiuni separate?3. Care ar fi rezistenta minima in catod pentru un tub care atinge punctul static de functionare folosind tensiuni separate (atitea cite sint necesare)?Intreb pentru ca si mie imi displace un rezistor in catod care sa disipe caldura doar. Mai intreb pentru ca montajele pe lampi se adreseaza unor meseriasi care au trecut deja peste avantajele evidente ale folosirii unui TDA2030 (daca se intelege nuanta) si sint dispusi sa-si complice existenta cu aceste mici resouri :-) Acuma, daca la aceste mici resouri carora n-ai ce sa le faci mai adaugi si alte surse de caldura mi se pare nejustificat, sau macar discutabil...

Link spre comentariu

Pentru a putea discuta de prezenta sau absenta rezistentei de catod tub final/ cred ca ar trebui discutat de configuratie PP , SE ,conexiune ,clasa de functionare "aleasa"...(pentru ce ? va "servi" ! "amplificatorul" cu tubul final/ in cauza , in afara faptului ca amplificatorul final cu GU50 va fi de audio-frecventa , banuiesc !).In acest fel se poate trece la "opinii si scheme" cum cere initiatorul subiectului in cazul GU50 ,sau poate initiatorul doreste doar trimeteri multiple(link-uri) ? pdf ,datasheet ,gif ,etc(doreste o discutie in "termeni filozofici" asupra tubului GU50 ?! ca tub final in audio-frecventa ,cine stie...),asteptam lamuriri pentru a putea eventual emite opinii...

Un link scheme poftim http://www.google.ro/search?hl=ro&rlz=1 ... a=N&tab=wi

sau

http://www.google.ro/search?um=1&hl=ro& ... 3%D0%A3-50

Link spre comentariu

Doriti pentru caracteristica dinamica o "dreapta" cit mai rectilinie care sa se intinda pina la -Ug1-dinamic=0V in raport cu catodul(negativare automata) sa inteleg ? ,in ce conexiune sa fie tubul GU50 (Push-Pull clasaA) trioda sau pentoda ?,dispuneti deja de o iesire balasata a sursei de semnal ?.Introduceti o limita minima de putere in sarcina(sa vedem ce "iese" ?! ,nu va "caliciti" la o putere maxima prea mare in sarcina la iesire...in clasaA nu se poate obtine putere mare in sarcina la iesire...).Pentru a nu complica prea mult sursa sau transformatorul de iesire va fi posibil un Ub=330V-360V.

Link spre comentariu

Minim HiFi conform standardulului DIN45500 care spune 10W .......deci minim 10W RMS cu 1 % distorsiuni ( asta chiar este exagerare.... ) ! Probabil ca la Wattii asta lampile vor functiona non stop si in secolul urmator , fara urma de uzura !

Link spre comentariu

Cu GU50 ca pentoda probabil se pot obtine peste 20W(garantat ,estimez 25W-30W in clasaA-pura) in sarcina la iesire clasaA chiar Push-Pull ultraliniar fiind etajul final (nu stiu daca initiatorul subiectului ar fi multumit ?! ,ramine de vazut).

Link spre comentariu

Gu 50 are o pb cu tensiunea Ug2 care e max 250Vdc.Asta limiteaza tensiunea maxima in cazul folosirii alimentarii G2 de pe priza trafo iesire. Ca putere 1 tub ar duce asa la prima mina la 13W util in clasa A tinind cont de Pda < 40W si un randament de 30%.Trebuie tinut cont insa si de curentul de catod maxim admis.Pentru a prelungi durata de functionare a unei lampi e de preferat lucrul la o tensiune de anod mare si curent mai mic deoarece epuizarea catodului apare mai repede in cazul Ic mare.Grig

Link spre comentariu

Gu 50 are o pb cu tensiunea Ug2 care e max 250Vdc.

...

Pentru a prelungi durata de functionare a unei lampi e de preferat

lucrul la o tensiune de anod mare si curent mai mic deoarece

epuizarea catodului apare mai repede in cazul Ic mare.

 

In configuratie PP-UL , GU50 poate admite Ug2-0=350V(asta E ,cui nu_i place sa alimenteze cu Ub=250V GU50-PP-UL).Pentru un ia0=115mA-120mA , ia_max dinamic va fi 230mA-240mA(clasaA) un nimic/vax pentru GU50 ,cu un Raa=5K va fi numai bine o putere la anozi de circa 30W(in clasaA-PURA) asadar in sarcina secundar circa 25W ,pentru aceasta situatie as recomanda Ub=360-370V si Rk pentru fiecare tub in parte de circa 190Ω-200Ω/5W(negativare automata , -Ug1 cam 21V-23V) ,in acest fel se poate intelege ca si atacul g1 va fi mic 42Vvv-43Vvv adica 15Vef sau 30Vef/ ,se poate folosi orice configuratie defazor...
Link spre comentariu

O fi, da rusu zice 250Vdc.

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... g/GU50.pdf

Neamtu zice 300Vdc.

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/fran ... l/LS50.pdf

insa astea`s cam de colectie.

Eu zic ca mergeau in configuratie GG clasa Ab2 la 1200 Vdc cu Ia 200mA/lampa

si anodul la culoarea visinei dar cam la 3-4 luni si

le schimbam ca erau la discretie pe vremea aia.

Si sa nu uitati ca astea`s valorile maxime de lucru, adevarat ca militare.

Nu am datele pt regim ICAS dar nu cred ca e cazul la astfel de regim

pentru scule HiFi si mai ales in timpurile in care tubul devine un lux.

http://www.ab4oj.com/quadra/icas.html

 

Grig

Link spre comentariu

Domnule initiatorul subiectului si_a exprimat doleanta/optiunea , adica clasaA-PP-UL-GU50 ce_i asa mare filozofie ?!,

Clasa A PP, eventual clasa A balansat(cap-coada). Si daca tot este pentoda atunci sa fie un montaj Ultra Linear.

:freaza:

daca poti sa_l ajuti bine daca nu..., sa inteleg ca dumneata ii recomanzi clasaB cu GU50 ?!(si ceva curenti de grila comanda eventual...),acum fara relevanta , totusi GU50 este departe de a fi un lux la "ora" actuala ...,mai degraba soclurile pentru GU50 pot fi considerate oarecum un lux ,dar pentru tensiuni mici se poate culota lampa GU cu octal(compatibil chiar cu modele KT etc).

 

PS.In cazul GU50-PP-UL(clasaA , negativare automata) , Ug2-dinamic nu conduce la depasirea Pdg2 cind Ug2-0=330V-350V (Ug2 ala nemaifiind constant in regim dinamic in cazul UL ,grila aia-g2-GU50 fiind conectata la o priza primar OT...nu fac trimetere la un regim ICAS).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări