GeoMar Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Astazi am finalizat sursa in totalitate, adica si carcasa. Nu este ceva super, dar sunt foarte multumit, desi se putea mai bine, dar ... data viitoare. Este o jumatate de carcasa de PC pe care am aduso la dimensiunile necesare. A iesit destul de OK, dar vorba colegului, finiseaza colturile, sunt prea "äscutite". A iesit super si panoul frontal, l-ai realizat in FrontDesigner 3? Nu vreau sa fiu carcotas, dar chiar scoate sursa asta 10A?? La marimea trafului si marimea radiatorului de la finali, inclin sa cred ca NU. P.S. Eu ma "muncesc" sa fac una 0-30 Vcc si 0-8A ( cea discutata pe electrolab (si pe elforum) 0-30Vcc,0-3A, dar putin (mai mult) modificata), am pus si un radiator generos pentru finali + prefinal (4 x TIP 35C)dar ma gandesc serios sa adaug si 3 coolere pentru racirea radiatorului, poate exagerez eu, dar nu strica. Sa nu mai spun ca traful este de vreo 400W, secundarul de 2x12Vac, 1x24Vac, 1x12Vac si este bobinat cu sarma de 2,5mm ((cea de 2x12Vac) de mine tot traful de la 0). Link spre comentariu
suirammarius Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Uaaaa!!! De unde ai luat radiatorul ala asa mare??? Caut de o gramada de timp radiator MARE si nu gasesc... nici nu stiu din ce as putea sa scot unu'.... Link spre comentariu
GeoMar Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Uaaaa!!! De unde ai luat radiatorul ala asa mare??? Caut de o gramada de timp radiator MARE si nu gasesc... nici nu stiu din ce as putea sa scot unu'....Cumparat de pe elforum, 50 ron.L-am ales ca se potrivea la carcasa mea, la inaltime. lungime 25 cm latime 10 cm inaltime 4 cm distanta aripi 1 cm grosime carne 9 mm de aici viewtopic.php?p=1326810#p1326810 . Traiasca bazarul. P.S. @suirammarius Ai putea sa-l cumperi pe cel mic, parca este inca disponibil si cred ca este super suficient pentru sursa. lungime 25 cm latime 6.5 cm inaltime 4 cm distanta aripi 1 cm grosime carne 9 mm este doar cu 3,5cm mai mic ca al meu, la latime. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Din motive personale, momentan, nu pot cumpara de pe forum! Multumesc frumos, oricum! Link spre comentariu
GeoMar Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Din motive personale, momentan, nu pot cumpara de pe forum! Multumesc frumos, oricum!Ok, eu am vrut sa te indrum/ajut, fiecare avem problemele noastre de zi cu zi.Ti-am indicat de unde sa cumperi, parerea mea ca iesi mai ieftin decat din magazin, tu decizi acum ce si cum.L.E.Referitor la sursa cu LM317 si tranzistorii suplimentari, am testat si eu o sursa asemanatoare, fapt ce m-a convins sa abordez realizarea sursei 0-30Vcc, 0-3A modificata pentru 0-30Vcc, 0-8A. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Claaar ca ies mai ieftin, dar transportul s-ar putea sa fie dublul pretului platit pe produs! Link spre comentariu
Dr.L Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 : Asa vreau sa fac racirea radiatorului, poate exagerez.Ba chiar deloc!Aia e intr-adevar o racire bine dimensionata si un foarte bun exemplu pt ceilalti care fac surse (in general cu radiatoare mult prea mici).Dar sa pui un circuit care sa regleze viteaza ventilatarelor in functie de temperatura.De ex, la 50-60 de grade sa mearga la maxim. Iar la 40 de grade sa fie oprite. Link spre comentariu
GeoMar Postat August 12, 2013 Partajează Postat August 12, 2013 ...Dar sa pui un circuit care sa regleze viteza ventilatarelor in functie de temperatura.De ex, la 50-60 de grade sa mearga la maxim. Iar la 40 de grade sa fie oprite.Am o schema de Fan Controller care monitorizeaza temperatura radiatorului cu ajutorul unui BD si montaj cu 1/2 A.O. LM358Tot pentru a mentine temperatura radiatorului in limite acceptabile, la tensiuni mici (sub 14-15Vcc) la iesirea sursei, am un montaj cu LM358 care comuta infasurarile trafului 0-12Vac-24Vac. Link spre comentariu
albasete Postat August 12, 2013 Partajează Postat August 12, 2013 "Nu vreau sa fiu carcotas, dar chiar scoate sursa asta 10A??".Adevarat, nu scoate 10 A, am tras din ea 10,35 A / 6 Vcc, dar tensiunea a scazut la cca. 3-4 vcc. (Am scris cateva pagini in urma). Oricum, mai mult de 6 A nu cred ca voi avea nevoie, dar este bine ca am de unde, niciodata nu se stie.Radiatorul este usor subdimensionat, dar racit activ in functie de temperatura. Am folosit o schema extrem de simpla:Felicitari pentru realizarile tale, ca de obicei super ! Probabil tu vei folosi frecvent 8 A pentru perioade mai lungi de timp si atunci ai nevoie de o racire corespunzatoare. Colturile panoului frontal nu sunt agresive. Am folosit Front Designer, scos la imprimanta color, plastifiata hartia si fixata pe carcasa. Neavand o suprafata perfect plana, nu aveam cum sa lipesc autocolant, iesea in valuri... Link spre comentariu
Dr.L Postat August 12, 2013 Partajează Postat August 12, 2013 Parca titlul subiectului e "Sursa simpla cu LM317" si nu "Sursa controlata cu uC cu LM317" ... :nebunrau:Astfel, discutia despre sursa cu uC a fost mutata aici: viewtopic.php?f=41&t=87382&start=270 Link spre comentariu
costyy86 Postat Octombrie 12, 2013 Partajează Postat Octombrie 12, 2013 Am facut eu o sursa de genul asta, din pacate nu am schema completa, schema initialal a suferit mici modificari, i-am adaugat un mic circuit ce formeaza tensiunea de -5V, mai bie zis ajustari, eu am montat 2 BD250 si duce 8A, bineinteles racire corespunzatoare, reglaj tensoine 0.00-30.00V Reglaj curent 0,00A-8,00A.Daca vrei am si cablajul in format lay si chiar pdf.Salutare.Functioneaza ok aceasta schema? mai trebuie ceva modificari pentru a alimntaoo cu 30vcc?Are protectie la scurtcircuit si suprasarcina?Multumesc. Link spre comentariu
Vizitator cristichihaia Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Buna baieti ,as dorisa realizez schema de mai jos(gasita tot aici pe forum) insa in loc de TIP36C am trei BDW94C.Transformatorul este de 27 v si vreo 6 amperi.Ce modificari trebuie aduse schemei pentru a functiona corect? rezista Lm317 la acea tensiune de alimentare? Multumesc pentru raspunsuri Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 In cazul in care gama de iesire afisata in schema ( 1,25-20Vcc ) te multumeste atunci nu trebuie modificat nimic, curentul maxim disponibil la schema asta este undeva in jur de 2,5A. Ar merge si BDW94C dar atentie ca la asta ai putea avea probleme cu disipatia maxim admisa, care la termperaturi ridicate este destul de redusa, tip 36C sta mult mai bine la acest aspect, solutia trebuie sa fie o racire cat mai eficienta ( radiator mare si eventual ventilatie fortata ). Link spre comentariu
Vizitator cristichihaia Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Multumesc pentru raspuns.Insa as vrea vreo 30 v la iesire si eventual sa pun cei 3 trz bdw sa obtin macar 5 A.Sa inteleg ca nu este nici o problema ca transformatorul are 27 Vac ? Radiatorul are 17 X11 cm cu aripioare de 4cm. O fi suficient ? Link spre comentariu
Marian Postat Decembrie 6, 2013 Partajează Postat Decembrie 6, 2013 Am mai spus si ma repet, LM317 nu are limita a tensiunii de intrare ( Vin ), ci limita a tensiunii care pica pe el, adica diferenta Vin-Vout, reprezentand tensiunea directa dintre pinii Vin si Vout, atata vreme cat aceasta este sub limita de 40, alimentarea in sine n-are importanta la cat este.Pentru 30V la iesire rezistenta de 680 va trebui sa fie redusa la 470. Limitarea este asa cum am zis in jurul a 2,5A si este impusa de shuntul de pe minus ( rezistenta de 0,27 ), deci n-are nici o importanta cati tranzistori folosesti in paralel, curentul ramane acelasi daca nu se modifica si rezistenta de limitare care pentru 5A ar trebui sa fie 0,13 Ohm ( poti folosi o rezistenta de 0,33 in paralel cu una de 0,22 la minim 3W fiecare ). 2 tranzistori in paralel ar trebui sa fie suficient, masoara-le factorul hfe la cei 3 pe care ii ai si alege 2 din ei cu cele mai apropiate valori, apoi in schema adaugi cate o rezistenta de 0,22 la emitorul fiecaruia, daca nu te descurci iti pot face eu o schema care sa ilustreze ce si cum am zis pana acum. Ca sa fii sigur foloseste si un ventilator din ala de sursa ATX care sa bata direct in radiator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum