Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scc simplu

Postări Recomandate

Buna tuturor,

Doresc sa realizez o sursa de curent constant pt 2 leduri legate in serie.

Am gasit aceasta schema pe http://en.wikipedia.org/wiki/Current_source#Current_sources_with_negative_feedback

circuit.jpg[/attachment]

Detalii:

Sursa alimentare 12 ... 15V

Vs_led: 3.2V

I_led: 200mA

Tranzistor NPN:

BD 139

Hfe(min) - 40

Vbe - 1V

Ic - 1.5A

Zener:

Vz - 5.6V

Iz - 5mA (nu stiu tipul diodei si am luat descriere de la altul BZX55C5v6)

Vs-15V

R2 = (Vz-Vbe) / Ir2 = (5.6-1) / 0.2A = 23 ohm

Ib = IC/Hfe(min) = 1.5A / 40 = 0.0375

R1 = (Vs - Vz) / Iz + K * Ib = (15 - 5.6) / 0.005A + 1.2 * 0.0375 = 9.4 / 0.05 = 188 ohm

R1 - 180 ohm(0.25w) nu s-a incalzit

Dz - 5.6V (1.3W) nu s-a incalzit

R2 - 22 ohm/10W se incalzeste dupa 5 minute iar inca dupa cateva minute frige.

Curentul pe intreg circuit este de ~250mA la 15V => 3.75W, iar ledurile consuma ~220mA deci ~30mA pierderi.

Nu inteleg cum o rezistenta de 10W se poate incalzi la un curent de 250mA(3.75W).Si asa deja prea mult loc ocupa montajul + doream sa folosesc o rezistenta de 5W doar ca nu am gasit.Dar totusi mi se incalzeste asa de tare.

Am gresit ceva?sau am gresit cand am ales chema?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• criss

2

• masterpic77

1

• Spitfire

1

• costi_b

1

Top autori în acest subiect

Schimba dioda zener cu una de 2.7V si rezistenta din emitor cu (2.7V-0.7V)/0.2A = 10 Ohm ; puterea disipata de rezistenta va fii 0.2A x 0.2A x 10 Ohm = 0.4W .

Link spre comentariu

din pacate nu am mai avut componente(dioda,rezistenta) sa continui cu schema mea asa ca am ales pe al dl. @Spitfire

Din prima a functionat + are o eficienta foarte buna.

Simulator:

circuit.jpg[/attachment]

Am inlocuit cateva tranzistorii ca nu-i aveam pe cei din schema.

Mosfetul este SUP75n06 si NPNul este BC549.

La 13.88V pe leduri aveam in jur de ~210mA si pe circuit ~210mA(sigur poate fi +/- deoarece Ampermetrul era setat pe scala de 10A si doar 2 zecimale afiseaza...dar si asa eficienta se apropie de 100% ce nu o asteptam si ma bucur). in afara de mosfet nici o componenta nu s-a incalzit.

Calculul rezistentei: R2 = 0.5/0.2 = 2.5Ohm, cealalta rezistenta poate ramane de 100K.

http://www.instructables.com/id/Circuits-for-using-High-Power-LED-s/step6/The-new-stuff-Constant-Current-Source-1/

Multumesc dl. Spitfire

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ce vorbesti straine?Curentul e de 210mA,dar tensiunea de alimentare e 13,88V din care: Uled=6,4V iar Uscc=13,88-6,4=7,48V ;de aici rezulta Pled=I*Uled iar Pscc=I*Uscc. Deci care e randamentul? (care de fapt tinde spre 50% si asta daca mai scazi un pic tensiunea de alimentare).In stilul tau(partial), calculeaza si chinezi cand spun ca a lor scc e de pana la 91% randament. Pierderile sant de putere (sub forma de caldura).Scc cu mosfeturi se fac pt puteri de 20A,de aceea nu ai simtit caldura,e 1,6W distribuit pe mos si rezistenta.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sursa cu mosfet se preteaza foarte bine la caderi mici de tensiune(1-2V diferenta intre U alimentare si u Led), unde poti obtine randament mai bun decit in comutatie. Am folosit pentru curent de 1,1A ,U Led~3v si Usursa 3,8-4,2V.Pentru alimentare la 12V si 2LED-uri in serie foloseste o sursa in comutatie, eventual banalul MC34063 care la 0,5A merge si fara tranzistor extern. Setezi curentul din rez. de protectie la scurtcircuit si tensiunea in gol cu 1V mai mare decit Uled.Ai atasat un fisier de calcul pentru circuitul respectiv.[attachment=0]Copie a MC34063 CALCS-1.xls[/attachment]

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări