nicul Postat Iunie 14, 2011 Partajează Postat Iunie 14, 2011 F. serios, am devenit posesor de acvariu cu peste.acvariul are si o lampa cu leduri albe si doua geamuri-filtre unul rosu si unul albastru. l-am pus pe ala rosu ca mi-a parut lumina mai sexi si observ ca s-a tulburat apa.ma gandesc ca or fi aparut ceva alge. Intrebarea e daca este vreo culoare mai buna decat alta pentru a impiedica proliferarea algelor. am leduri de patru culori, albe, UV si la o adica as putea sa cumpar si un rgb de putere daca e nevoie de vreo culoare mai speciala.multumiri anticipate pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Vizitator husky17 Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 Salut,depinde foarte mult de tipul acvariului tau; daca este unul plantat, o temperatura de culoare in jurul valorii de 6500K este ideala.Daca ne dai mai multe detalii despre acvariul tau (dimensiune, populatie, cantitate plante naturale) iti pot da mai multe informatii.P.S.: eu mi-am facut cont pe acest forum tocmai datorita acestui topic; si eu am un acvariu (aprox 400 litri) si m-ar interesa o solutie de iluminare LED cu o temperatura de culoare in jurul a 10.000 K asa ca o sa urmaresc si eu cu atentie evolutia acestui topic. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 La acvariu cumperi leduri de 1W @10 000K in numar de...,in functie de marimea acvariului ,dar mai bine deschide un subiect cu aceasta problema. Link spre comentariu
avolocaru Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 Citez dintr-o carte:"...un acvariu trebuie sa aiba o sursa luminoasa cat mai apropiata de cea naturala, atat pe plan cantitativ cat si intr-o foarte larga gama cromatica." Tot in aceeasi carte, este un mic tabel cu diferite combinatii de tuburi fluorescente, daylight+x. Prin urmare folosirea surselor de lumina cu un spectru ingust se foloseste doar pt a nuanta usor lumina.Parerea mea este ca led-urile nu sunt o sursa recomandata pentru acvarii in primul rand din cauza aspectului punctiform. Acestea au o stralucire mult prea mare si cred ca pestii ar putea fi deranjati de acest aspect. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 15, 2011 Partajează Postat Iunie 15, 2011 Va recomand sa incepeti cu tubul de 18W special creat pt. acvarii, cautati pe google 1BIFAQUREL00201 . Link spre comentariu
nicul Postat Iunie 16, 2011 Autor Partajează Postat Iunie 16, 2011 deocamdata am un acvariu foarte micut, dar poate o sa trec la unul mai mare. asta are aproape 6 litri si mi-ar trebui unul de 50 L din ce am citit. plante nu am, sunt obligatorii sau merge si fara? pentru iluminare am gasit combinatia leduri albe cu albastre in proportii de 70 la 30% sau 60 la 40% (tot pe net). ledurile albe ar trebui sa fie din cele reci cu destul albastru in ele. efectul benefic ar fi ca trebuie curatati peretii acvariului mai rar. Link spre comentariu
Vizitator husky17 Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 Pai in cazul asta e simplu ... poti folosi absolut orice temperatura de culoare si cam orice cantitate de lumina astfel incat sa placa ochilui tau. La ce ar trebui sa te uiti mai degraba este IRC (Indicele de Redare al Culorii), cam asta e tot ce conteaza pentru un acvariu neplantat cu carasi.Un factor foarte important care duce la dezvoltarea algelor este lumina solara direct pe acvariu; ai putea chiar pune acvariul pe un hol sau, oricum intr-un loc unde nu ajunge foarte multa lumina de la soare.@avolocaru: ce scrie in carte trebuie nuantat un pic in sensul ca "lumina naturala" nu e la fel peste tot. De exemplu, apa oceanelor filtreaza lumina iar la o anumita adancime (3-4 metri parca) ajunge doar lumina albastra, iar asta e cu totul diferit de lumina din apele statatoare sau usor curgatoare din bazinul Amazonian sau lumina din marile lacuri africane. Apropo de stralucire, nu prea stiu ce sa zic, nu ma pricep foarte bine dar cred ca sunt multe feluri si natii de LED-uri, ma gandesc ca s-ar putea folosi LED-uri mai multe de putere mai mica. @Spitfire: sunt de acord, primul meu acvariu era luminat de un tub de 18W caruia i-am facut tunning si ajunsese la 3 x 18W. Pentru un acvariu cu carasi si fara planta cum e cel al lui @nicul eu personal as recomanda Osram 965 (un tub cu IRC foarte bun si cu o lumina placuta ochiului meu ), este mai ieftin decat tuburile dedicate acvaristicii.O zi buna,Valentin Link spre comentariu
Vizitator boga alfred Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 deocamdata am un acvariu foarte micut, dar poate o sa trec la unul mai mare. asta are aproape 6 litri si mi-ar trebui unul de 50 L din ce am citit. plante nu am, sunt obligatorii sau merge si fara? pentru iluminare am gasit combinatia leduri albe cu albastre in proportii de 70 la 30% sau 60 la 40% (tot pe net). ledurile albe ar trebui sa fie din cele reci cu destul albastru in ele. efectul benefic ar fi ca trebuie curatati peretii acvariului mai rar. cam putina apa pentru un caras combina pietrisul cu unul mai marunt 2-3 mm,scoate plasticele din acvariu pune plante mai putin pretentioase. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 Pestele tau se chinuie in borcanul ala; eu am pentru creveti un acvariu mai mare. Nici n-are rost sa intreb daca ai ciclat acvariul inainte sa pui pestele in el, pentru ca-mi imaginez ca nu stii ce-i aia ciclare. Un articol interesant de citit pentru inceput ar fi (rog moderatorii sa nu stearga linkul, nu e pe post de reclama, e pe post de documentare) articolul despre setarea acvariilor de pa acvarist.ro: Carasii mananca cu placere majoritatea plantelor de acvarii, asa ca cele mai multe acvarii de carasi sunt neplantate. In cazul asta lumina nu e foarte importanta (cantitate + calitate). Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 Daca iluminatul acvariului se face cu becuri cu incandescenta, sant necesari 2 W pentru fiecare 100 de centimetri patrati ai suprafetei acvariului. Daca iluminarea se face cu becuri fluorescente, sant necesari 2/3 W la aceiasi suprafata. Sursa: Cresterea pestilor de acvariu, Ing. Marcel Stanciu. Nenea asta a lucrat la Acvariul din Constanta, deci stie ce scrie. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 Sorry, am citit aiurea. Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iunie 16, 2011 Partajează Postat Iunie 16, 2011 Lumina cea mai apropiata de cea naturala e data de un led alb-cald,unul alb-neutru si unul alb rece.Culoarea de temperatura apropiata de suprafata e cea mai indicata,deoarece nu ai posibilitatea sa simulezi si presiunea de la o anumita adancime.Peste noapte,poate fi lasat numai ledul alb-rece(lumina lunii). Link spre comentariu
tiovidiu Postat Iulie 1, 2011 Partajează Postat Iulie 1, 2011 Daca nu ai plante poti folosi orice combinatie de lumini vrei tu, doar sa-ti placa. Algele sunt ceva normal intr-un acvariu, poti folosi produse care stopeaza inmultirea lor, se gasesc in magazine. Daca doresti si plante foloseste lumina fluorescenta, ledurile sunt prea reci si te costa mult prea mult, nu esti obligat sa folosesti tuburi speciale pt. acvarii. Eu de exemplu folosesc un tub de neon obisnuit la 5 lei plus un bec cu halogen, si plantele se inmultesc in prostie la doua-trei saptamani mai arunc din ele. vezi daca ai pietris cumparat din magazin oparestel cu apa clocotita mai inainte de-al pune in acvariu eu am avut neplacuta surpriza sa iasa culoarea din el si sa se tulbure apa. Ai grija carasul auriu e intradevar un peste mai rezistent dar creste mai mare decat majoritatea pestilor de acvariu in curand iti va trebui un acvariu mai marisor. Becurile cu incandescenta nu le recomand, dau prea multa caldura, si nici lumina nu este prea frumoasa. Link spre comentariu
nicul Postat Mai 2, 2012 Autor Partajează Postat Mai 2, 2012 Pestele tau se chinuie in borcanul ala; eu am pentru creveti un acvariu mai mare. Nici n-are rost sa intreb daca ai ciclat acvariul inainte sa pui pestele in el, pentru ca-mi imaginez ca nu stii ce-i aia ciclare.Un articol interesant de citit pentru inceput ar fi (rog moderatorii sa nu stearga linkul, nu e pe post de reclama, e pe post de documentare) articolul despre setarea acvariilor de pa acvarist.ro: Carasii mananca cu placere majoritatea plantelor de acvarii, asa ca cele mai multe acvarii de carasi sunt neplantate. In cazul asta lumina nu e foarte importanta (cantitate + calitate).saracutul de pestisor a murit dupa ca l-am scos din borcanul in care ziceai ca se chinuia si l-am pus intr-unul de 10 galoane. foarte trist, ne-a bucurat timp de 11 luni.nu m-am lamurit ce a avut si as incerca sa mai schimb niste pareri. Link spre comentariu
8429kyd Postat Februarie 11, 2014 Partajează Postat Februarie 11, 2014 Diferenta de temperatura la mutare(soc termic),duritatea apei(diferenta mare),apa direct de la robinet(plina de clor),bacterii...etc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum