Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio receptorul romanesc cu tuburi MODERN

Vizitator Carmen Mironovici

Postări Recomandate

Am vazut pe acest forum foarte multe date despre radioreceptoarele cu tuburi. Sper ca o sa ma ajutati sa pot repara un radio. Este vorba de Radioreceptorul romanesc cu tuburi MODERN, fabricat cred ca prin anii 1960 (?) si care a fost al parintilor mei. Prin anul 1993 s-a defectat, tata a umblat cu el pe la mai multe "ateliere", dar nimeni nu i-a dat nici o sansa. In urma cu ceva timp, am incercat eu sa-l repar, dar am constatat ca ii lipseste transformatorul de iesire. Am luat si eu aceeasi cale (aceea a "atelierelor") dar nu am gasit nimic. O doamna de la Clubul Radioamatorilor (multumesc si toata stima) mi-a dat doar citeva date sumare, adica 4x650 spire 0,12CuEM in primar si 2x45 spire 0,6CuEM in secundar. Si doar atit.Fiindca acest aparat reprezinta o amintire de familie si pentru mine are o valoare (sentimentala) deosebita, va rog sa-mi spuneti care sint dimensiunile pachetului de tole ale transformatorului original.Daca nu este cunoscut nimanui acest lucru, va rog sa-mi comunicati datele oricarui transformator care ar putea functiona bine in acest aparat.Va rog sa nu-mi faceti oferte pentru a cumpara un transformator, pentru ca nu am posibilitatea sa-l cumpar, dar am posibilitatea sa-l construiesc singura. Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

3

• Spitfire

2

• mila

2

• peternan

2

Top autori în acest subiect

dar am constatat ca ii lipseste transformatorul de iesire

Puneti-i orice traf de iesire, de la un alt radioreceptor pe tuburi.Nu e chiar critica valoarea...
Link spre comentariu

Puneti-i orice traf de iesire, de la un alt radioreceptor pe tuburi.Nu e chiar critica valoarea...

Spitfire,

Nu se poate monta orice transformator de iesire, din simplul motiv ca rr Modern are etaj final audio in push-pull. Traful de iesire este conceput special pentru acest gen de final, care este echipat cu tuburi EL84. Ar putea eventual recupera de la alte radioreceptoare cu finale audio in PP, asemanatoare - fie romanesti, fie straineze.

Schema radioreceptor Modern

Datele postate de colegul de mai sus sunt corecte, iar daca dna Carmen poate sa-si bobineze transformatorul, cinste dansei, jos palaria ! Hi.

Link spre comentariu

Radio Modern are etajul final in contratimp, asa ca nu merge chiar orice fel de transformator.Ma intereseaza doar dimensiunea pachetului de tole de la transformatorul original, restul e simplu.Daca aveti vreun transformator de acest tip, va rog masurati-l cu rigla si comunicati-mi. De bobinat un transformator nu e chiar asa greu (pentru mine) pentru ca am lucrat in anii 1985 - 1995 intr-o unitate de profil.

Link spre comentariu

@< Carmen Mironovici > ,Transformatorul este construit pe tole E 10 cu o grosime a pachetului de cca. 3 cm . ( se poate folosi cu succes un miez si inca o jumatate de la transformatoarele de cadre TV romanesti ) . Trebuie insa refacut si sistemul de prindere ( din doua repere ) al transformatorului ( si evident o carcasa pentru bobinaj ) . Daca sunteti inca ferm hotarata sa-l construiti , va putem ajuta ( detalii constructive ) cu mentiunea ca acele infasurari se fac intr-o anumita ordine si se conecteaza intr-un anumit mod .

Link spre comentariu

Se poate substitui acest transformator cu unul de retea din vechile televizoare SPORT, acesta are infasurarile primar/secundar simetrice pe un miez de tip double core si te asigur ca vei avea o calitate mai buna decit a transformatorului original, succes

Link spre comentariu

Datele exacte ale trafului de iesire : Tola E 10 , grosimea pachetului de tole 25 mm. Atentie! Nu poti pune cam orice traf de iesire. Chiar daca sunt pentru configuratie PP si pentru finale EL-84. Conteaza tensiune de alimentare a amplificatorului, impedanta de intrare a trafului de iesire si cel mai important, impedanta de iesire a trafului de iesire. Acesta are ca sarcina doua difuzoare de 5 ohmi conectate in paralel, plus cele de inalte.

Link spre comentariu

Tanti Carmen cred ca bobineaza de zor.Altfel vad ca nu mai are timp de eforturile celor de mai sus in lamurirea misterului transformatorului de iesire pentru RR Modern :rade:

Link spre comentariu

Am primit foarte multe date de la multi useri. Si cele care se vad in atasament si multe mesaje pe "mp". Datele pe care le am acum sint suficiente pentru a construi un transformator.

Pentru aceasta, fiecarui user, ii multumesc foarte mult !

Dupa ce voi repara radionul voi reveni cu amanunte. Pina atunci trebuie sa vad si de casa.

Adresez multumiri si celor care mi-au scris mesaje mai putin "prietenesti".

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Am solicitat pe forum la adresa viewtopic.php?f=183&t=88079

date despre transformatorul de iesire. Mutumesc userilor care mi-au raspuns si care mi-au dat tot felul de informatii.

Eu am construit transformatorul de iesire astfel :

miez magnetic : 2.6 x 2.3 cm, sectiunea 5.98 cmp

primar : 4 sectiuni de cite 727 spire, CuEM 0.15 mm

secundar : 3 sectiuni de cite 17 spire, CuEM 0.9 mm, in serie

tip bobinaj : intretesut simplu (de la cadru spre exterior : p1a, s1, p1b, s2, p2b, s3, p2a).

Imaginea : http://i39.tinypic.com/27xktqx.jpg

Pentru ca avea o borna rupta, am rebobinat transformatorul de alimentare astfel :

Miez magnetic - original

primar : o sectiune de 577 spire (pt. 220Vca), CuEM 0.5 mm

secundar 1 : o sectiune de 536 spire (anodica), CuEM 0,3 mm

secundar 2 : o sectiune de 16 spire (filament etaj final), CuEM 1 mm

secundar 3 : o sectiune de 16 spire (filament radio), CuEM 1 mm

tip bobinaj : succesiv - p, s1, s2, s3.

Am înlociut tubul EZ81 (care si asa isi dadea ultima suflare) cu 4 diode 1N5407, fiecare in serie cu cite o rezistenta de 27 ohm-5w.

Am inlocuit condensatoarele de filtru cu altele noi de cîte 100uF-400V

Am inlocuit condensatoarele din catozii EL84 cu 200uF-40V

Am inlocuit condensatoarele electrolitice cu identice, noi

Am inlocuit tubul EABC80 cu PABC80, fara nici o modificare (desi este o mica diferenta de filament, de la 6.3V-0.45A la 9V-0.3A, functioneaza perfect).

Dupa citeva ore de functionare transformatoarele se incalzesc putin (cit poti pune mina pe ele). Ramine de vazut cum se va comporta la exploatarea de lunga durata. O sa revin cu mesaj.

Am primit foarte multe date de la multi useri. Pentru aceasta, fiecarui user, ii multumesc foarte mult !

Adresez multumiri si celor care mi-au scris mesaje mai putin "prietenesti".

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Dupa aproape 2 ani de la inlocuirea transformatorului de iesire si redimensionarea transformatorului de alimentare, Radio Modern functioneaza perfect.Nu au aparut alte defectiuni.La utilizarea de lunga durata transformatoarele se incalzesc pina la limita la care pot fi tinute in mina (cred ca 50 - 60 grade, maxim).O singura problema. Are blocul de UUS construit pentru norma OIRT (65 - 73Mhz).Ce stiti, se poate modifica pentru norma CCIR (88 - 108 Mhz) ?Ce alte solutii ati gasit ? Ce imi recomandati ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări