Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez corect 2 LED-uri in curent alternativ?

DiCK

Postări Recomandate

Daca ai numai 14mA le poti lasa asa fara rezistenta.

Asta este ideal, daca le pot pune fara rezistenta e perfect pentru ca simplific mult montarea ledurilor in interiorul ceasurilor unde este un spatiu foarte ingust. Multumesc foarte mult pentru sfaturi.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• DiCK

8

• Th3_uN1Qu3

7

• cristian_draghiescu

4

• ratza

3

Vin cu o completare. Nu pune ledurile alimentate direct la infasurare, pentru ca in primele secunde vor lumina puternic, se vor ingalbeni si apoi se vor stinge, cu fum sau fara. Tinand cont ca infasurarea transformatorului scoate 5,5V atunci, calculand valoarea medie, cea care s-ar obtine dupa redresare, ar da cam 7,8V. Mai bine incearca pentru inceput cu o valoare de 220 ohm sau mai mare, reglezi luminozitatea in functie de cerinta. Aici ramane problema stroboscopiei (palpairea).Daca vrei sa elimini aceasta palpaire atunci scoate trei fire in exterior, "plusurile" si "minusul" la leduri pe care le alimentezi fiecare printr-o rezistenta de 220 ohm, inseriara cu o dioda, iar in paralel pe leduri pui un condensator de aproximativ 100 microfarazi. Daca vrei sa simulezi efectul de aprindere al becului atunci mareste valoarea acestui condesator, ledul aprinzandu-se si stingandu-se lent.O idee este sa pui un material difuzant deasupra acelor led-uri, poate o bucata de hartie mai subtire, pentru o iluminare mai uniforma a scalei.

Link spre comentariu

Este o solutie rezonabila cand e vorba de doua leduri, cand e vorba de mai multe... nu prea se mai aplica.

Aşa este, dar în cazul de faţă nu există nicio problemă. În general ledurile nu se pun în paralel decît în grupuri mici, tocmai din cauza tensiunii diferite pe joncţiuni. Întotdeauna unul va fi mai cu moţ şi va lumina mai tare.
Link spre comentariu

Asta este ideal, daca le pot pune fara rezistenta e perfect pentru ca simplific mult montarea ledurilor in interiorul ceasurilor unde este un spatiu foarte ingust.

Dar de ce trebuia montata rezistenta de limitare in interiorul VU-metrelor ?!!S-ar fi inseriat pe unul din firele de alimentare, fizic putea fi plasata oriunde.Daca efectul stroboscopic (sesizabil la o privire mai atenta) cauzat de redresareamonoalternanta este deranjant, atunci cel mai corect este folosirea unei puntiredresoare miniatura si a unui filtru capacitiv, concomitent cu redimensionarea rezistenteide limitare. Nu cred ca in interiorul acelui amplificator sa nu existe spatiu suficient pentrucele doua componente. :da
Link spre comentariu

Asta am scris si eu, montajul de alimentare in afara indicatorilor.@Th3_uN1Qu3: am montat 3 leduri intr-o lampa de veghe cu beculet de lanterna (2,5V 0,3A), la care transformatorul scotea, masurat cu voltmetrul, cam 2,5 - 2,7V curent alternativ, si in decurs de 30 secunde toate cele trei leduri asa s-au manifestat, defectandu-se. A spus ca le monteaza in locul becului original care era alimentat la 5,5V curent alternativ.

Link spre comentariu

cristian_draghiescu, ai dreptate. Nu trebuie sa montez tot in interiorul ceasurilor numai ca erea mai elegant sa inseriez cele doua leduri si resiztenta intre ele. Si din punct de vedere al stroboscopiei asa este... cam palpaie ledurile alea....Noutate: tot mesterind eu pe acolo incercand sa orientez ledurile astfel incat sa faca o lumina uniforma pe cadranele ceasurilor, deoarece aceste leduri faceau o lumina proiecata (gen led-ul de la brichetele cu lanterna)... am reusit performanta de a arde unul dintre ele :( (asa ma enervez cate-o data pe mine....)Planul B: mi am amintit ca pe la serviciu am niste Leduri profesionale (zic eu) special concepute pentru panorile publicitare cu leduri.Sunt de 5mm si au o forma ovala si cred ca intra la fix in carcasa ceasurilor. Azi neavand ce face, am inseriat 2 leduri si alimentat la 6Vcc curent prin ele 12mA si merg foarte bine si fac o lumina mai mult decat suficienta. Am sa inseriez cu un semireglabil de 500ohm ca sa pot regla intensitatea. Mai ramane sa vad din ce pot face un difuzor de lumina.

Link spre comentariu

Am sa inseriez cu un semireglabil de 500ohm ca sa pot regla intensitatea.

Dar numai pentru stabilirea intensitatii luminoase optime, apoi masurata valoarearezistentei semireglabilului si inlocuita cu o rezistenta fixa de aceeasi valoare.Daca doriti fiabilitate, va sfatuiesc sa nu va bazati in nici-un caz pe contactul fragilsi precar al cursorului semireglabilului.
Link spre comentariu

Am resusit sa le schimb. Am pus doua LEDuri albastre in serie alimentate direct din infasurare. In viitorul apropiat, o sa le alimentez in curent continuu, pentru ca din acea infasurare, vreau sa mai alimentez si un ventilator pe care sa il prind de radiatorul finalilor. Am mai incercat asa ceva, dar de oriunde asi fi incercat sa ma alimentez imi baga un bazait suparator in boxe. Acum ma gandesc ca asi putea sa alimentez din infasurarea asta chiar daca se invarte ventilatorul putin mai incet, chiar este mai bine ca nu mai face zgomot.

Multumesc pentru ajutor. Doua poze cu ce a iesit:

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

nici daca este un semireglabil multitura?

Daca e multitura nu prea tine la curent. Asta ca sa tii minte pe viitor. Pentru un led doua obisnuite... merge. La un led de 1W... scoate fum.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări