Vizitator Soldatino Postat Iunie 17, 2011 Partajează Postat Iunie 17, 2011 Salutare.Am conectat un cooler la 220 V doar prin intermediul unei punti redresoare si a unui rezistor de 1,5 M. Mica improvizatie functioneaza dar problema este ca rezistorul se incinge foarte repede si scoate fum dupa 5-10 secunde) si sunt nevoit sa intrerup conexiunea la reteaua de electricitate.Problema persista inclusiv daca inlocuiesc rezistorul cu altul de valoare egala (1,5M) dar cu un wataj superior (am ajuns si la 5 W).Intrebarea mea este daca un condensator va rezolva problema si daca raspunsul este afirmativ, alte intrebari: ce valoare trebuie sa aiba acesta si cum trebuie conectat? (Serie? paralel?).Bineinteles voi avea in vedere faptul ca tensiunea redresata si filtrata (in cazul conectarii condensatorului in paralel) va creste cu 40% (automat va trebui sa recalzulez valoarea rezistorului) dar pe mine ma intereseaza in acest moment ca montajul sa functioneze fara sa-mi ia foc rezistorul.Multumesc. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 17, 2011 Partajează Postat Iunie 17, 2011 Condensatorul de reactanta va trebui sa aibe capacitatea necesara pt. a asigura un curent suficient pt. consumul ventilatorului, de ex. pt. un ventilator de 12V/0,12A, ar trebui un condensator de 1uF/400V. Dioda zenner de 12V, iar electroliticul de filtraj 1000uF/35V. Condensatorul de reactanta se calculeaza cu formula Xc=159/f X C, daca f este data in KHz, iar C in uF, Xc va fi in ohmi. Link spre comentariu
Vizitator Soldatino Postat Iunie 17, 2011 Partajează Postat Iunie 17, 2011 Condensatorul de reactanta va trebui sa aibe capacitatea necesara pt. a asigura un curent suficient pt. consumul ventilatorului, de ex. pt. un ventilator de 12V/0,12A, ar trebui un condensator de 1uF/400V. Dioda zenner de 12V, iar electroliticul de filtraj 1000uF/35V. Condensatorul de reactanta se calculeaza cu formula Xc=159/f X C, daca f este data in KHz, iar C in uF, Xc va fi in ohmi. multumesc frumos pentru explicatii. Montajul meu este antic si naiv: tensiunea trece printr-o punte redresoare incapsulata apoi printr-o rezistenta si eram curios daca ar functiona fara o dioda zenner si un electrolitic de filtraj:d (se pare ca nu). Iti multumesc inca odata. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 17, 2011 Partajează Postat Iunie 17, 2011 Fara dioda zenner, ardeti montajul electronic(generatorul de curent bifazic) aflat in interiorul ventilatorului.Nu rezista la 320V, cat e valoarea tensiunii instantanee la iesirea puntii.Rezistorul de 1M paralel cu condensatorul are ca scop descarcarea condensatorului dupa scoaterea din priza, sa nu va "ciupeasca". Link spre comentariu
Vizitator Soldatino Postat Iunie 20, 2011 Partajează Postat Iunie 20, 2011 Fara dioda zenner, ardeti montajul electronic(generatorul de curent bifazic) aflat in interiorul ventilatorului.Nu rezista la 320V, cat e valoarea tensiunii instantanee la iesirea puntii.Rezistorul de 1M paralel cu condensatorul are ca scop descarcarea condensatorului dupa scoaterea din priza, sa nu va "ciupeasca".Am realizat montajul pe care mi l-ati trimis, a functionat din prima. Inca odata va multumesc. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 20, 2011 Partajează Postat Iunie 20, 2011 azi am raspuns la alimentatoare despre izolarea de reteaACEST MONTAJ NU ARE IZOLARE FATA DE RETEA!!!daca pui ventilatorul pe masa(pt ca nu este asa puternic) si crezi ca nu este periculos pt ca ai 12v s-ar putea sa ai mari surprizecumpara un trafulet de 12v si scapi de toate problemele Link spre comentariu
Vizitator Soldatino Postat Iunie 20, 2011 Partajează Postat Iunie 20, 2011 azi am raspuns la alimentatoare despre izolarea de reteaACEST MONTAJ NU ARE IZOLARE FATA DE RETEA!!!daca pui ventilatorul pe masa(pt ca nu este asa puternic) si crezi ca nu este periculos pt ca ai 12v s-ar putea sa ai mari surprizecumpara un trafulet de 12v si scapi de toate problemeleMontajul a fost introdus intr-o cutie din plastic destul de bine inchisa, iar locul unde va fi amplasata va fi inaccesibil deci nu are de ce sa-mi fac probleme.Oricum, multumesc pentru sfat si pentru interes.O zi faina. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 20, 2011 Partajează Postat Iunie 20, 2011 Se poate realiza si o varianta de alimentator bazat pe reactanta capacitiva, cu izolare galvanica fata de retea, dar pt. a avea reactanta echivalenta a unui condensator de 1uF, trebuiesc utilizati doi condensatori de 2uF/400V fiecare, astfel: Un astfel de montaj a fost fabricat la IPEE Electroarges, prin `91, si reprezenta un incarcator pt. acumulatori AA. Nu "ciupea" absolut deloc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum