Vizitator mishu1979 Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 Buna ziua.Am o centrifuga de 3 rame pentru cules mierea de albine. Este manuala. As vrea sa ii fac o adaptare la un motor folosit la un storcator de rufe mai vechi, dar am inteles de la cineva ca imi trebuie un variator de tensiune (am nevoie mai intai de viteza mica dupa care trebuie sa cresc viteza de rotatie).Imi poate spune cineva daca e bine? pt ca am fost sa cumpar un variator de tensiune si vanzatorul mi-a spus ca exista posibilitatea sa ard motorul daca folosesc variator.Ma poate lamuri cineva si pe mine?Multumesc Link spre comentariu
H Robert Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 Cauta pe google dimmer,sau gasesti in aspiratoare iei unu de acolo,nu stiu cum prin reducerea tensiuni poti sa arzi motorul,nu cred ca e posibil. Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 @robert -variatorul nu reduce tensiunea,reduce doar perioada in care aparatul e alimentat@mishu1979 -totul depinde de motor,in functie de acesta se poate sau nu folosi un variator Link spre comentariu
Vizitator mishu1979 Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 atunci intreb altfel.cum as putea sa modific turatia motorului functie de necesitate. La inceput cand ramele sunt mai grele si am nevoie de viteza mica sa o pot obtine, apoi , dupa cum se usureaza ramele sa pot mari viteza?repet. pe un motor de Scurgator de Rufe AlbaLux (model vechi) ce are vreo 700 rot/minsau, daca e mai usor, pentru cine vrea sa ma lamureasca, pt un motor normal de 220V (de exemplu de la un polizor) de 1700 rot/min cum pot sa fac sa obtin aceste viteze diferite?multumesc Link spre comentariu
miron1947 Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 Daca este cu perii(carbuni) puteti cu un regulator cu triac, dar daca este cu rotor colivie, doar prin modificarea numarului de poli, daca acestia sunt din constructie. Link spre comentariu
leoncris Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 Motoarele electrice sunt proiectate sa functioneze la anumiti parametrii (P,U,I) nominali .In cazul unui motor alimentat la U=230V si frecventa 50Hz , poti varia turatia cu un convertizor de frecventa achizitionat pentru gama de putere a motorului si parametrii nominali de functionare ai acestuia si programat corespunzator acestor parametrii si mentinand cuplul constant.Problema este ca la turatii mici , motorul se supraancalzeste datorita modificarii frecventei si faptului ca ventilatorul acestuia,care-i asigura racirea este cuplat direct pe axul motorului.De aceea este imperios necesara asigurarea unei raciri suplimentare pe care o poti face cu un ventilator de 12" de la un PC. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 23, 2011 Partajează Postat Iunie 23, 2011 La motorul asincron cu rotor in scurtcircuit, cum e cel de la masinile de spalat "Albalux' nu va recomand utilizarea unui variator cu triac, ganditi-va ca se va micsora si factorul de umplere prin infasurarea ajutatoare, cea care este inseriata cu condensatorul de defazaj...deci n-o sa mearga neam, nu-i vorba ca se incing infasurarile... Link spre comentariu
nelute8 Postat Iunie 24, 2011 Partajează Postat Iunie 24, 2011 S-a spus mai sus, daca e cu rotor bobinat, adica cu perii, carbuni, se poate folosi un variator de la aspiratoare sau un flex defect, caruia i-a "scapat" variatorul, iar daca e cu rotor in scurt (fara bobine), numai prin modificarea frecventei, ceea ce e complicat. Si regulatoarele ar putea sa nu-ti faca servici, pentru ca majoritatea nu pastreaza puterea la micsorarea turatiei, ajungand ca la treapta 1 (din 7), motorul sa fie tinut cu mana fara sa plece, fara eforturi. In acest fel se poate arde, asa cum a zis vanzatorul. In Tehnium, e o schema de variator de turatie, cu pastrarea puterii, asa cum am mai intalnit la un tip de flex Bosh, care la orice turatie, avea aceeasi forta. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 ...-variatorul nu reduce tensiunea,reduce doar perioada in care aparatul e alimentat...OK, reduce durata cat aparatul e alimentat pe parcursul fiecarei perioade; deci cu tensiunea medie ce se intampla? Link spre comentariu
Dr.L Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Pai da,se reduce astfel si tensiunea medie....eu am explicat si cum se ajunge la reducerea tensiunii medii Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 25, 2011 Partajează Postat Iunie 25, 2011 Daca e cu rotor in colivie(nu are perii) cu un convertizor de frecventa;Daca motorul are perii,cu un variator de lumina(d'ala cu care faci becul din tavan sa arda mai incet).Pt determinarea tipului de motor,cauti periile de carbune(de obicei sant accesibile de la exterior). Link spre comentariu
gcom61 Postat Iunie 26, 2011 Partajează Postat Iunie 26, 2011 Poti folosi in siguranta un [dimmer](variator de tensiune) indiferent de tipul motorului folosit,mai ales ca timpul de folosire pe turatie mai mica este redus.Cu ani in urma am avut un ventilator de productie ruseasca (motor cu rotor in colivie) care avea variator de tensiune cu tiristor montat in diagonala unei punti de diode.Motorul era de 150w la 1500 rot/min si functiona tot timpul cam la jumatate din turatie pt ca [vijelia] produsa era prea mare la turatia maxima.ps. Colegii mei au dreptate cu convertizorul de frecventa ,insa in cazul tau este suficient variatorul. Link spre comentariu
molioa Postat Iunie 26, 2011 Partajează Postat Iunie 26, 2011 Apoi... nu stiu, dar dupa cum cunosc eu acel model de centrifuga, motorasul ce vreti sa-l folositi, nu va face fata la asemenea aplicatie :limb:Folositi un motor de putere mai mare. Reglati turatia, fie cu un convertizor de frecventa, fie printr-un variator mecanic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum