Vizitator cristichihaia Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Salut presupunind ca dupa redresare si filtrare voi avea 43 volti, sa inteleg ca minimul de la care incep nu va mai fi de la 1.25 V ci de la 4 V, lucru realizat prin recalcularea r1 ,r2 (leg in serie cu pot de 10 k un rezistor de 1k).Corect? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Corect, cu mentiunea ca pentru un minim de 4V, rezistenta inseriata cu potentiometrul de 10k ( in cazul R1 680 ) trebuie sa fie de 1k5, in acest fel diferenta dintre intrare si iesire va fi undeva pe la 39V maxim, deci teoretic sub pragul limita, in practica insa este recomandat sa pastrezi tensiunea asta mai mica ( atat cat se poate de mica ). Un alt lucru de mentionat ar fi faptul ca pentru functionare corecta regulatorul LM317 are nevoie de o anumita sarcina minima, cam 10mA este recomandat, este bine de retinut acest fapt, pentru ca doar divizorul singur nu poate asigura aceasta sarcina in cazul de fata punand ceva mai putin de 2mA ca si sarcina, pentru 10mA ar fi necesar ca R1 sa fie de 120 Ohm ceea ce face necesara prezenta unui potentiometru mult mai mic ca si valoare care la tensiune de iesire maxima provoaca o disipatie destul de mare pe acesta ( peste 200mW ). Ce inseamna asta? pai simplu, in gol tensiunea e posibil sa nu scada sub 2,5, poate 3V, solutia ar fi o rezistenta suplimentara de sarcina, sau de ce nu, un generator de curent constant ca si sarcina pe iesire. Link spre comentariu
Vizitator cristichihaia Postat Decembrie 13, 2013 Partajează Postat Decembrie 13, 2013 multumesc frumos Link spre comentariu
BRANCA Postat Decembrie 21, 2013 Partajează Postat Decembrie 21, 2013 Pentru cine are rabdare aici este o sursa 0-30V si 0-5A:http://www.hw.cz/teorie-a-praxe/konstrukce/konstrukce-laboratorniho-zdroje-0-30v-0-5a.html cu LM317 si LM741 + tranz MJ.. Nu trebuie sa stiti prea multa ceha.E dat totul,inclusiv cablajele si simularile/testarile facute. De pe cel mai puternic sait electro Cehia. Merita sa mai treceti pe la ei! Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 Am un alimentator care scoate 16V DC si vreau sa alimentez un integrat amplificator audio (TEA2025) la 10V. Si m-am gandit sa fac un stabilizator simplu cu LM317. In mod normal nu as face sursa stabilizata (sau ar trebui?), scopul principal e sa scada tensiunea de la 16 la 10V ca sa pot sa alimentez. Schema e cea de mai jos, dar am unele intrebari: 1. In datashet zice ca pentru C2 se recomanda 10u (dar nu se stie de care), si in alta parte mai zice ca 1u tantal face cat 25u electrolitc, iar eu daca pun electrolitic inseamna ca tre sa pun 250u ? 2. Se mai recomanda ca rezistenta R1 sa fie de 240 ohmi si R2 variabil de 5K. Eu nu am variabil de 5K, am doar de 10K, dar asta inseamna sa pun R1 de 470 ohmi. Merge ? In functie de ce se alege R1 asta ? poti sa pui oricat ? 3. Daca intre iesirea sabilizatoruli si alimentarea amplificatorului este un cablu de 2 metri are ceva ? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 1.Pune linistit 10µF/25V aluminiu.2.Se recomanda un curent minim de 5mA ( desi el poate fi si mai mic ) de aici rezulta 240Ω. Pentru R2 poti pune 1k6 sau 1k8 - banuiesc ca nu ai nevoie de FIX 10V.3. Ei, aici vine chestia cu tantalu', daca-l ai! Daca nu, pune pe iesire 22-47 µF paralel cu un ceramic de 0,1-0,22 µF si mai pune alt 100-220 µF pe placa amplificatorului. Rasuceste firele intre ele. Ar trebui sa nu ai probleme. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 2. Deci pot sa pun si R1=470 si R2=10K daca vreau variabil ? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 Nu, ca sa respecti recomandarea producatorului pui R1 de 240Ω si R2 cum am spus mai sus. Daca vrei sa o faci neaparat reglabila poti pune potentiometrul ala de 10k si o sa ai plaja mai mare dar poti regla la 10V. Eventual pui o rezistenta fixa de 10k in paralel pe potentiometru. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 Lasă 220-240(sau 2x120)-270 Ohmi şi pui ce semireglabil ai. Eventual îl şuntezi cu o rez de10k, nu mai va fi liniar, dar nu contează. Sau verifici rez semireglabilului ptr tensiunea dorită şi-l înlocuieşti cu o rez fixă............Am scris cam acelaşi lucru. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 23, 2013 Partajează Postat Decembrie 23, 2013 Imi zice un prieten ca cica "nu se face stabilizare la amplificator; conteaza rezistenta interna a sursei, care tre sa fie mica din moment ce si impedanta de iesire e mica, 8 ohmi sa zicem; cu stabilizare ajunge mult".Dar la 2W cat are al meu nu cred ca conteaza, nu ? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 24, 2013 Partajează Postat Decembrie 24, 2013 Se spune ca la amplificatoare nu-i indicat sa se foloseasca surse stabilizate, ampliful va suferii pe partea de joase, tind sa fiu de acord cu ideea asta, semnalul muzical are un "crest factor" mult mai pronuntat decat sinusoida normala, iar o simpla filtrare cu electrolitici suficient dimensionata, face treaba mult mai buna, mai ales in partea de jos a spectrului audio, totusi in cazul de fata oricum nu poti pretinde performanta avand in vedere integratul folosit, iar puterea e mica, deci nu cred ca e vreo problema in a se folosi stabilizare.Eu nu stiu un pdf al LM317 care sa indice ca rezistenta dintre referinta si iesire sa fie de o anumita valoare, se indica faptul ca pentru functionare corecta este necesar un curent minim de sarcina dar acesta nu intotdeauna este posibil a fi asigurat din divizor, eu as zice ca ar fi necesari minim 10mA sarcina permanenta pe iesire pentru stabilizare corecta, dar asta aduce disipatie mare pe rezistenta de jos dintre referinta ( adj ) si masa, si poate fi o problema daca se doreste montarea unui potentiometru acolo, de aceea eu zic ca poti alege orice curent doresti prin divizor astfel incat sa poti folosi potentiometrul pe care il detii dar sa tii cont de faptul ca si anume, cu cat curentul din divizor este mai mic cu atat influenta Iadj ( cca 100uA ) este mai pronuntata, daca tensiunea de la iesire este lasata la valori departe de minim atunci nu ai probleme, daca mergi si spre minim atunci poti folosi un generator de curent ca si sarcina pe iesire spre exemplu, si astfel indiferent de tensiune, sarcina va fi mereu aceasi, cea aleasa, sau si o simpla rezistenta numai ca daca variatia tensiunii reglate la iesire este mare la fel va fi si cu disipatia pe acea rezistenta si cu sarcina pusa de ea pe regulator.La punctul 1 faci o confuzie intre condul de la adj spre masa si cel de pe iesire, in pdf se recomanda intre adj si masa 10u ca fiind suficient ( nu si tipul de condensator deoarece conteaza capacitatea in sine ), condu asta inbunatateste rejectia sursei ( se amortizeaza riplul daca vrei ). Se specifica 1u tantal sau 25u electrolitic pentru iesire si asta pentru stabilitatea regulatorului ceea ce este cu totul altceva si aici conteaza calitatea condensatorului folosit. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 24, 2013 Partajează Postat Decembrie 24, 2013 Prietenul ar avea dreptate daca ar citi si despre impedanta de iesire a suselor stabilizate.Vorba care circula prin targ este ca NU E NEVOIE de sursa stabilizata la amplificatoare si , oricum, vorbim de alte puteri , de rezerva dinamica , etc.Oricum , tu doreai sa reduci tensiunea de la 16V la 10V. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 24, 2013 Partajează Postat Decembrie 24, 2013 Păi, prăpăditul ăla de integrat se alimentează întotdeauna dintr-o sursă stabilizată, fiind folosit aproape exclusiv prin calculatoare, pe plăcile mai vechi de sunet. 1 Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 24, 2013 Partajează Postat Decembrie 24, 2013 Nu intotdeauna, am vazut destule sisteme audio low cost/no-name care includeau asa ceva la sateliti, si alimentarea nu era catusi de putin stabilizata, dar nici nu e nevoie evident. Link spre comentariu
zal Postat Decembrie 24, 2013 Partajează Postat Decembrie 24, 2013 Asta nu face decît să combată zvonurile acelea, de parcă s-ar defecta avînd o alimentare calitativ superioară. Chinezăriile nu sînt făcute cu gîndul la calitate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum