adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 As vrea ca limitarea de curent sa fie la 2,5 A.Un mj 2955 cu 0,33/3w in emitor este suficient? Tensiunea de intrare va fi 24v. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Cu 0.33 in emitor limitarea de curent este undeva pe la 2A, ar trebui un 0,27 ca valoare oarecum standardizata pentru a obtine acea limitare, sau poti folosi combinatii de rezistente serie/paralel pentru a ajunge la valoarea aproximativa de 0,27 Ohm. Tensiunea de intrare 24V ar fi ok atata vreme cat in sarcina de 2,5-3A se va mentine cu minim 4V mai mare decat tensiunea maxim ceruta de la regulator. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Multumesc pentru raspunsuri.Tensiunea de intrare va fi preluata dintr-o sursa in comutatie ,iar limitarea de curent sa fie o protectie pentru sursa in comutatie . Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Multumesc pentru raspunsuri.Tensiunea de intrare va fi preluata dintr-o sursa in comutatie ,iar limitarea de curent sa fie o protectie pentru sursa in comutatie .-Ce tensiune maxima doresti sa obtii la iesirea regulatorului de fata?-Si ce curent este capabila sa livreze sursa aia in comutatie care va alimenta regulatorul?Daca limitezi curentul la tranzistor la 2,5A, la el se va mai adauga cel putin 1A de la LM si atunci absorbi din sursa in comutatie minim 3,5A, poate chiar 4 inainte sa intre protectia, asadar trebuie stabilite niste detalii pentru a evita surprizele neplacute. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Vreau ca tensiunea sa fie reglabila ,iar curentul maxim sa fie 2,5 A pentru ca asta ar fi aproape de limita sursei care este de 3 A.Un lm 317 singur functioneaza perfect ,dar vreau sa maresc curentul si sa nu depasesc cei trei amperi pentru a evita surprizele. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 @adi1967 nu prea ne intelegem din cate vad, eu te-am intrebat care este tensiunea maxima pe care o doresti la iesirea regulatorului, adica pana la ce tensiune maxima doresti sa fie aceasta tensiune reglabila? nu cred ca este o intrebare atat de dificila Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Tensiunea maxima va fi in jur de 20 V .Asta ar fi limita avand in vedere ca tensiunea de intrare este 24 V.Va fi o sursa de laborator .Atat imi permit in momentul acesta. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Ok atunci daca zici ca vrei 2,5A atunci avand in vedere ca LM317 suporta maxim 1,5A mai ai nevoie de 1A suplimentar maxim, ca sa nu depasesti curentul livrat de sursa, asadar rezistenta de emitor sa fie un 0,68Ohm/3W, vei avea un total de aproximativ 2,5A la iesiea regulatorului, insa tre sa fii sigur ca sursa in comutatie ce-l alimenteaza chiar poate livra cei 3A. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Multumesc.O sa trec la punerea in practica. Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Acea varianta este cea mai simpla posibila, are o limitare nu tocmai precisa datorita proprietatilor LM317 care limiteaza in functie de diferenta de tensiune dintre intrare si iesire, adica de la peste 2A la sub 1A.Pentru acuratete poti folosi solutia de mai jos cu BC547.Aici merge si darlington in locul TIP36.Pentra acuratete maxima, se poate cu comparator. Merge atunci si cu reglajul limitarii, etc. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Limitarea din ultima schema e setata la 0.6/0.27 si functioneaza atata timp cat tensiunea de la iesire nu trebuie sa scada sub 1.5v. Apoi daca ai curentul suficient de mareintra in actiune protectia lui lm317. Un alt aspect este intreruperea masei, care poate sa conteze sau nu. Link spre comentariu
adi1967 Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Nu este o problema acuratetea ci faptul ca limitarea raspunde destul de lent.Am testat schema postata mai inainte cu rezistor de 0,75 ohmi in emitor si la 12 V avand ca sarcina un bec auto curentul scade de la aproape 4 A la 2,1 A in aproximativ 5-6 secunde .Cred ca o schema cu comparator are un raspuns mai rapid. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Nu este o problema acuratetea ci faptul ca limitarea raspunde destul de lent.Am testat schema postata mai inainte cu rezistor de 0,75 ohmi in emitor si la 12 V avand ca sarcina un bec auto curentul scade de la aproape 4 A la 2,1 A in aproximativ 5-6 secunde .Cred ca o schema cu comparator are un raspuns mai rapid.Unde ai citit cei 4A initiali? cu 0,75Ohm in emitor limitarea este sub 1A, si oricum cazul prezentat nu cred ca este relevant avand in vedere ca filamentul unui bec isi schimba rezistenta o data cu temperatura.. Link spre comentariu
bogdan_ Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Si mie mi se pare ca e ceva rau de tot daca scade asa de greu si nici nu limiteaxa unde trebuie. Mai verifica montajul, mie in simulari retin ca imi reactiona repede. Sigur nu ai ceva capacitate intre adj si masa? Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 22, 2012 Partajează Postat Ianuarie 22, 2012 Aceasta este problema tuturor schemelor simpleDe cateva luni cand cineva incepe o cerere cu "vreau ceva simplu si ieftin" nu particip cu nici-un raspunsO limitare de curent cu o singura valoare,maximala, protejeaza sursaO limitare de curent reglabila intr-un domeniu relativ larg protejeaza si sarcinaLM317 este un circuit complex cu protectie ce citeste si temperatura pastilei de siliciu si tine cont si de puterea disipataSchema cu un PNP cu rez. in emitor se bazeaza pe inceperea intrarii in limitare a lui 317Acea temporizare vine ff probabil de la reducerea curentului limitat datorita cresterii temp. pastilei de Si LImitarea de curent adevarata este prin citirea tens de pe o rezist. si blocarea elementului regulator serieAici avem o struto-camila:cand va binevoi lm317 sa limiteze,printr-o relatie ce depinde de caderea de tens pe cele 2 diode si rez. din emitor pnp se mai opreste un pic curentul prin tranz bipolarAs numi-o limitare sa nu ia foc,sau sa nu fie prea mare dezastrul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum