Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stabilizator de curent constant

Vizitator diabolic_Alynb

Postări Recomandate

Vizitator diabolic_Alynb

Va salut!Am nevoie de un stablizator de curent constant de 6-8mA. Tensinea de la intrare va varia intre 30-40V. Am tot cautat pe diiferite site-uri dar si aici si nu am gasit asa ca rog pe cei care doresc sa ma ajute cu o schema. Doresc ca aceasta schema sa fie cat mai simpla. Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Spitfire

1

• E_manuel

1

• blazeu

1

Vizitator diabolic_Alynb

Am nevoie de un stablizator de curent constant care sa ofere 6-10 mA, pe o rezistenta variabila in gama 0.1k-5k. Schema nu as vrea sa fie prea complicata. Imi este necesar pt a alimenta o autodina. Am incercat eu ceva cu un bc177 cu un zener de 5v conectat intre emitor si baza numai ca, curentul ramane constant pana la o variatie de 2k. As mai avea o intrebare:Se poate face cablaj imprimat in orcad - Layout pe o fata circuitele si componentele iar pe cealalta parte sa fie plan de masa?Multumesc!

Link spre comentariu

Generatorul de curent constant pomenit, cu zenner si tranzistor are limitarea ca "pierde" din tensiunea de intrare valoare a zennerului plus vreun volt (sau chiar mai mult, tranzistorul NU trebuie sa ajunga in saturatie!). Exemplu: folosind zenner de 5,6 volti, un curent constant generat de 10 mA si o tensiune de alimentare de 30 de volti, veti putea avea la iesire doar o tensiune de maxim 30-1-5,6=23,4volti, adica 10 mA pe o sarcina de maxim 2,34kohm. Pentru a "urca" sarcina la 5kohm si un curent de 10mA, va trebui sa aveti la intrare minim 60 de volti, un tranzistor care sa suporte o tensiune acesata tensiune (nu e bun un BC mic, gen 107-171) si ar trebui sa va ganditi si la o putere disipata pe acest tranzistor neneglijabila (10mA x 60V=600mW, ceea ce impune un tranzistor mai mare, si/sau radiator)Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări