Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

khrystyan

Postări Recomandate

• 2 săptămâni mai târziu...

schema e a lui slimex :aplauze . la mine e gata sursa . arata cumva , nu am avut rabdare sa lucrez la detalii ca aveam nevoie de ea functionala , am ramas la schema simpla si cu 2X BD911 . raciti activ raman pe la 50 grade la 4A si pierderea e de aprox 1.5V . am lasat un halogen auto de 55W vre-o 20 -30 min si totul e ok, pare sa se stabilizeze temperatura . momentan sunt multumit . o sa-i fac cateva poze cat mai curand. si ma gandesc sa mai adaug 2 x BD911 si sa redesenez scala de la 5A max la 8A,si eventual ventilatorul de la 7V sa il duc la 12v. asta cand oi avea timp sa schimb toate cablurile de putere.

Link spre comentariu

ok, drepturile de autor merg catre smilex :da . cat despre sursa...am realizat-o cu tot cu rezistenta de 0.22 si diode dar cand incerc sa modific tensiune imi crapa semireglabilul . Deocamdata suspend proiectul pana la anul cand o sa am mai mult timp sa ma uit unde am gresit :101 .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^ Semireglabilul nu are voie sa se defecteze. Vad o singura explicatie, 317 nu e montat corect. Nu spun ca asa s-a intamplat, dar iti sugerez sa mai arunci o privire in PDF asupra terminalelor.

@Kytan666 Nu inteleg bine care schema ai facut-o, dar daca e LM317 + npn, nu o recomand. Performantele de stabilizare sunt oribile. Schema de mai sus cu cele doua diode, e pentru limitarea curentului. Se preteaza perfect la pnp de putere (TIP36), unul sau mai multi (destul de ieftini). E cu BD si npn deoarece asa se dorea, cu 2N3055. Varianta cea mai simpla e mai jos.

Evident, se pot si alte tensiuni sau curenti (cea de aici cca. 4A).

post-1-139829357153_thumb.gif

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut am si eu o schema de sursa pe care nu mai stiu de unde am luat-o as dori sa imi spuneti de cati watti sunt rezistentele din montaj daca se poate.Poza este aceasta:Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Pentru a stabili puterea, trebuie calculat curentul prin rezistoare. Intrebarea e: oare cum functioneaza protectia la curent? Presupunem limitarea la echilibru. Si facem abstractie de cazul potentiometrului cu cursorul spre dreapta maxim (asta distruge BC-ul). Sa zicem un sfert stanga (250 ohmi) - trei sferturi dreapta (750 ohmi). Iar R5=6,8 (sa zicem).

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Pai se calculeza dupa legea lui Om: esti om cu mine,sant om cu tine.Deci P=UxI. Ex. R1,2 P= Ux(I-1A)R5 P=Ux1AR6,7=UxIgnd (0,25W)Practic ,puterile rezistentelor se pun 2x.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sa vedem.Sa presupunem cum am zis, potentiometrul R8 formeaza un divizor cu 250 ohmi spre emitor Q4 si 750 ohmi spre intrarea LM. Asta inseamna ca deschiderea Q4 are loc la 4xUbe adica 2,5V pe R5 care e de 6,8ohmi. Deci prin LM trec deja 0,37A. Presupunem deci un curent de 0,35A prin LM, adica foarte aproape de intrarea in functie a protectiei. Deci cca 2,4V pe R5. Pe rezistorul R4=3k vor cadea deci 2,4-Ube (Ube al Q3) adica 1,7V. Asta formeaza un curent prin R4 de aprox. 0,57mA, curent cu care se ataca baza Q3. Acum urmeaza partile intresante. Curentul in cele doua 2N3055 se stabileste exclusiv pe baza factorului de amplificare a ansamblului BD+2N. Daca e de 5000, curentul e 2,85A. Daca e de 500, curentul e de 0,28A. La care se adauga cei 0,35A ai LM, care nu conteaza pentru dimensionarea R1,2. Indiferent de factorul de amplificare a ansamblului, acesta creste cu temperatura. Asadar care e curentul prin R1 si R2?Pe baza rationamentului de mai sus, pentru alte pozitii ale potentiometrului R8 se poate cauta reglajul de curent maxim. Logic, reglajul de curent maxim are loc atunci cand pe R5 (6,8 ohmi) cade tensiunea maxima. Daca presupunem max 1,5A prin LM (nici asta nu e batut in cuie), pe R5 vor fi 10,2V (atentie! R5=15W). Deci aprox. 3mA in baza BD. Astia 3mA se inmultesc cu factorul de amplificare al ansamblului mentionat si se obtine...?Asta se numeste o protectie performanta, stabila si reglabila (n-am glumit, spre dreapta max. sa distruge BC, curentul maxim al LM va trece prin jonctiunea BE al BC si nu cred ca rezista la 1,5A). In plus, e si simpla.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator smilex

Nu se poate folosi darlington pe acea schema care pentru limitarea curentului se bazeaza pe existenta tensiunii BE de cca. 0,7V. Darlington-ul se deschide la cca. 1,3V.TIP36 e ieftin, prin modificarea rezistorului din emitor sau prin adaugarea de TIP+rezistor, sau ambele, se poate mari curentul cam la orice valoare (pana la 20A).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări