Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena pentru banda de 6M

yo2mhj

Postări Recomandate

De cativa ani am un transceiver IC 729(http://www.universal-radio.com/catalog/hamhf/729.html) si practic nu am folosit banda de 6 metrii decat la cateva receptii.

Astazi am lasat lenea la o parte si in mai putinde o ora am fost QRV in MAGIC BAND si am facut si 2 DX-uri :da .

Gasisem cu ceva timp in urma o idee despre o antena usor de construit pentru 50MHz si m-am gandit sa o incerc.

Documentatia aici:http://www.qsl.net/dl5dbm/HAM/dl6m_e.htm iar aici alte cateva chestii utile in prezentare tipic nemteasca:

http://www.qsl.net/dl5dbm/HAM/hbrew.htm.

Asa ca am gasit prin magazie o bucata de teava PVC de 32mm de 2.10m lungime,am mai gasit un bat de lemn de 4,5 m si in primul rand le-am inbinat in cruce cu sfoara sintetica.

Am masurat apoi sarma de cupru la dimensiune(1.5 mm fir blanc izolat) am prinso pe teava PVC ,am pus un sir de cleme pe o bucatica de textolit de care am legat varfurile sirmei de 6.1m .

Apoi am legat coaxialul de 75 de ohmi in lungime de 99cm si cu un sir de cleme mai apoi la coaxialul de 50 de ohmi.

Cu batul infipt intr-o teava de 4 m legata la randul ei de un stalp am trecut la teste.

Surpriza , am auzit pe 4X4FR in QSO,l-am strigat si 57 in KM17HT la mine cu 10W.

Dupa cateva minute 5B4AHY 59. :freaza:

Nu mi-a venit sa cred ca totusi e posibil .

Nu analizor de antene(n-ar fii rau unul) dar pe SWR-metru de la 50.000 la 50.500 SWR 1:1.

Mai mult nu am fost curios :rade: .

Sper sa ii fac si ceva poze in curand operei mele.

73!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo2mhj

7

• Flor

6

• yo8rqp

2

• yo3ihg

1

Top autori în acest subiect

Felicitari,Viorel!Nu e norocul incepatorului,pt ca nu mai faci demult parte din aceasta categorie.Eu te aud(sau,ma rog,aud cum corespondentul iti paseaza microfonul)deseori in benzile superioare si nu de putine ori am lucrat acelasi dx in pile up.Asta inseamna ca faci trafic si asta e bine.Hai sa ma laud si eu putin cu una proaspata...

Link spre comentariu

M-ati facut curios si m-ati starnit.Ieri -de fapt azi noapte- am maturat si eu banda asta. Ca antena am un CP6 care conform MFJ-ului trage bine in 6m. De pe la ora 23 pana pe la 01 evident CFR, liniste. Sau zgomot, cum vreti...Pe ce frecvente ati facut QSO-urile? Si cam pe la ce ora?Acuma mi-e clar ca ce imi veti spune nu e o regula, dar macar stiu cam pe unde sa sap.Multumesc anticipat pt bunavointa.

Link spre comentariu

Da, recunosc cinstit. Sunt incepator (si) in 6m.Datorita unor motive bine cunoscute, ufff si off, de abia de curand mi-am repus antena de scurte pe bloc. Asa ca ...asta e. Sunt mistret. Dar la ma fac eu mare, adica crocodil, hi, hi..Si azi noapte am sapat iarasi prin 6m si iarasi era pe acolo doar NEMO..(adica nimeni)..Macar sa imi folosit la ceva insomniile astea..Dar ieri mi-am pregatit cablurile sa imi fac filara descrisa mai sus. Sper ca azi sa nu mai sune telefonul asta atat de iubit..

Link spre comentariu

Uitasem sa scriu ce am experimentat. Am facut antena -ca nu era mare branza- si am prins-o intre 2 copaci, cam la 2m de sol, deci un lambda /3...Aveam 2 "nuci" pe post de izolator..Parea simplu pana cand am bagat MFJ-ul.. Cand vezi SWR >>2,adica >3.2 incepi sa te uiti cam ciudat...Si nici nu cadea prea bine in banda de 6m.. SWR-ul scadea si ajunge ape la +2 pe la 42MHz..Mai tai, lungesc, masor, ma joc si dupa aia mai masor inca o data..Si abia dupa aia incep sa emit pe asa ceva..

Link spre comentariu

Din pacate eu nu am MFJ sau altceva(nu ca mi-asi dorii,da daca il bag si pe asta in buget-ma scoate sotia la pasune).Asa ca am folosit doar reflectometrul si l-am testat cu doua cabluri diferite -un fel de RG213-ceva profesional ,cu fir plin iar apoi definitiv (HI) un cablu cica low-loss(recuperat de la un site de net wireless)-fizic de dimensiunile lui RG58.Asta din urma l-am montat pentru ca era cu 5 metrii mai lung si am inaltat antena un pic mai sus.Reflectometrul este un SX 20.Astazi de dimineata am mai facut cateva legaturi in 6 metrii,Europa doar,insa am facut si o receptie fantastica pentru mine-TJ3AY, 52 RS ,cateva zeci de secunde si apoi...pauza.

Link spre comentariu

OK, si ce cifre indica SWRmetrul ala?Off topic Cred ca am mai scris ca mi-am permis MFJ-ul doar pt ca stateam pe spate, hi, hi...Si XYL-ului i s-a rupt inima si a inteles ca si moralul conteaza...Iar asta era ceva care m-a facut sa imi alunge gandurile negre, care erau, hi, hi, adica off, off Si multe..Acordul a fost determinat si de escara facuta, venita la pachet dupa accident...Acuma nu ca doresc ca cineva sa imi repete procedura, pt ca... intelegiti ce presupune, in afara de $..In afara MFJ-ului, intr-o criza de entuziasm, am mai cumparat un kitt cumparat din Noua Zelanda, de la celebrul producator, ...am uitat indicativul, care face la fel ca si MFJ-ul 259B, doar ca nu urca mai mult de 70MHz. Daca te intereseaza, discutam pe MP. Nici macar nu am desfacut plicul datorita lipsei de chef+alte proiecte..Dar colegul care m-a rugat sa il cumpar pe al lui si l-a facut. Mi-a zis ca daca urmaresti atent toate indicatiile din documentatie pleaca din prima..Iar daca ii pui un comutator cu inca o pozitei si evident legi ceva la borna suplimentara, urca bine in frecventa, nu cu 1MHZ, evdent..Omul lucreaza la asta si e destul de multumit de cum avanseaza..

Link spre comentariu

Reflectometrul indica:

-11W putere directa

-0W putere reflectata pe acest aparat- http://www.lccom.ro/popup_image.php?pID ... ebdaf41a6d

Asta in gama 50.000-50.500KHz.

Ma surprins si pe mine,recunosc,nu stiu daca e ceva in neregula,dar avand in vedere controalele primite...

Am intrebat si am cerut un control real,mentionanad antena si puterea-eram foarte curios,nu am dorit control de complezenta.

Despre celalat aveti MP.

;

Link spre comentariu

Azi, in jurul orei 20CFR, pe frecventa 50.075.5 MHz am auzit ceva in CW. YO3HZF a mi-a zis ca erau niste simboluri care se repatau, dar nu aveau nicio logica. Semnalele variau intre S1 si S0.A mai auzit cineva ceva pe acolo?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări