Vizitator saridon Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Tensiunea pe led e 3,2-3,3v si curentul 300ma. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Atunci inseamna ca placuta aia este electronica (sursa in comutatie) si este un ridicator de tensiune necesar pentru alimentarea ledului si probabil cu limitarea curentului prin led. Asta inseamna ca la 300mA ai un led de 1W in acea lanterna.Daca vrei sa faci un test, ca sa stii daca il poti folosi si la altceva, atunci incearca cu o sursa reglabila de tensiune sa vezi daca curentul prin led este constant in gama de la 1,8V pana la 3,5V (poti incerca si o tensiune mai mare dar asa risti sa arzi ridicatorul de tensiune). Scopul testului este sa vezi daca oscileaza curentul prin led intre aceste valori pentru a afla daca sursa in comutatie face si limitarea curentului prin led. Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Pai oricum o sa am nevoie de tensiune mai mare (12-24v)...mai conteaza daca sursa asta limiteaza si curentul?Sau o dezlipesc direct si-i pun o sursa de 3,3v/300ma?Daca sursa da mai mult de 3,3v mai trebuie sa calculez si valoarea unei rezistente in serie care sa preia diferenta de tensiune iar curentul va fi limitat de sursa dar aceasta trebuie sa dea minim 300ma...am inteles bine? Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Sursa asta pare a fi boost,in cazul asta,daca e alimentata cu o tensiune mai mare decat cea a ledului,nu mai lucreaza,ca nu are cum (tranzistorul e in paralel,nu in serie)Asta inseamna ca ledul se va arde,neavand cine sa limiteze curentul Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 @Dr.L :am inteles, trebuie alta sursa.Dar pot sa pun alt led mai bun decat asta la sursa asta boost cu f.mici modificari sau deloc?Cum ar veni sa refac lanterna dar upgradata.Ce led ar merge si cum ar trebui facut?Nu sunt sigur ca am masurat corect:am legat A in serie cu alimentarea si capsula (sursa boost+led).Trebuia sa dezlipesc ledul si sa pun A in serie cu sursa boost si led? Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Ledul din lanterna e de 1W@~50lm ; ssc e pt acel led, daca pui alt led (upgrade) trebuie o scc mai tare (tot upgrade), toata treaba-i ca sursa e cu componente smd calibrate la 300mA -probabil model 'joule thief' . Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 19, 2011 Partajează Postat Septembrie 19, 2011 Mda,vindea un coleg pe-aici astfel de surse boost cu integratul ZXSC300 zicea ca aprinde leduri de 1,3,5w cu o singura baterie de 1,5v.(nu mai zicea si pt cat timp ) Cat despre asta de 1w o sa-i fac o sursa ca asta Ti-am gasit un post in care ziceai ca daca ai curent constant caderea de tensiune pe led va fi cea necesara pt o buna functionare.O adevarata revelatie pt mine,pe bune Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Cea mai simpla imbunatatire a lanternei,ar fi schimbarea ledului chinezesc,cu unul mai eficient,care la acelasi consum va da mai multa lumina.Avand in vedere insa potentialul bateriilor,ar merge folosit un scc de un amper,ceea ce ar permite folosirea unui led de 3W,cu diminuarea corespunzatoare a timpului de folosire a unui set de baterii.In ce priveste bateriile,mult mai ieftina in timp e folosirea acumulatorilor ni-mh.O posibilitate de a folosi un led de putere mai mare,peste 3W,ar fi folosirea a inca unei baterii,inseriata cu cele doua existente;asta presupune insa confectionarea unui tub prelungitor din dural,ceea ce complica situatia.Astfel tensiunea de alimentare ar fi de 4,5V in cazul baterilor,sau 3,6V in cazul ni-mh.Limitarea curentului necesar ledului s-ar putea face mai usor,cel mai simplu cu o rezistenta inseriata,varianta preferabila in cazul folosirii a trei acumulatori ni-mh,unde caderea de tensiune pe rezistenta ar fi maxim 0,8V. Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 @pisica matache:recomanda-mi te rog un astfel de led daca stii.Acuma legat de ledul de 1w din lanterna...i-am facut schema din link, chiar am gasit o rezistenta fixa de 4,1 ohmi ca atat trebuie daca iti calculezi ca ai nevoie de 300ma.Cand am alimentat la :9,8v (pe traf arata 7,5v)am avut curent prin led de 234 ma11,8v(pe traf arata 9v) am avut curent prin led de 309 ma11,91v(pe traf arata 12v)am avut curent prin led de 327 ma19,48v(inarcator laptop)am avut curent prin led de 328 maIn toate cazurile caderea de tensiune pe led a fost de 3,28v.Adica schema livreaza cca 300 ma dar sa ai V.in de minim 12vMai mergeau si alte piese? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Eu mi-am luat de la z.e.x.t.a.r doua leduri Cree XP-G si un XM-L tot pentru niste lanterne chinezesti pe care vreau sa le modific.Primul este de max 5W,al doilea de 10W.In cazul tau l-ai putea folosi pe primul,sau daca nu modifici scc din lanterna poti folosi un led de putere mai mica,ar fi pacat sa folosesti un led ce suporta max 1,5A la doar 300mA. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Intr-o lanterna nu poti racii un led de 3W daca-l alimentezi la 1A ; basca ca tine bateria 15 min.ZXSC300 e un booster cu tranzistor extern , acela trebuie sa tina curentul prescris ; mai trebuie si socul de curentul cerut , mai e si dioda ,mai e si Rsens ,dar integratul ramane acelasi ! Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Dar daca-l alimentez la 600ma va da mai multa lumina decat cel de 1w pus in acelasi radiator?Sunt pe punctul de a cumpara un astfel de booster. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Intr-o lanterna nu poti racii un led de 3W daca-l alimentezi la 1A ; basca ca tine bateria 15 min.ZXSC300 e un booster cu tranzistor extern , acela trebuie sa tina curentul prescris ; mai trebuie si socul de curentul cerut , mai e si dioda ,mai e si Rsens ,dar integratul ramane acelasi !Am vazut led de 3W,alimentat cu un amper,intr-o lanterna chinezeasca,de dimensiuni modeste;functiona cu doua baterii CR123.Ledul era batranul Luxeon K 2....si e drept ca se cam incalzea,dar racirea era prost realizata;ledul era montat pe o piesa cilindrica,care se infileta in corpul lanternei.Transferul de caldura se realiza in zona filetului pe o latime de max 5mm.Ca veni vorba de leduri...Chiar azi mi-am montat XM-L in lanterna pe care o aveam;alimentat direct de la 3 acumulatori AAA,consuma 900mA la 2,9V incalzindu-se foarte putin,corpul lanternei din dural fiind destul de eficient ca radiator.E drept ca ledul e de 10W,iar eu il folosesc la 3W...Lumina e incomparabil mai puternica,fata de ledul chinezesc..dar pt a face o comparatie corecta ar trebui sa masor si puterea consumata de acesta,care e posibil sa fie mai mica. Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Dar daca-l alimentez la 600ma va da mai multa lumina decat cel de 1w pus in acelasi radiator?Sunt pe punctul de a cumpara un astfel de booster.Cu siguranta va da mai multa lumina..o data ca-i dublezi puterea,iar in al doilea rand,datorita eficientei mai bune a unui led de firma,fata de o chinezarie. Link spre comentariu
Vizitator saridon Postat Septembrie 20, 2011 Partajează Postat Septembrie 20, 2011 Multumesc.Ai putea sa-mi recomanzi concret un led anume?Pana in 70-80 lei.Sau chiar mai ieftin ca nu ma supar :)Ar merge un XM-L ca al tau + sursa boost?Lanterna e cu 2 baterii R20. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum