Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lipire LED de putere pe placuta de alimetare tip star

EFTIMIE

Postări Recomandate

NU se foloseste thermal compound la led-uri. daca incinta e inchisa pcb-ul cu aluminiu se pune direct pe radiator, parerea mea si a altora.

NU,sub leduri nu se pune ,dar intre MCPCB si radiator da.

Ba se (poate) pune, si intre led si PCB, si intre PCB si radiator. O pasta / banda adeziva termoconductoare asigura un contact termic mai bun decat conexiunea metal - metal (din cauza micro-asperitatilor in principal). Testat si verificat de mine. Se poate lucra si fara (reducere costuri), daca puterea / densitatea de putere sunt suficient de reduse incat temperatura sa se pastreze in limite care sa nu dauneze functionarii pe durata indelungata a ledului.

In poza sunt urme de adeziv de tip arctic silver. asa ca chestie asta are peste 7,5W/mK, scrie la ei.

Posibil, insa ordinul de marime ramane acelasi.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 57
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EFTIMIE

14

• nicul

9

• Cristiano

6

• cristian2009

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nicul,acuma ramane sa te hotarasti : ori se pune thermal adeziv ori nu se pune,ledul lipit cu Artic il iei jos cu patentul,dupa decositorire.

spui povesti din padurea verde. dupa ce omul a pus poza ledului ai postat cum sa-i sudeze slug-ul la un led care nu se sudeaza. la fel si cu patentul, ledurile alea de lipsesc din poza le-am scos cu mana mea, sau cel putin am incercat, fiindca s-au facut praf. nici gand sa folosesti patentul, dupa ce ridici picioarele pui o lama de exacto orizontal si ii dai un soc mecanic in muchie. uneori ledul sare, de multe ori sare numi jumate din el. cine a pus mana pe asa ceva stie de ce vorbesc.arctic alumina e varianta ieftina a lui arctic silver. nu stiu de ce incerci sa denaturezi sensul fiecarei postari pe care o fac ? probabil ca e un passe-temps amuzant. ai putea sa ortografiezi corect cuvantul Arctic, se scrie ca pe frigider.am spus ca la ledul respectiv se pune adeziv termic, au spus si altii.am spus ca NU se pune pasta termica (asa numita vaselina siliconica alba in limbaj popular). daca incinta e inchisa si eventual etansata cu o-ring (situatie reala in cazul unei lampi serioase) atunci NU se pune vaselina nici pe radiator si nici banda de grafit.pentru cei care vor sa vada, gatuirea fluxului termic care apare prin transferul direct intre aluminiu si radiator (si eventuale asperitati care raman dupa rectificare si eloxare dura) nu e mai mare decat cea care apare intre slug-adeziv-cupru sau cea intre cupru-alt adeziv-aluminiu.tot pentru cei care vor 'sa vada' in poza pcb-ului se observa ca trace-le de cupru sunt subtiri si sunt insule de cupru intre ele. insulele alea sunt cat mai mari si mai egale, in masura posibilului, tocmai pentru a favoriza transferul intre cupru-adeziv-aluminiu. e clar ca led-urile din mijloc vor fi mai calde.in final, doar pentru tyc, incearca sa nu-mi mai comentezi postarile si nu mai zic absolut nimic despre prostiile pe care le postezi. cred ca e un deal corect.
Link spre comentariu

Am comandat pasta la TME care mi-ai recomandat-o TYC multumesc mult astept sa vina si intre timp vreau sa construiesc o plita termostatata pt. ca am mai multe ledu-ri de lipit si varianta cu fierul de calcat nu mi se pare foarte bine controlata termic . Dupa finalizare am sa revin cu noutati.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Artic Alumina( apropos,nu am nici un frigider Arctic) e prima varianta din gama adezivilor Artic si e cu oxid de aluminiu in componenta,nu Ag . De aceea are culoarea alba,de la oxid.Ledurile au un substrat de cristal;daca lovesti in cant (direct sau indirect) un cristal ce se intampla? Binenteles,daca-s de capatat ledurile,ce mai conteaza daca din 9 buc,8 se distrug.Si pt targuri/afaceri exista o sectiune dedicata,'Bazar' paremise-i spune...oricum nu fac compromisuri si e un forum public.@EFTIMIETemperatura se poate controla si prin distanta - asezi MCPCB-ul mai la mijloc,mai la margine ,direct pe plita sau printr-o foita de Cu/Al.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Il tragi pe marginea plitei si lasi acolo 20s ansamblul dupa care il transferi pe o bucatica de textolit si il mai lasi 20s(tot pe marginea plitei).Marginea plitei = marginea de metal sub care nu este rezistenta,incalzirea marginei e numai prin conductie termica.

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Si intr-un final s-a nascut si plita pt. smd si led care are la baza statia de lipit cu pic16F873A .Functionarea este remarcabila si lipesc ledul pe star fluierand.Atasez cateva poze cu ''Inculpata''.

Link spre comentariu

Da super bine se cositoreste ,asta a fost si conditia de am "bibilit" la plita ,sa pot cositori spatele pe star.Multumesc mult de aprecieri sincer si mie mi-a placut cum a iesit.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări