Cilibiu Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 Salut tuturor, de 2 zile tot fac simulari si nui dau de cap.Vreau sa fac in felul urmator.Un NTC senzor temperatura, cu valoarea de 10k la 25 grade, sa fie conectat la un OP, iar la iesirea de la OP sa am 250mV atunci cand sunt 25 grade, iar cand sunt 100 grade sa am 1V adik 1000mV!Iar OP este alimentat la 5V!Ma gandeam sa folosesc un LM393 dar nu stiu daca functioneaza corect la 5V.Voi ce recomandati?Temperatura va cobora si mai jos, sa zic pana la -50 grade, deci trebuie setate tershold-urile, dar nu imi iese in simulari.Folosesc proteus ca simulari si tot ce am simulat a corespuns cu realitatea!Va rog ceva scheme!Ca de modificat pentru cemi trebuie le modific, dar sa am o plecare buna, cu setarea temperaturi minime si maxime! Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 Nu vei obţine niciodată ceea ce vrei. NTC-urile nu au variaţie liniară a rezistenţei, iar LM393 nu e operaţional, ci comparator cu ieşire open-collector. Foloseşte LM335Z ca senzor de temperatură. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 24, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 24, 2011 Mam uitat in datele tehnice ale senzorului si mi se pare ca deja ma cam complic!Eu mai am si niste termocuple, oare se poate reazila ceva cu el?Daca folosesc tl072 ca OP, si alimentat la +/-5V?O sa vad daca reusesc ceva cu termocupla! Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 foloseste ca operational un LM358......scapi de tensiunea diferentiala. Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Dacă şi LM335 e complicat, îţi recomand să te laşi de electronică. Ce vrei să faci, mai exact? Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2011 Nu am stat sa il cercetez, dar in loc de LM am termocupla, care mi se pare ca este aproape aceasi chestie cu lm!Ca op am gasit LM324, iar termocuple am de tip K.Vreau sa fac un mic computer de bord pentru motocicleta care o detin, sa indice temperatura apei,a uleiului, a motorului, si alte chesti!Am deja cateva bucati de termocuple K, nu vreau sa mai cumpar alti senzori, vreau sa ma folosesc de ce am!Mam orientat de partea de amplificare de la statia de lipit, dar nu reusesc sa o fac sa imi indice ce trebuie!Termocupla la 100 grade genereaza 4,10 mV, la 50 grade am 2,02mV, deci nu este chiar liniara, dar se apropie!L.E am facut niste simulari cu LM335 si sunt groaznice, nu este liniar deloc, la 25 grade am 2,89V si la 100 grade am 3,7V.Daca nu am reusit sa fac liniaritate la termocuple, apai la LM335!Daca ti se pare simplu, pune o schema cu lm335 cu iesire liniara din op!Poate sa fie orice tensiune dar sa fie liniara, de ex la 50 grade sa am 1 V la 100 grade am 2V! deci liniara! Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Aha, am priceput. Partea de amplificare de la staţia de lipit nu se pretează pentru aplicaţie. Ar trebui să foloseşti un amplificator de instrumentaţie, ca să mai scapi de zgomotul indus în firele termocuplei. Pune TL074 în loc de LM324. Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2011 Am folosit si tl074 in aplicatie dar tot nui dau de cap!Acum nu mai am timp ca trebuie sa plec la munca, dar cand vin mai fac alte simulari! Link spre comentariu
ratza Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Cum poţi să zici că LM335Z nu e liniar? Tu citeşti vreodata foile de catalog şi de aplicaţii? Dacă da, le şi înţelegi?Da, mi se pare simplu, pentru că nu folosesc metoda bîjbîielilor succesive atunci cînd proiectez ceva. Întîi mă uit să văd ce-mi trebuie, pe urmă mă apuc. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Pai a facut o simulare,in functioe de ce a pus acolo rezultatele sunt pe masuraIn general sistemele de genul asta (senzor+operational) ar trebui sa aiba 2 potentiometre,cu primul reglezi cea mai mica tensiune la cea mai mica temperatura,iar cu celalat,cea mai mare tensiune,la cea mai mare temperatura. Desigur ca in schema pot fi rezistente Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2011 Pai aici e problema, ca am setat din semireglabilul de offset, care este pe intarrea de + a op-ului am setat valoarea minima si din gain valoarea maxima, si se da totul peste cap, nusi pastreaza fiecare valoarea, se influenteaza si grav! Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Pai se face de cateva ori reglajul...dupa cum ai observat exista si o influenta reciprocaCa sa nu mai zic ca divizoarele trebuie alimentate cu o tensiune stabila! Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 25, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 25, 2011 Din offset nu merge sa ma duc cat trebuie de jos, asta este nasol, fara rezistenta si gain 50% sa zicem , am min 600mV si max 1,2V, daca ma duc in gain la 100% am max 2,4V si minim 1,2V, daca vreau min 1,2V si max 2,4V nu pot, ca nu am ce sa mai scad la offset!Ori sunt eu dobitoc ori nu fac schema cum trebuie!Maine postez schema care vreau sa o fac. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Iti trebuie alimentare simetrica,mi se pare Link spre comentariu
Cilibiu Postat Iunie 26, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 26, 2011 O sa incerc cu +/-5V, mai mult nu pot sa cresc, normal tensiunea este de 12V-14V o fac simetrica cu punct virtual de masa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum