Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta echivalenta

george81

Postări Recomandate

• Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• george81

8

• EmyRulz

5

• pinky

2

• PINTI

1

Top autori în acest subiect

Daca R1=R2 si R3=R4 atunci poti scurtcircuita sau elimina definitiv pe R5, intru-cat la capetele ei diferenta de potential este 0 Volti. Calculele devin foarte simple in acest mod.

Link spre comentariu

Toti cei 5 rezistori au valori diferite.Trebuie sa-l ajut pe un coleg cu niste teste si trebuie facute asa cu explicatii.Stiu ca trebuie pasivizate pe rand R1 si R2, am facut ceva calcule dar gresesc undeva. (nu e ac valoare cu cea din simulare)

Link spre comentariu
Toni Marginean

Pe hartie nu aveti decat sa urmati sfaturile primite mai sus. In practica puteti executa montajul retelei rezistive cu valorile pe care banuiesc ca le stiti si masurati cu un ohmetru ce rezistenta va rezulta. Spor la treaba!

Link spre comentariu

Cred ca n-ai inteles tu bine problema, n-ai ce pasiviza la o rezistenta, e deja pasiva.... Pasivizarea se foloseste cand ai mai multe surse de tensiune/curent prin circuit si vrei sa aplici teorema superpozitiei. In cazul de fata, cu rezistente distincte n-ai ce face, e de munca pentru ca ai o celula ireductibila. Deci ori faci o transformare stea/triunghi cum s-a sugerat mai sus, ori pui intre A si B o sursa ipotetica de tensiune (1V) sau de curent (1A) si rezolvi circuitul cu ce metoda vrei tu (kirchhoff, curenti de bucla, potentiale la noduri) etc.

Link spre comentariu

Multumesc de sugestii:

M-am gandit un pic si e chiar simplu, rezolvarea e aici: http://g-inside.home.ro/rezistor/rez_echiv.htm

Cat despre pasivizare, poate n-am folosit eu termenul corect, sunt cativa ani de cat am invatat la scoala astfel de calcule :rade:

Metoda transformarii stea - triunghi o stiu dar nu-mi place, (ma face sa ma simt ca un electrician) desi probabil as ajunge la acelas rezultat.

Stima,

George

PS: Am facut si o simulare Spice, acelas rezultat.

Link spre comentariu

Vezi ca exact ceea ce nu trebuia sa faci ai facut, e gresita metoda ta! Si motivul e simplu, curentul prin R5 are sens diferit in cele 2 cazuri, nu poti sa aduni asa pur si simplu (nu i se zice celula ireductibila chiar degeaba). Ca sa vezi ca ai gresit, ia cazul cand R1=R2=R3=R4 = R si R5 poate avea orice valoare. In acest caz e ca si cum R5 ar fi scurtcircuitata si deci Req = R. Calculul tau da altceva! Apropos, superpozitia se aplica la marimi de stare (i.e. curent, tensiune) in sensul ca efectul acestora printro retea INVARIANTA(adica ce nu se schimba) se aduna adica este suma efectelor luate separat si efectele sunt tot asupra acestor marimi prin circuit. Nu se aplica invers adica ai o sursa si iei bucati din retea si faci superpozitie, reciteste cu atentie teoria.

Link spre comentariu

In cazul in care "R1=R2=R3=R4 = R si R5 poate avea orice valoare" si prin metoda mea rezultatul este tot R. (aprox)Am verificat metoda mea de calcul prin simulari si chiar practic. (rez tol = 1%, 4-wire, Agilent) pare OK, cum iti explici?De data asta sper ca o sa vii cu un exemplu de calcul.

Link spre comentariu

In cazul in care "R1=R2=R3=R4 = R si R5 poate avea orice valoare" si prin metoda mea rezultatul este tot R. (aprox)Am verificat metoda mea de calcul prin simulari si chiar practic. (rez tol = 1%, 4-wire, Agilent) pare OK, cum iti explici?De data asta sper ca o sa vii cu un exemplu de calcul.

Hai ca esti amuzant! Ori e exact ori nu e, aici e vorba de matematica nu ghiceala! Daca vrei calcule fie, dar ar fi trebuit sa iti dai seama imediat:Considera asa: R1=R2=R3=R4 = 100 si R5 = 1 ohm si o sa vezi ca Req iti va da cu mareata ta formula 75.12 in loc de 100 cat e in realitate. Deci nu e o diferenta asa mica. De fapt daca e sa calculezi limita cu R5 tinte la zero o sa vezi ca formula ta tinde la 3/4 din valoarea reala. In plus sunt alte cazuri patologice cu formula ta. Sa presupunem ca R3 = 0 si restul sunt diferite de zero. In acest caz balaria scrisa de tine prezice ca Req = R1// R2 indiferent de valorile celorlate rezistente, ceea ce e evident de la o posta ca e o tampenie, Req in acest caz este: R1//(R2+R5//R4). unde semnul ''//'' inseamna in paralel.Dar invata ca nici un milion de exemple pozitive nu demonstreaza nimic (demonstratiile trebuie facute in general) insa un singur contraexemplu invalideaza o afirmatie! In plus, ti-am explicat mai sus motivele pentru care metoda ta n-avea oricum nicio sansa sa fie corecta inainte de a te apuca sa faci vreun calcul. Ceea ce te-a indus in eroare (si induce pe multa lume in diverse domenii) este un caz favorabil de calcul si concluziile pripite trase in urma lui. De aceea se invata teorie, ca sa nu faci erori din astea. Daca R5 e considerabil mai mare decat celelate valori obtii o aproximare destul de buna, dar metoda tot gresita e!P.S. Vad ca nu vrei sa bagi la cap ca o rezistenta nu se pasivizeaza....
Link spre comentariu

Este evident ca problema este pur teoretica si are oarece legaturi cu ceva cursuri de facultate.

Asta inseamna ca nu merge pe ghicitelea sau cu "facem montajul si masuram".

Vad ca studentii eminenti si / sau profesorii sau inginerii electricieni / electronisti se abtin de la comentarii.

Eu nu ma incadrez in nicio categorie mai sus mentionata asa ca ma bag si eu ca musca in stiti voi ce.

Dar pentru linistea neuronilor mei ii rog pe cei care stiu raspunsul corect si stiintific sa nu ne mai perpeleasca.

Onorati colegi de forum, Vrem rezolvarea.

Multumim frumos.

Link spre comentariu

Pfff e o problema atat de complicata....... ce nivel de facultate, ne trebuie un lauret Nobel sa ne-o rezolve. Rau am ajuns sincer daca niste probleme atat de simple nu sunt intelese in doi timpi si trei miscari. Si mai rau e ca nu stim/nu vrem sa citim ce s-a scris de la inceput, solutia s-a prezentat deja

Deci ori faci o transformare stea/triunghi cum s-a sugerat mai sus, ori pui intre A si B o sursa ipotetica de tensiune (1V) sau de curent (1A) si rezolvi circuitul cu ce metoda vrei tu (kirchhoff, curenti de bucla, potentiale la noduri) etc.

Sau problema e ca nu s-a dat rezolvarea mura in gura?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări