Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

NTC si OP

Cilibiu

Postări Recomandate

Nu are nicio treabă potenţiometrul de offset, LM335 scoate tensiunea direct în Kelvin. 10mV/grad. Adică la 0 grade ai 273 * 10 = 2,73V. Scade tensiunea asta cu un operaţional ca să transformi în Celsius, pe urmă amplific mai departe cu cît îţi trebuie ţie. E chiar aşa de greu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

16

• ratza

8

• Dr.L

6

• cipriyan123

1

Top autori în acest subiect

Eu vorbeam de termocuple K nu de LM.Am reusit intr-un final, cu un tle2142 alimentat la +/-5V!Are eroare maxima de 0,8 grade la anumite intervale de masurare!

Link spre comentariu

Ce caracteristică are termocupla (mV/grad)? În funcţie de ea poţi calcula ce factor de amplificare îţi trebuie, ca să nu mai faci mii de simulări inutile :)

Link spre comentariu

Pai era fain asa, dar ea nu este chiar liniara, la 50grade am 2,02mV iar la 100 grade am 4,10mV, la 1 grad am 0,04mV!De acea imi trebuia un op care sa functioneze asa "jos".

Link spre comentariu

Sonda (termocupla) K nu este un indicator absolut de temperatura. Ea masoara de fapt o diferenta de temperatura intre varful de masura al sondei si temperatura la care se afla capatul celalalt al firelor, adica aparatul de masura.

Sonda K

- nu are raspuns liniar

- e nevoie sa tii cont si de temperatura la care se afla celalalt capat al firelor pentru a putea afisa corect temperatura din varful sondei K.

De multe ori pentru simplificarea schemei se considera ca temperatura ambianta este mereu fixa, 25 *C. Exista niste circuite integrate produse de Maxim - de exemplu MAX6675 - care liniarizeaza si corecteaza raspunsul unei sonde K. Integratul tine cont si de temperatura de la celalalt capat al sondei si contine tot ce e nevoie pentru interfata cu un microcontroller.

Link spre comentariu

Nu zic ca nu ai avea dreptate dar totusi nu prea ce confirma cea ce zici, varful citeste temperatura, am patito eu cu o sonda de multimetru, care tot termocupla era dar nu stiu de care, cand sa rupt varfuletul, noroc fain nu mai masura nimik, am legat sarmele intre ele , dar degeaba, am testat in felul urmator, in bucatarie fierbeam apa, in bucatarie temperatura era in jur de 30 grade, am bagat sonda in apa , indica 99 grade, am deschis geamul, afara era iarna, lam deschis sa mai iasa aburi, sa racin in bucatarie cam pana pe la 17 grade, iar sonda masura la fel, eu zic ca nu tine contul de temperatura de la capatul sarmelor, nu isi are rostul din punctul meu de vedere, ca doar masuram cu varful nu cu toata sonda, daca bag toata sonda in apa fiarta, de ce masoara aceleasi grade?Nu contrazic cea ce zici , dar mi se pare absurd si nu prea cred ca este adevarat, poate depinde de sonda, dar nu prea cred asa ceva!

Link spre comentariu

Nu sunt deloc nu nasul pe sus, nu am zis ca sunt sigur pe mine, am zis doar ca mi se pare absurd si fara rost!Am sa cercetez aceasta termocupla, tare curios sunt daca chiar este adevarat si care este rolul de a tine cont de temperatura de la capatul sarmelor!

Link spre comentariu

La sonda de la multimetru nu am asa ceva, iar la sonda de tip K care o am , intra firele in mufa turnata, deci nu am cum sa desfac sa vad, o sa revin mai tarziu cu o poza!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

A trecut ceva timp de cand sa discutat problema cu NTC si revin cu ceva semnator tot legat de bordul electronic moto.Temperatura aerului o masor cu LM35, la cea a uleiului am renuntat, iar a ape vreau sa ma folosesc de senzorul de temperatura original al motorului, care vad ca este NTC.Exista vreun integrat care sa transforme tensiunea neliniara a NTC-ului in tensiune liniara?Daca nu sunt nevoit sa inlocuiesc zenzorul de temperatura cu LM35, dar cam greu de facut etans.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări