Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pata pe senzor. Cum poate fi indepartata?

Vizitator Soldatino

Postări Recomandate

Vizitator Soldatino

Buna ziua.Am o mica problema cu Nikonul meu 5000. De cateva luni imi scoate fotografiile cu o pata negricioasa.Am facut verificarea de rutina (in fapt m-a ajutat un prieten mult mai avansat in domeniul fotografiei) si am descoperit (la lumina zilei) o mizerie minuscula care s-a lipit de senzor, probabil un fir de praf.Acum intrebarile:1. acea pata (fir de praf) poate fi inlaturata acasa sau doar la un service specializat? (am inteles de la prieteni ca senzorul este extrem de sensibil si se poate defecta foarte usor).2. daca mizeria poate fi indepartata acasa, ce fel de ustensile (kit de curatare) sunt cele mai potrivite?Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicul

2

• ady_marinescu

1

• CYPWRC

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Soldatino

Daca e un fir de praf pe senzor se poate sufla cu o pompita de tipul acesta: http://www.f64.ro/products/description/ ... index.htmlDaca nu se ia si ti-e frica sa folosesti un pix de tipul asta http://www.f64.ro/m-6361-pix-cu-cap-spe ... rului.html mai bine incerci la un atelier specializat. Nu poate costa o avere si nici nu risti.

Multumesc pentru raspuns si pentru timpul alocat.Nu merge cu tehnica suflatului (dracia s-a prins bine de senzor, e CA O pata miniscula de pix sau de ciocolata) si de aceea cred ca fie va trebui sa folosesc "ceva" cu care sa ating suprafata senzorului, fie voi fi nevoit sa merg intr-un service specializat.In cazul service-ului, apar alte probleme (intrebari): nu stiu daca exista asa ceva in Iasi si sincer - nu m-as risca sa-l trimit prin colet pe undeva prin tara pentru ca, in ciuda acestei pete, aparatul fiind cumparat de curand, calitatea fotografiilor este foarte buna.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

probabil ai tinut camera intr-un mediu umid sau contaminat cu spori .ce ai acolo e un fungus, un mucegai sau o colonie de ciuperci micute. ar trebui dus aparatul la un service specializat care e capabil sa faca o curatare completa si sa-ti ofere si garantia ca nu au mai ramas ceva spori prin vreun coltz.

Link spre comentariu

Din cate am vazut eu, din pozele cautate pe goagal, la acest model se detaseaza obiectivul. In cazul asta, la unele modele de genu', aparatul are in meniu optiunea de curatare senzor CCD. Daca activezi optiunea, prisma sau oglinda se retrage si ramane CCD-ul descoperit si il poti curata cu ce a zis ady_marinescu adica pix-ul respectiv sau daca preferi o solutie mai ieftina poti folosi un betisor de urechi inmuiat putin in alcool izopropilic numai ca necesita putina rabdare deoarece mai raman firicele de vata pe senzor si trebuie sa insisti.

Link spre comentariu

functia de curatare senzor nu e legata de ridicarea oglinzii. pentaprisma nu stiu daca se ridica asa usor.curatarea aia se face prin vibrare cu frecvente ultrasonice (nu sunt foarte sigur daca sunt ultrasonice ca am avut un olympus pe mana care vibra ca un celular), oricum sunt bune pentru praf. fungusii sunt mai lipiciosi si daca ii neglijezi produc ceva acid care ataca suprafetele optice.separat de functia asta se poate scoate obiectivul si ridica oglinda si ai acces la senzor sau la vreun filtru, dar o sa constati ca alcoolul lasa urme dupa ce se evapora.cel mai rau e cu grasimea, daca ai apucat sa pui grasime pe senzor, greu mai scapi de ea. sunt niste pixuri care curata cu o solutie de grafit lichid.oricum si fungusi sunt pacatosi, pot sa contamineze e greu sa scapi de toti sporii, dar bai lunare de soare si aer curat cica prind bine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări