costi75 Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 multumesc!cam aceleasi calcule le-am facut si eu din amintiri,dar am fost dus in eroare de diverse scheme postate inclusiv aici unde la intrarea sursei este trecuta o anumita tensiune si la iesire o variatie intre 1,2 si ...fix tensiunea de la intrare.... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Exista unele configuratii denumite LDO ( Low Drop-Out ) adica prezinta o cadere de tensiune pe ele mult mai mica, acolo iesirea dupa caz se poate apropia foarte mult de intrare, insa nu vad cum un regulator liniar indiferent cat de LDO ar fi poate pretine o iesire identica cu intrarea. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Există configurații Low Drop - în special cu MOSFET - care pot coborî până la câteva sute de milivolt. Dar ce te faci cu cei câțiva volt - pulsație la intrare ? Deci tot la cei 5V ai lui @marian ajungi! Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Am o problema ciudata.Am facut un SMPS...si din acesta am alimentat un LM317...functionezaa ok, urca si scade tensiunea normal, LM este asistat si de 4 trnazistori MJE2955, dar, cand pun pe iesirea LM-ului un bec, spre exemplu 12v tensiunea scade la zero...daca pun motoras, sau rezistenta(nichelina), functioneza nu scade deloc tensiunea, dar orice bec as pune scade tensiunea la zero....crezand ca e din montajul cu Lm si tranzistori, am relizat in aer banala schema de la Lm317 cu 3 condensatori o rezistenta si un potentiometru, comportamentul este acelasi....care ar putea fi cauza? becul este ok...L.E. Rezolvare: trebuia suplimentat filtrajul la intrare LM317 Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Am o sursa dubla (317+337) alimentata direct din 2 surse de laptop. Nici o filtrare suplimentara in afara de condensatorii din datasheet de la LM. Practic numai asta: . Merge fara probleme. Link spre comentariu
Rudi1982 Postat August 20, 2014 Partajează Postat August 20, 2014 Buna! O schema completa cu PCB layout ,putere aprox 5..10A ,are cineva ? Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Cu ceva pagini in urma gasesti o astfel de schema, postata de Marian. De curand am finalizat o sursa simpla, pana la 2 A, desi merge mai mult dar este suficient. (Oricum am si "barosana" pana la 10 A.) Singurul inconvenient la aceasta sursa este zgomotul traf.ului, care provine dintr-un UPS, in rest functioneaza excelent. Schema este postata cu ceva pagini in urma de catre Smilex/Marian. Foloseste un tranz. TIP 36, LM 317 si celelalte componente. Cateva poze: IMG]http://i60.tinypic.com/zb81e.jpg[/img] Link spre comentariu
GeoMar Postat Octombrie 4, 2014 Partajează Postat Octombrie 4, 2014 Buna! O schema completa cu PCB layout ,putere aprox 5..10A ,are cineva ? O schema de sursa 0-30V si 0-10A, binecunoscuta sursa Velleman: http://www.elforum.info/topic/42375-sursa-0-30v0-10a/ Link spre comentariu
albasete Postat Octombrie 6, 2014 Partajează Postat Octombrie 6, 2014 Si fata sursei: Link spre comentariu
DonNCSS Postat Noiembrie 10, 2014 Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 Am facut si eu circuitul cu 317 si tranzistor npn extern si vreau sa zic ca se comporta excelent!-am probat-o aproximativ 20min pe un bec auto halogen de 60W(setata la 12,5V din potentiometru,tensiunea a scazut cu doar 0,2V in sarcina). Vreau sa le multumesc expres lui @marian si @smilex pentru aceasta schema,foarte stabila. Nu e cea mai clara poza,dar cam asa arata in momentul de fata.Singura modificare pe care ar mai trebui sa i-o mai aduc pe langa carcasa ar fi sa tatonez rezistenta din adj ca sa scot o tensiune mai mare(redresat+filtrat trafo scoate cam 37-38V). Costul acestei mestereli: 1 leu(rezistenta aia de 10ohmi),in rest cam toate componentele is recuperate(radiatorul de la tomberon,trz i-am avut de pe la alte experimente,rez. la fel iar potentiometrul dintr-un aparat stricat). Link spre comentariu
albasete Postat Noiembrie 13, 2014 Partajează Postat Noiembrie 13, 2014 Felicitari ! O carcasa si un voltampermetru sau numai voltmetru si gata sursa. Punte redresoare si condensatorii sunt recuperati ? Eu am mai cumparat piese... Link spre comentariu
DonNCSS Postat Noiembrie 13, 2014 Partajează Postat Noiembrie 13, 2014 Puntea este una mai veche,un 25PM4 IPRS,iar condensatorii sunt noi(ii aveam la pastrare). Mai trebuie sa pun niste ventilatoare termocomandate pe radiator ca se incinge destul de tare 2n-ul(cu becul de 12v de faza lunga;bine,era si caderea de tensiune foarte mare pe tz+ curentul de aproape 3A;de precizat este ca transformatorul nu a scazut de 35V in sarcina,avand 36V in gol redresat+filtrat). Link spre comentariu
albasete Postat Noiembrie 14, 2014 Partajează Postat Noiembrie 14, 2014 Nu este cam micut radiatorul ? Normal sa se incalzeasca, caderea de tensiune este cam mare. Ce ai probat la 35 volti ? Nici la mine nu scade tensiunea cu un bec de 12 V / 60W, dar la fel, se incalzesc radiatoarele. Oricum, sursa este folosita doar pentru teste la asemenea amperaj. Link spre comentariu
DonNCSS Postat Noiembrie 14, 2014 Partajează Postat Noiembrie 14, 2014 Presupun ca e cam mic,dar având în vedere că l-am gasit la gunoi si n-am avut altceva,e bun si asta.Oricum e destul de gros in carne.La 35V nu am probat nimic,doar cu becul de 12V. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Februarie 25, 2015 Partajează Postat Februarie 25, 2015 (editat) Salutare , am refacut si eu o sursa cu lm317 (este prima schema mai de jos) dar din cate am inteles de pe aici din cele 22 de pagini schema cu rezistenta de 680 ohmi si potentiomentrul de 10 kohmi nu urca mai mult de 20 volti cc, pentru ca mie nu imi urca neam, mai mult de 20 volti. Eu vreau sa folosesc pana la tensiunea de 30-35 volti cc ma gandesc sa inlocuiesc rezistenta de 680 ohmi cu alta rezistenta de 2k2 iar potentiometrul de 10k sa pun in locul lui alt potentiometru de 50k (mai exact la fel ca in schema a doua). Doar doresc sa primesc , confirmare despre prima schema daca e adevarat ca e limitata la 20 volti cc la iesire. Va multumesc! Editat Februarie 25, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum