Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

iluminare infrarosu


Vizitator cosmincluj

Postări Recomandate

Vizitator cosmincluj

as vrea sa fac un sistem de iluminare cu infrarosu pentru un aparat oftamologic care fotografiaza fundul de ochi. ideea e ca pentru a capta fundul de ochi trebuie sa fie destul de intuneric in camera. Aici apare problema ca nu se prea vede ochiul ca sa poti focaliza. De aceea as vrea sa fac un sistem de iluminat ochiul cu infrarosu. Lumina IR sa se reflecte de pe retina si sa fie captata de "aparatul foto". Am facut ceva incercari cu 4 leduri IR alimentate de la usb (la 5 volti in serie si am pus si o rezistenta sa reduc la 3V) dar nu luminau destul de tare. Va rog sa ma sfatuiti cum sa fac treaba asta. Sau de unde sa iau ceva leduri care se folosesc la camerele video pt intuneric, poate functioneaza alea... Nu ma prea pricep la treburile astea pt ca de abia am inceput sa ma joc cu ele asa ca va rog sa imi explicati cu cuvinte rare si desene multe :nas:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • The Stressmaker

    6

  • nicul

    1

Vizitator tyc

Simplu de facut:Foloseste o camera de luat vederi( de la telefon de ex.),un iluminator cu leduri infra(il faci sau cumperi de-a gata de pe ebay/magazine care au camere de supraveghere). Leduri infra am cumparat 100buc cu 20lei.Daca nu au fost suficiente 4,pune 10.

Link spre comentariu

Mai degraba foloseste o camera web (este mai ieftina) la care scoti filtrul IR plus cateva led-uri in infrarosu in jurul obiectivului. La o camera de telefon trebuie sa ai ceva experienta ca sa poti scoate filtrul, la cele web este mai usor fiind mai accesibil. Conteaza foarte mult cum vei folosi sistemul, daca il vei folosi cu aparatul oftalmologic sau daca il vei folosi fara, pentru ca acest lucru determina pozitia ledurilor. O mica atentionare referitoare la puterea ledurilor. Nu uita ca in intuneric irisul este deschis la maximum si nu regleaza lumina care ajunge pe retina si risti ca un numar prea mare de leduri sa afecteze retina.

Link spre comentariu

chiar s-a nimerit sa-mi fac o poza saptamana asta. intuneric in camera, aparatul are un ocular in care e foarte negru si trebuie sa vezi cat mai clar o luminita minuscula. din ce am putut sa vad in bezna luminita aia si un joystick il ajuta pe medic sa alinieze camera pe gaura ta.can e gata iti trage un flash in ochi de nu-i adevarat. toata focusarea se face cu un fascicul foarte ingust de lumina care atinge fundul de ochi. mai multe leduri ar produce tot felul de reflexii si nu cred ca ar ajuta le realizarea unui focus corect.

Link spre comentariu
Vizitator cosmincluj

M-am inselat nu e ceea ce credeam eu....dar oricum....am inteles ca ar trebui sa folosesc ceva leduri de 200mA. Am intrat pe http://www.tme.eu sunt o gramada pe acol o dar nu stiu exact ce imi trebuie...Ati putea sa ma ajutati sa imi spuneti un model anume care face lumina IR cat mai multa?

Link spre comentariu

In principiu, la sectiunea "diode IR" gasesti doua care se pot incadra in parametrii ceruti : CQY36 si QED222, unul de 700mW si celalalt de 200mW ( 1,7V x 200mA = 340mW ). Foloseste selectorul de pe site pentru a selecta puterea.

Link spre comentariu
Vizitator cosmincluj

ok.am inteles. ati putea sa ma ajutati si cu ceva schema? vreau sa alimentez vreo 5 de la usb..dupa cate stiu scoate 5V dar nu stiu cati amperi....puteti sa imi spuneti ce rezistente trebuie sa pun si daca duce usb-ul de la computer atatea.....si daca duce mai multe eventual sa stiu cate duce maxim..... scuzati ca va tot strezez dar sunt incepator.... :jytuiyu

Link spre comentariu

Led-ul IR ca oricare alt led, este comandat in curent nu in tensiune. Va recomand sectiunea tutoriale unde gasiti ceea ce va intereseaza viewtopic.php?f=214&t=87740 . Portul usb, prin standard limiteaza curentul in mod normal la 100 mA la dispozitivele de putere redusa si 500 mA la dispozitivele care cer putere marita dar asta numai in teorie, in practica se pare ca sunt unii producatori care, la placile de baza desktop, nu limiteaza acest curent. La laptop sigur se face acest management al puterii fiind un echipament portabil. Daca doriti sa alimentati 5 led-uri la 200 mA, de exemplu, aveti mai multe variante. Prima varianta ar fi ca fiecare led sa fie alimentat printr-o rezistenta la tensiune constanta, a doua varianta ar fi ca fiecare led sa aiba propria sursa de curent constant iar a treia varianta este ca ledurile sa fie legate in serie si alimentate printr-o sursa de curent constant (sau la o aplicatie nepretentioasa se poate folosi doar o rezistenta in serie cu sirul de leduri).

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Asa cum bine spune The Stressmaker , la USB poti sa alimentezi pana in 500mA,ceea ce nu e de dorit(ramai in scurt timp fara laptop,care e un echipament mobil). Un echipament de laborator ,cum e si iluminatorul IR, e stationar. Iei ledurile de la Saimon(Baritiu 22) si un traf 12V/1A+ restul pieselor.Ai o sch de utilizare a ledurilor.Curentul trebuie sa fie de 50% din cel nominal.Lumina trebuie focalizata cu o lentila/reflector.Am convingerea ca un led de 500mW e suficient,iar in acest caz poti folosi USB-ul,dar cu alta electronica(SCC cu 2tranzistori).[attachment=0]SCC1.pdf[/attachment]

Link spre comentariu
Vizitator cosmincluj

pai as vrea totusi sa alimentez de la laptop pt ca e tot timpul bagat in priza....as folosi ledul CQY36 de 700 de mw sa fiu sigur ca lumineaza destul si as pune cat de multe se poate(nu stiu cate duce usb-ul). ati putea sa ma ajutati cu o schema pt treaba asta? si eventual sa imi spuneti si cate duce usb-ul de la laptop...

Link spre comentariu

Urmeaza recomandarea data mai sus si foloseste un transformator cu sursa de curent constant aferenta ledului. La laptop, peste 100 mA se pot intampla doua lucruri. Primul lucru ar fi ca sa dea eroare si sa te avertizeze ca s-a detectat echipament defect si totul ramane intact iar a doua varianta este ca sa se defecteze portul usb devenind inutilizabil. Limita de 500 mA se obtine prin comunicatia intre dispozitivul usb (cum ar fi un hard disk extern) si laptop, iar laptop-ul ridica limita la amperaj.

Link spre comentariu

Sa inteleg ca vrei sa "pompezi" 5,6W, daca ma iau dupa ce scriu acolo la putere, de lumina infrarosie, cu pupila dilatata, in ochiul cuiva?Oricum se pare ca pe site la Vishay aceeasi dioda ir dar cu "N" in coada, CQY36N are doar 170mW (100mA) si o deschidere de 110 grade si tensiunea de 1,3V (max 1,6V). In aceste conditii poti face o sursa de curent constant cu LM317, reglata la 100mA, punand cele 8 leduri in serie (10,8V) alimentate de la un transformator (plus redresare) cu tensiunea in jurul lui 14V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări