Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptorul romanesc cu tuburi MODERN

Vizitator Carmen Mironovici

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

3

• Spitfire

2

• mila

2

• peternan

2

Top autori în acest subiect

O singura problema. Are blocul de UUS construit pentru norma OIRT (65 - 73Mhz).Ce stiti, se poate modifica pentru norma CCIR (88 - 108 Mhz) ?Ce alte solutii ati gasit ? Ce imi recomandati ?

In primul rand felicitari pt reusita...e un aparat frumos,ce ofera auditii de calitate atat datorita difuzoarelor cat si casetei.Nu va recomand sa va atingeti de acel bloc de UUS.Fara modificari interne,se poate atasa un convertor de frecventa,ce va injecta semnalul direct in borna de antena,si in felul asta puteti receptiona toate programele din norma vest.Eu am folosit modelul acesta( http://i784.photobucket.com/albums/yy13 ... NY4518.jpg ),cumparat de gata,si merge bine,alimentat de la un mic traf separat(necesita tensiune bine stabilizata de 9V),si potentiometrul inlocuit cu unul de 100K lin de la vechile programatoare TV-AN,care sunt multitura,si ofera un reglaj mai facil.Nu mai stiu daca se mai gasesc in prezent,dar am schema si a cablajului,deci nu ar fi prea greu de facut unul,desi daca ar fi de cumparat,ar fi mult mai comod.
Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...
Vizitator cit_a

Se pot enumera diferentele ? Am vazut ca sunt similare la terminale , tensiunile , grile , etc. , mai putin la grila2 (pin 9) , la EL 84 este cca. 1K si la EL 86 este de cca. 100/220 ohmi ,binenteles in functie de schema .

Link spre comentariu
Vizitator cit_a

Nu, nu se pot inlocui direct fara modificari.Sunt lampi total diferite.

D-nul Mila ! Va rog un numar de telefon pentru unele amanunte , sunt incepator in ale lampilor si mi-ar prinde unele indrumari . O seara buna.

Link spre comentariu

Principala diferenta este ca EL86 lucreaza la tensiune anodica mai mica si curent mai mare decit EL84. Deasemenea, sarcina optima pentru EL86 este mai mica, a fost conceputa sa lucreze ca final audio fara transformator de iesire. In TV avea ca sarcina doua difuzoare de cite 750 ohmi legate in serie.

Nu merita sa inlocuiesti EL84 cu EL86 deoarece EL84 sau 6P14P se gasesc usor de cumparat, inclusiv nou fabricate sau audiofile. Cele normale, fara pretentii sau inscriptii deosebie, costa citiva lei. EL86 se gaseste mai rar. 

Link spre comentariu

Desi au aceeasi configuratie la soclu, tuburile EL84 si EL86 sint diferite ca parametri si functional.

Pentru EL84 : Ua=250V, Ia=48mA, Ug1=-7V, Ri=40K, Ra=7K, etc.

Pentru EL86 : Ua=200V, Ia=62mA, Ug1=-12V, Ri=28K, Ra=3K, etc.

La Radio Modern tensiunea de alimentare are aproximativ 280-285V. La aceasta tensiune EL84 functioneaza fara probleme, dar lampa EL86 se ambaleaz termic pina la distrugere.

Totusi, pentru a le inlocui, este necesara scaderea tensiunii de alimentare la cca. 200Vcc, rezistentele din catozi se maresc pina cind se obtine in G1 -12V, rezistenta R57 din alimentare se inlocuieste cu 1K5 si se schimba transformatorul de iesire. 

Pe acelasi cadru magnetic se rebobinează primarul in 4 sectiuni de cite 569 spire (4x569=2276) CUEM 0,15mm. Secunadarul ramine acelasi.

Daca se fac aceste modificari, eficienta etajului final scade cu 15-20%.

Concluzia : Nu modificati etajul final. Inlocuiti doar componentele imbatrinite. Lampi se gasesc.

Mult succes !

Link spre comentariu

Va salut,

Este cea mai inteleapta hotarare ; tuburi se pot gasi frecvent la "vanzari"  pe sectiunile acestui forumTotusi, inainte de inlocuire ( deci inainte de: "sa vad cum merge") se vor inlocui cuplajele, cel putin din tot etajul final, mai precis arhicunoscutele condensatoare cu hartie axiale ( maro/verzi ) cu alttele noi, altfel montarea unor tuburi , chiar noi, se face degeaba. La fel si electrolitiicii din catozi, nu-i obligatoriu sa fie exact de 90 μF ca in schema, se pot monta 100μF/25 V.

Link spre comentariu
Vizitator cit_a

Multumesc mult de sfaturi . Clar ca o sa fie reviziuit de la A-Z.

Era sa uit ! Am deschis acel subiect pentru ca am ajuns in posesia a cca. 20 lampi  EL 86 (noi) si am sperat sa le pot folosi .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări