Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce culoare e buna pentru acvariu


Postări Recomandate

F. serios, am devenit posesor de acvariu cu peste.acvariul are si o lampa cu leduri albe si doua geamuri-filtre unul rosu si unul albastru. l-am pus pe ala rosu ca mi-a parut lumina mai sexi si observ ca s-a tulburat apa.ma gandesc ca or fi aparut ceva alge. Intrebarea e daca este vreo culoare mai buna decat alta pentru a impiedica proliferarea algelor. am leduri de patru culori, albe, UV si la o adica as putea sa cumpar si un rgb de putere daca e nevoie de vreo culoare mai speciala.multumiri anticipate pentru raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nicul

    4

  • Liviu M

    2

  • kari

    2

  • avolocaru

    1

Top autori în acest subiect

Vizitator husky17

Salut,depinde foarte mult de tipul acvariului tau; daca este unul plantat, o temperatura de culoare in jurul valorii de 6500K este ideala.Daca ne dai mai multe detalii despre acvariul tau (dimensiune, populatie, cantitate plante naturale) iti pot da mai multe informatii.P.S.: eu mi-am facut cont pe acest forum tocmai datorita acestui topic; si eu am un acvariu (aprox 400 litri) si m-ar interesa o solutie de iluminare LED cu o temperatura de culoare in jurul a 10.000 K asa ca o sa urmaresc si eu cu atentie evolutia acestui topic.

Link spre comentariu

Citez dintr-o carte:"...un acvariu trebuie sa aiba o sursa luminoasa cat mai apropiata de cea naturala, atat pe plan cantitativ cat si intr-o foarte larga gama cromatica." Tot in aceeasi carte, este un mic tabel cu diferite combinatii de tuburi fluorescente, daylight+x. Prin urmare folosirea surselor de lumina cu un spectru ingust se foloseste doar pt a nuanta usor lumina.Parerea mea este ca led-urile nu sunt o sursa recomandata pentru acvarii in primul rand din cauza aspectului punctiform. Acestea au o stralucire mult prea mare si cred ca pestii ar putea fi deranjati de acest aspect.

Link spre comentariu

deocamdata am un acvariu foarte micut, dar poate o sa trec la unul mai mare. asta are aproape 6 litri si mi-ar trebui unul de 50 L din ce am citit. plante nu am, sunt obligatorii sau merge si fara?

pentru iluminare am gasit combinatia leduri albe cu albastre in proportii de 70 la 30% sau 60 la 40% (tot pe net). ledurile albe ar trebui sa fie din cele reci cu destul albastru in ele. efectul benefic ar fi ca trebuie curatati peretii acvariului mai rar.

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator husky17

Pai in cazul asta e simplu ... poti folosi absolut orice temperatura de culoare si cam orice cantitate de lumina astfel incat sa placa ochilui tau. La ce ar trebui sa te uiti mai degraba este IRC (Indicele de Redare al Culorii), cam asta e tot ce conteaza pentru un acvariu neplantat cu carasi.Un factor foarte important care duce la dezvoltarea algelor este lumina solara direct pe acvariu; ai putea chiar pune acvariul pe un hol sau, oricum intr-un loc unde nu ajunge foarte multa lumina de la soare.@avolocaru: ce scrie in carte trebuie nuantat un pic in sensul ca "lumina naturala" nu e la fel peste tot. De exemplu, apa oceanelor filtreaza lumina iar la o anumita adancime (3-4 metri parca) ajunge doar lumina albastra, iar asta e cu totul diferit de lumina din apele statatoare sau usor curgatoare din bazinul Amazonian sau lumina din marile lacuri africane. Apropo de stralucire, nu prea stiu ce sa zic, nu ma pricep foarte bine dar cred ca sunt multe feluri si natii de LED-uri, ma gandesc ca s-ar putea folosi LED-uri mai multe de putere mai mica. @Spitfire: sunt de acord, primul meu acvariu era luminat de un tub de 18W caruia i-am facut tunning si ajunsese la 3 x 18W. Pentru un acvariu cu carasi si fara planta cum e cel al lui @nicul eu personal as recomanda Osram 965 (un tub cu IRC foarte bun si cu o lumina placuta ochiului meu :) ), este mai ieftin decat tuburile dedicate acvaristicii.O zi buna,Valentin

Link spre comentariu
Vizitator boga alfred

deocamdata am un acvariu foarte micut, dar poate o sa trec la unul mai mare. asta are aproape 6 litri si mi-ar trebui unul de 50 L din ce am citit. plante nu am, sunt obligatorii sau merge si fara?

pentru iluminare am gasit combinatia leduri albe cu albastre in proportii de 70 la 30% sau 60 la 40% (tot pe net). ledurile albe ar trebui sa fie din cele reci cu destul albastru in ele. efectul benefic ar fi ca trebuie curatati peretii acvariului mai rar.

Posted Image

cam putina apa pentru un caras combina pietrisul cu unul mai marunt 2-3 mm,scoate plasticele din acvariu pune plante mai putin pretentioase.
Link spre comentariu

Pestele tau se chinuie in borcanul ala; eu am pentru creveti un acvariu mai mare. Nici n-are rost sa intreb daca ai ciclat acvariul inainte sa pui pestele in el, pentru ca-mi imaginez ca nu stii ce-i aia ciclare.

Un articol interesant de citit pentru inceput ar fi (rog moderatorii sa nu stearga linkul, nu e pe post de reclama, e pe post de documentare) articolul despre setarea acvariilor de pa acvarist.ro:

Carasii mananca cu placere majoritatea plantelor de acvarii, asa ca cele mai multe acvarii de carasi sunt neplantate. In cazul asta lumina nu e foarte importanta (cantitate + calitate).

Link spre comentariu

Daca iluminatul acvariului se face cu becuri cu incandescenta, sant necesari 2 W pentru fiecare 100 de centimetri patrati ai suprafetei acvariului. Daca iluminarea se face cu becuri fluorescente, sant necesari 2/3 W la aceiasi suprafata. Sursa: Cresterea pestilor de acvariu, Ing. Marcel Stanciu. Nenea asta a lucrat la Acvariul din Constanta, deci stie ce scrie. :da

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Lumina cea mai apropiata de cea naturala e data de un led alb-cald,unul alb-neutru si unul alb rece.Culoarea de temperatura apropiata de suprafata e cea mai indicata,deoarece nu ai posibilitatea sa simulezi si presiunea de la o anumita adancime.Peste noapte,poate fi lasat numai ledul alb-rece(lumina lunii).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Daca nu ai plante poti folosi orice combinatie de lumini vrei tu, doar sa-ti placa. Algele sunt ceva normal intr-un acvariu, poti folosi produse care stopeaza inmultirea lor, se gasesc in magazine. Daca doresti si plante foloseste lumina fluorescenta, ledurile sunt prea reci si te costa mult prea mult, nu esti obligat sa folosesti tuburi speciale pt. acvarii. Eu de exemplu folosesc un tub de neon obisnuit la 5 lei plus un bec cu halogen, si plantele se inmultesc in prostie la doua-trei saptamani mai arunc din ele. vezi daca ai pietris cumparat din magazin oparestel cu apa clocotita mai inainte de-al pune in acvariu eu am avut neplacuta surpriza sa iasa culoarea din el si sa se tulbure apa. Ai grija carasul auriu e intradevar un peste mai rezistent dar creste mai mare decat majoritatea pestilor de acvariu in curand iti va trebui un acvariu mai marisor. Becurile cu incandescenta nu le recomand, dau prea multa caldura, si nici lumina nu este prea frumoasa.

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

Pestele tau se chinuie in borcanul ala; eu am pentru creveti un acvariu mai mare. Nici n-are rost sa intreb daca ai ciclat acvariul inainte sa pui pestele in el, pentru ca-mi imaginez ca nu stii ce-i aia ciclare.Un articol interesant de citit pentru inceput ar fi (rog moderatorii sa nu stearga linkul, nu e pe post de reclama, e pe post de documentare) articolul despre setarea acvariilor de pa acvarist.ro: Carasii mananca cu placere majoritatea plantelor de acvarii, asa ca cele mai multe acvarii de carasi sunt neplantate. In cazul asta lumina nu e foarte importanta (cantitate + calitate).

saracutul de pestisor a murit dupa ca l-am scos din borcanul in care ziceai ca se chinuia si l-am pus intr-unul de 10 galoane. foarte trist, ne-a bucurat timp de 11 luni.nu m-am lamurit ce a avut si as incerca sa mai schimb niste pareri.
Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări