Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere SWR/POWER metru

lorik199

Postări Recomandate

Vreau sa-mi cumpar un asemenea aparat, dar bugetul e (evident) limitatDin ce am gasit in YO la preturi acceptabile m-am oprit la:Performer - DF2465 si la Performer - DF2469 fiecare cu avantaje, dezavantajePerformer - DF2465:Avantaje:-puterea maxima de 1KW, in mai multe scale-frecventa de 3-200MHzDezavantaje:-instrumentul mic-instrumentul folosit si pt SWR si pt POWERPerformer - DF2469Avantaje:-instrumentul mai mare-instrumentul cu 2 ace, avand citirea mai usoara-precizia 3% (dar la DF2465 nu e precizata)-merge de la 1,8MHzDezavantaje:-frecventa doar pana la 60MHz-puterea doar pana in 200W in 2 scaleNu stiu exact ce sa aleg, as opta pentru primul din cauza puterii maxime (am in proiect un liniar cu GU81M) si a frecventei mari admise (merge si-n banda de 2 m), dar l-as alege pe al doilea deoarece ar fi mai preciz din cauza benzii mai ingusteDesigur sunt deschis si la alte propuneri, dar sa nu depaseasca foarte mult pretul acestora

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• The Stressmaker

9

• yo2mhj

7

• lorik199

3

• yo7lhe

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Eu unul nu prea cred ca un instrument poate de la 2 la 200MHz. Ma rog de putut va putea, hi, hi, dar cu ce liniaritate, precizie, etc.Hai sa ne gandim cat conteza o capacitate de cativa pf la 10 MHz si ce dezacord poate introduce aceaisi valoare la 150 MHz. Asa ca revenim la liniaritate, precizie, etc..De aia eu mi-am luat 2 SWRmetre, fiecare cu a masii, adica cu gama lui.Personal inteleg ca pretul e un criteriu, dar pe de alta parte de sa imi au ceva care merge si in 2m, cand eu nu am aparatura/antena /cablu si sau chef de banda aia? Pe de alta parte, sa nu uitam ca si puterea la emisie este conforma cu clasa de autorizare, nu-i asa? Sunt sigur ca intelegi ce vreau sa iti spun, adica sa nu iti bagi singur banii aiurea, hi, hi...Mai ales acum cand e criza.. Clar?

Link spre comentariu

Am priceput, daca strang cureaua cred ca o sa reusesc sa strang baniiDar Bird-urile am vazut ca-s doar power-metre, pe mine ce ma interesa mai mult reflectometrul, si optional power-metrulTreaba e ca, chiar in banda de 2m lucrez momentan, cand mai vine cate un prieten radioamator pe la mine (ca deh' atat zice autorizatia) si vroiam sa vad ce stie transceiverul pe antena astaMa gandeam la ceva diy, dar pare cam grea etalonarea

Link spre comentariu

Nu sunt o somitate in domeniu,mai degraba ignorant ,dar imi place sa "devorez" articole tehnice-lipsa unei scoli de specialitate isi spune cuvantul.Asa ca am citit oarece despre reflectometre -powermetre-domnul Blujdescu este un mare profesor in asa ceva.In regim home -made este posibil dar trebuie aleasa schema corespunzatoare si piese de calitate. Asa cum bine remarca Flor ,nu exista reflectometrul minune care functioneaza pe toate benzile,cel putin in HF ferestete de cele cu linii,sunt puternic neliniare cu frecventa.Deasemenea ferestete de cele cu potentiometru asa zis de calibrare,alegele pe cele cu trepte de putere prestabilite.

Link spre comentariu

O sa caut o schema pt unul diy in 2m pana fac rost de bani pt DAIWA CN-102L, am ramas la el, multi il laudaHP500 de la zetagi pare ok, si la pret e ceva mai acesibil... si are avantajul impedantei de 50/75 ohm

Link spre comentariu

de revex din seria w500 ce ziceti ? (w560, w570)REVEX W570 SWR METER 1.6 -1300MHz Measures 3 power levels and SWR across HF/VHF/UHF. Uses two separate sensors to provide greater accuracy. Meter provides switchable 1.6-160, 400-525, 700-1100, and 1240-1300MHz. Three power levels (5, 20, 200W) and SWR. The external UHF sensor uses N-type sockets for minimal loss, can be mounted remotely for easier cable connection to the meter. The W570 measures 120 x 80 x 155mm.eu am vazut la cineva un w560 si mi se parea destul de precis...not the average chinese trash

Link spre comentariu

Dr OM,Ca unul care, prin natura profesiei, a domiciliat ceva ani prin tinutul Neamtului,iti recomand sa studiezi un pic montajul asta:http://n2pk.com/RLPmtr/RLPmeter.htmlIn fapt este o recomandare valabila si pentru alti amatori de a cumpara un PWR-mtr industrial.

Am "studiat" si eu proiectul de mai sus,pare intr-adevar interesant,in special cuplorul directional mi se pare foarte bine relizat.Este un proiect demn de construit,un exercitiu bine venit...
Link spre comentariu

Puteti sa-mi recomandati o schema de swr-meter pentru CB, 4W, 50 ohm, usor de construit? Am gasit in "73 scheme pentru radioamatori" vol.2 la pagina 68 un reflectometru usor de construit dintr-un cablu coaxial lung de 83 cm dar la care nu este specificata gama de lucru. Ce vreau sa stiu este daca acesta poate fi folosit la acordul unei antene in CB la 4W si daca pot sa creez bucla la acel cablu coaxial pentru reducerea dimensiunilor sau trebuie sa-l centrez, in linie, pe mijlocul cutiei? Nu am pretentia sa fac reglajul pana la nivel de virgula, doar cat sa nu se defecteze tranzistorul final RF.

Link spre comentariu

Performante grozave la preturi accesibile - e doar reclama pentru necunoscatori. Nu as da bani pe ele.BIRD-ul, prin rasucirea spulului, iti da puterea directa si cea reflectata si iti calculezi SWR-ul daca ai chef.La prima mana nu e ieftin si iti trebuie un intreg set de capete de masura- pe benzi si puteri - investitie care in regim de amator are o justificare discutabila. Oricum masurarea exacta a SWR nu e relevanta.La punerea in functiune a unei antene, daca ai, cel mai util e un analizor de antena.Ca sa urmaresti permanent evolutia SWR in timpul traficului nu ai nevoie de mare precizie si poti construi usor si mult mai ieftin un Swr metru.Puterea se masoara real doar pe sarcina adaptata, ce masoara cele comerciale e doar o estimare si e influentata de SWR.Nu stiu schema despre care vorbeste Stres... - o linie cuplata la lungimea aia ar merge probabil si in 80m- pentru 11m poti sa o scurtezi fara grija. Eu folosesc in Vhf am unul cu linii cuplate si lungime de 12 cm care merge ok la 5 W de la 70 Mhz pana pe la 150Mhz si la 9w in 50Mhz(e cam scurt).Cuplorul simetric din poza de mai sus(nanopico) e cel mai bun dar e mai mult de munca.Ale mele nu arata asa de bine.Un SWR-metru se construieste in mai putin de o zi, e un exercitiu util, si unii sunt in vacanta.

Link spre comentariu

Schema redesenata dupa cea din carte, "73 de scheme pentru radioamatori Vol. II" de A.Sahleanu si N.Rosici, unde ce este cu fir intrerupt este mantaua cablului (folosita ca fir cald de la emitator spre antena) iar ce este cu fir ingrosat este circuitul secundar. Prea multe detalii nu se dau decat ca are lungimea de 83 cm, dezizolare 5 cm la capete pentru cuplare mufe, priza la firul central este exact la mijloc, iar tot montajul se inchide intr-o cutie de tabla fara a fi date dimensiunile acestei cutii. Pare foarte usor de realizat avand o singura problema, lungimea de aproape un metru si de aceea intrebam daca se poate face o bucla cumva pentru reducerea dimensiunilor. Sau, in varianta mai scurta la 20 cm, se poate folosi la 4W emisie in CB. Aceasta era intrebarea originala din postul precedent.

Link spre comentariu

Nenea Puiu Blujdescu (YO3AL) explica foarte bine, intr-un numar mai vechi al revisteifederatiei, de ce credinta ca se poate construi un cuplor directional prin"injectarea" unui conductor sub tresa cablului coaxial este cel mult o gluma buna.

Link spre comentariu

Recititi, va rog, atent ce am scris, mantaua cablului este firul conectat la contactul de centru al mufelor Tx si Ant. De fapt "coaxialul", in acest caz, este realizat din mantaua cablului coaxial si carcasa externa (nereprezentata in desen dar este specificat punctul de conexiune la masa al mufei "Ant").De aceea este mai simplu de realizat si decat acea "chirurgie laparoscopica" cum as denumi acea procedura mentionata de dumneavoastra. La o a doua gandire se pare ca tot montajul trebuie realizat liniar, fara bucle.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări