Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teorie pentru toti

IoNuTx

Postări Recomandate

si apropo de curentul necesar atacului mos-urilor in surse comutatie,integratele din seria 3842--3845 asigura la iesire un curent de varf de 1a iar un circuit japonez dintr-o imprimanta avea 1,5a

Iar un TL494 doar 200mA sau un SG3525 400mA, deci aceste circuite trebuie ajutate pt a comanda mosfeti.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• IoNuTx

9

• Liviu M

7

• Th3_uN1Qu3

6

• H Robert

2

Top autori în acest subiect

Ca sa fiu critic si sa caut nodul in papura:

Tranzistorul este inima electronici,fără el nu am avea televizorul,calculatorul,monitorul,telefonul,etc.

Partial (!!) gresit, lampile au existat dinaintea tranzistorului si echipau calculatoare, televizoare, monitoare, telefoane

Aici facem abstractie de performanta, gabarit si consum de energie

P.S : de ce nu merg atasamentele?

Link spre comentariu
Ca e sursa de 1kW ca e sursa de 1W, mosu' tot trebuie comandat repede in SMPS. Mai ales ca sursele mici au tendinta de a lucra la frecvente mari pentru a folosi bobine de valori si dimensiuni reduse.

Da, da' garantez ca in procesorul tau care lucreaza la GHz si e facut cu mosi n-o sa gasesti prea multe drivere intre diversele porti. Si fac fata.

@Liviu:bun venit si sper sa participi si in continuare pt ca aceleasi 4 persoane raspundeam la surse

La surse nu ma bag, ca n-am idee cu ce se mananca; eu am raspuns la un topic la incepatori si ma mai amestec putin pe la picuri.

asa ca necesarele corectii sa le facem mai cu grija

Daca ti se pare ca am fost lipsit de tact/grija, te rog sa-mi arati paragraful sa-l corectez. Multumesc.

Link spre comentariu

Da, da' garantez ca in procesorul tau care lucreaza la GHz si e facut cu mosi n-o sa gasesti prea multe drivere intre diversele porti. Si fac fata.

Procesorul nu trebuie sa stabilizeze o tensiune DC... de aia se ocupa sursa lui (care apropo, are drivere, chiar circuite specializate in asta). Procesorul lucreaza direct cu semnalele comutate.
Link spre comentariu

Exact ce ziceam si eu, depinde de aplicatie :). Eu nu vorbeam de o anumita aplicatie (atentie, nu stiu de unde a inceput, da' in momentul asta topicul e la incepatori, nu la surse), ci de curentul de poarta necesar comutarii unui MOS - de la amperi (exemplul tau) la u,n,pA in cazul circuitelor integrate CMOS de uz general.

Link spre comentariu

Bine punctat lorik199 dar asta a fost mai demult,nu zic ca acum nu se folosesc lămpile ba dimpotriva lămpile in audiofrecvența au o fidelitate mult mai buna ca tranzistorul.Unde te uiți acum tranzistorul e baza,in telefonul mobil,imprimanta,monitor,unitate centrala,UPS,tastatură,mouse,aparate de măsura și control,încărcătoare de telefon mobil in comutație,automate de scara,amplificatoare Hi-FI pe tranzistoare,etc.

Link spre comentariu

Bine punctat lorik199 dar asta a fost mai demult,nu zic ca acum nu se folosesc lămpile ba dimpotriva lămpile in audiofrecvența au o fidelitate mult mai buna ca tranzistorul.Unde te uiți acum tranzistorul e baza,in telefonul mobil,imprimanta,monitor,unitate centrala,UPS,tastatură,mouse,aparate de măsura și control,încărcătoare de telefon mobil in comutație,automate de scara,amplificatoare Hi-FI pe tranzistoare,etc.

Da, acum e inima la tot rahatu', fie ca-i un aprinzator de aragaz, fie ca-i nus' ce telefonDar o parte din aparatele mentionate au existat cu aceste componente mai rudimentare si energofage
Link spre comentariu

am uitat sa spun ca as dori si o explicatie sumara a modului in care intelegi functionarea montajuluiincerc sa fac montaje capcananu te-a pus pe ganduri zenerul de 15v la o tens de alimentare de 12v?

Link spre comentariu

M-a pus puțin pe gânduri.Eu cred ca zenerul ala stabilizează o tensiune constanta pe baza la tranzistor astfel încât sa poată aprinde ledul.Pai e un montaj care aprind un led prin intermediul unui tranzistor.Tranzistorul este alimentat prin E iar pe C este pus o sarcina (ledul) care este ineriat cu un rezistor pt. ca curentul pe led trebuie a fie in jur de 10-15mA.Pe baza primește tensiune pozitiva iar tranzitoriul se deschide și ledul se aprinde.

Link spre comentariu

nu poate stabiliza un zener de 15v cand alimentarea max este 12vasta spuneam,trebuie sa invatati montaje simple inainte sa abordati unele complexecum spuneam la telefon,nu esti electronist daca reusesti sa faci un montaj functional dupa o schema data iar componentele le cunosti dupa nume impreuna cu semnificatia pinilor--esti cel mult pasionat de electronicanu stiu daca a mai ramas documentatia pusa de @remus68 dar pot sa ti-o trimit pe mail-nu strica sa citesti macar pt a te obisnui cu termenii sau sa-ti faci o imagine cat de cat a ceea ce te asteapta pe viitor

Link spre comentariu

nu poate stabiliza un zener de 15v cand alimentarea max este 12v

In schema din atasament zennerul este montat in conductie directa, deci nu stabilizeaza, pe el ai o cadere de tensiune de 0,6...0,7V..Pentru a functiona ca stabilizator trebuie polarizat invers, cu catodul la plus si anodul la minus!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări