Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

khrystyan

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Daca ai restul la dispozitie, TIP36 costa sub 5 lei, merita, beneficiezi de stabilitatea tensiunii la iesire comparativ cu solutia npn care are inevitabil variatii.Daca totusi tii neaparat cu 2N, foloseste asta (aceeasi solutie):

post-1-13982933303_thumb.gif

Link spre comentariu

beneficiezi de stabilitatea tensiunii la iesire comparativ cu solutia npn care are inevitabil variatii.

De ce spui ca varianta cu NPN are variatii? Ambele variante mentin bucla de reglaj a LM-ului. Ba mai mult, cred ca varianta cu NPN sta mai bine din punct de vedere al stabilitatii in frecventa.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Mai jos ar fi varianta clasica 317 + npn. E nevoie de un rezistor BE. Tensiunea in gol scade treptat (pt. 10 ohmi) pana la 65mA consum (cu 0,65V), dupa care preia jonctiunea BE care de asemenea are o variatie in functie de marimea curentului de baza si de temperatura (+/-0,1V sau dupa PDF). Iesirea 317 e mult mai precisa, precizie care se pierde la solutia asta, eventual cea anterioara (pnp +2N).Ambele sunt stabile, aici m-ai pierdut, spui ca extragerea curentului dupa o anume lege de variatie influenteaza? Detaliaza, te rog. Eventual, pentru o reactie mai rapida la variatii, se poate monta un 1-10u intre adj si masa si o dioda paralal pe 680 ohmi pt. descarcarea celor 1-10u la decuplare. Alte compensari in frecventa interne nu sunt accesibile.

post-1-139829333191_thumb.gif

Link spre comentariu

precizia e putin importanta. ideea e sa nu scada tensiunea in sarcina foarte mult . nu asi vrea sa pierd mai mult de 1V daca reglat la 12v in gol pun o sarcina de 3-4 A. am legat puntea si filtrajul, momentan 6800/50V. 21,2V in gol. acu meditaez la tranzistori. asi fi vrut sa ma rezum la ce am prin casa , si putere am doar 2N-uri , insa e greu cu radiatorul pentru ele. ma gandesc la TIP-uri din cauza prinderii mai usoare pe un radiator clasic. vreau sa iasa si compacta jucaria. sper maine sa pun niste poze daca tot devine proiect in lucru .

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Asa este, TIP-ul iti ofera compactare mai buna.Acele tensiuni sunt in gol. Daca traful pastreaza 16Vca la 3A, pe cei 6800u vei avea un minim de cca.16,5V, deci cei 12V pomeniti sunt la limita. E necesar min. 3,5V pe 317 pentru functionare corecta, daca mai pui 1,2V pe diode+10 ohmi, rezulta cam max 11,8V stabilizati. Fenomenul se petrece intre semisinusoidele redresate. Iti recomand sa nu executi forma finala, construieste-l fara cablaj pe un radiator (nu sunt multe piese) si vezi daca te satisface. Exista solutie constructiva pentru a beneficia integral de cei 16,5V (ar fi 18V/3A la 10000u si 16Vca), dar nu cu 317 ci cu discrete.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Folosind acelasi traf + punte decuplata cu cei 2x0,1u, mai jos, o solutie pentru folosirea celor 16V integral ca stabilizare. Tensiunea de pe LED este referinta si ofera minimul, aprox. 1,8V. Protectie dictata de R=0,18, cca. 4A. Schema poate fi dezvoltata cu 2xBDW pentru tensiuni si curenti mai mari. De asemenea, obtinerea unei tensiuni negative din acelasi secundar face posibil un minim de zero.E cam off-topic, scuze, dar poate foloseste cuiva. Cea mai simpla care o pot concepe, la performantele astea. Poate mai sunt si alte idei...

post-1-139829333422_thumb.gif

Link spre comentariu

Mai jos ar fi varianta clasica 317 + npn. E nevoie de un rezistor BE. Tensiunea in gol scade treptat (pt. 10 ohmi) pana la 65mA consum (cu 0,65V), dupa care preia jonctiunea BE care de asemenea are o variatie in functie de marimea curentului de baza si de temperatura (+/-0,1V sau dupa PDF).

@smilex, cand ziceai varianta cu NPN ma gandeam la cea cu PNP mic + NPN putere, cea de sus de pe pagina asta, sursa09.GIF.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

OK, greseala mea, n-am precizat, am subinteles ca clasicul npn este cu iesirea 317 folosita ca comanda a tranz., iar cu pnp, comanda tranz. se face cu intrarea 317. Pe cea cu pnp + npn eu o vad tot ca pnp, e un darlington simulat.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^ Sa inteleg ca ai rezolvat cu dr? Esti ok?Stiu ca nu face parte din subiectul topicului, e doar o paranteza la ce ziceam, dezvoltarea anterioara.Varianta A: Pentru o tensiune mai "curata", un 10u pe LED si 1000u la iesire care cere 1k sarcina.B: Tensiune mai mare (pot=20k). Pentru pastrarea puterii disipate, doar 2A.C: Curent mai mare. BC337 preferabil cu hFE mare. 2xBDW pt. 4A, se poate 3xBDW pt. 6A, etc.D: De la zero. Intrarea pe cond 100u pe oricare latura a secundarului.E: Pentru cei ce nu sunt multumiti cu referinta LED pot folosi TL431 configurat asa, in locul LED-ului. Necesita recalculari ale unor rez.Sigur, citirea curentului se poate face pe un sunt pe traseul de masa (mai ales unde sunt tensiuni negative) cu un operational oferindu-se si reglajul precis al curentului.

post-1-139829333748_thumb.gif

Link spre comentariu

weekendul asta nu am avut timp sa lipesc un fir. voi merge initial pe schema cu 317 si 2N , daca nu e ok , incerc cea cu discrete.

intrebare : cat "duce" in sarcina constanta un 2n3055 racire pasiva pe radiatoarele din poza, intreb deoarece am gasit 2 radiatoare de la niste kt-uri ( http://www.5v.ru/ds/trnz/kt805.htm )cele in capsula metalica , pot pune si prinde bine si 2N-urile. si ma gandeam sa transform radiatoarele in element de carcasa. eventual daca rezista la 4 A constant doua KT-uri pe radiatoarele din poza sa las chiar tranz originale ca sunt bune si ar arata si mai bine.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

kt-urile sau 2n-urile ?, si oricum neavand nici aripioare de racire trebuie ventilate puternic.cred ca o sa renunt la ideea de a face sursa cu ce gasesc prin casa si daca am timp o sa iau maine doua TIP3055 sau ce altceva imi recomandati daca gasesc si pun un radiator normal racit activ cu debit mic , nu vreau nici sa concureze cu aspiratorul la zgomot :rade:

Link spre comentariu

aici ai dreptate . :jytuiyu , ma refeream daca rezista intern, comform datasheeturilor Kt-urile sunt mai slabe. teoretic pot sa le racesc si cu freon , dar daca jonctiunile nu rezista... inca o intrebare : care ar fi filtrajul recomandat la ce vreau eu sa fac ? inca multe intrebari si discutii si ajungem la a crea sursa ideala realizabila. :freaza:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări