suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Gata boss s-a facut: Salut!As avea si eu nevoie de cateva explicatii referitoare la schema asta (vreau sa imi fac o noua sursa cu uC). Pt ce sunt cele 2 diode ce au fost adaugate ulterior? (cele de la intrare) Cum se calculeaza limitarea in curent? Un radiator de sursa de calc ar fi suficient pt tranzistori? (partea de alimentare mereu mi s-a parut una dintre cele mai complicate chestii). Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 -Diodele sunt ceea ce face montajul tranzistorilor unul de generator de curent constant, adica asigura protectia la scurt si/sau suprasarcina.-Limitarea de curent se bazeaza pe caderea de tensiune de pe shunturile din emitoare, asa cum am mentionat anterior diodele asigura comportamentul de generator de curent constant, sunt 2 diode, fiecare avand nevoie de cam 0,65V pentru deschidere, in paralel cu ele avem o jonctiune baza-emitor si un shunt, pe jonctiunea baza emitor sunt automat cei 0,65-0,7V pentru ca tranzistorii sa conduca, ceilalti 0,65 sunt asigurati de catre shunt si calculul sau este 0,65/I, in cazul de fata cam 2A prin fiecare tranzistor, deci 0,65/2=0,325, adica rezistor de 0,33 Ohm.-Radiatorul de procesor PC este mult prea mic indiferent daca se foloseste sau nu racire activa, daca se merge pe clasicul 1,25-30V atunci la o alimentare necesara de cam minim 35V disipatia maxima ar fi la nivelul minim al iesirii cumulat cu un curent de sarcina maxim, si ar fi in schema asta undeva peste 200W, imposibil de disipat cu radiator de procesor. Link spre comentariu
albasete Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Sursa in cauza functioneaza excelent. Radiatorul folosit de mine are cca. 7mm grosime si forma literei "T", racit activ. (Nu i-am calculat suprafata totala). In sursele de PC nu gasesti radiatoare adecvate pentru puteri mari. Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 -Diodele sunt ceea ce face montajul tranzistorilor unul de generator de curent constant, adica asigura protectia la scurt si/sau suprasarcina.-Limitarea de curent se bazeaza pe caderea de tensiune de pe shunturile din emitoare, asa cum am mentionat anterior diodele asigura comportamentul de generator de curent constant, sunt 2 diode, fiecare avand nevoie de cam 0,65V pentru deschidere, in paralel cu ele avem o jonctiune baza-emitor si un shunt, pe jonctiunea baza emitor sunt automat cei 0,65-0,7V pentru ca tranzistorii sa conduca, ceilalti 0,65 sunt asigurati de catre shunt si calculul sau este 0,65/I, in cazul de fata cam 2A prin fiecare tranzistor, deci 0,65/2=0,325, adica rezistor de 0,33 Ohm.(...)Bun... sa vedem daca s-a lipit ceva de mine. Deci cele 2 diode asigura tensiunea pe jonctiune si sunt; cum pe jonctiune cad 0,7V, restul pica pe sunt. Se alege un curent maxim prin tranzistor si se calculeaza rezistenta cu tensiunea ce cade pe ea (1,4 (cele 2 diode) - 0,7 (baza-emitor) = 0,7V pe shunt). Atunci am elucidat 2 mistere si a aparut unul nou: la ce mai avem rezistenta de 10ohm la intrarea in LM? (eu credeam ca aia parcursa de curent are o cadere de tens, tens folosita la deschiderea tranz.; dar daca folosim cele 2 diode, rezistenta aia ce mai face?)Multumesc mult!PS Nu ma refeream la radiator de procesor ci la cel din sursa de alimentare. Dar chiar daca pun 2 bucati cu racire activa puternica, nu se poate? Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Fara rezistenta de 10 Ohm diodele ar fi permanent deschise deci PNP-urile blocate, deoarece alimentarea LM s-ar face direct prin ele, rezistenta insa shunteaza diodele, acestea intrand in calcul doar la pragul necesar de limitare. Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Fara rezistenta de 10 Ohm diodele ar fi permanent deschise deci PNP-urile blocate, deoarece alimentarea LM s-ar face direct prin ele, rezistenta insa shunteaza diodele, acestea intrand in calcul doar la pragul necesar de limitare.Asta nu prea am inteles-o! Deci diodele intra in conductie cand curentul prin LM ajunge pe la 150mA si atunci deschide si tranzistoarele? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Este bine ca faci si singur niste calcule.Ia o situatie de consum mai mic.Sa zicem cand prin LM trec 100mA.Ia apoi cazul limita de consum.Cand 317 intra in limitare curent.Vezi caderea de tens pe diode la acel curent.Matematica anul 1 liceu dar pricepere de citire pdf componente.Scuze, am dat alta diagrama, e duminica totusi. Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Tot nu inteleg! :(La un consum mic, curentu' trece prin rezist aia si gata. Nu se deschide niciun tranzistor.La un curent mare, apare cadere de tens pe rezist si deschide diodele; cand diodele conduc, au o cadere de tens de 1,4V, suficient cat sa deschida tranzistoarele. Oare inteleg bine??? Daca inteleg bine, de ce nu punem direct diodele si gata? Dar sigur nu e bine, pt ca rezistenta aia e de 3W...Deci... cum e?Cat despre treaba cu graficele... :( Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Apare caderea de tensiune pe rezistente, care deschid tranzistoarele!Diodele doar au grija ca acea tensiune sa nu fie prea mare... Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 CRED / SPER ca am inteles. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Sa zicem ca avem nevoie la iesire de 60mA.Tot curentul va fi livrat de 317 pt ca pe rez de 10ohm avem o cadere de 600mV ce nu deschide tranz de putere.Teoretic, pe la 66-70mA apare o tens pe 10 ohm ce incepe sa deschida jonct B_E ale tranz forta.Din acest moment curentul de iesire este suma intre ce da 317 si ce dau cei 3 tranz.Sa zicem ca avem un ampermetru serie cu 317.Sa vedem situatia cand acesta indica 100mA.Din nou pt usurinta calculului facem niste simplificari--zicem ca este neglijabil inca curentul in baze asa ca pe 10ohm avem 1V.Scazand 0,7V avem 0,3V pe rez din emitoare, deci aproape 1A prin fiecare tranz putere--deci 3A la iesire.La 140mA prin 317 avem 0,7V pe rez din E, deci 2A prin fiecare tranz;total 6,14A la iesire.Din acest moment deschiderea celor 2 diode 1n54xx fura din curentul de baza al tranz iar curentul de iesire variaza mai putin datorita tranz si incepe sa creasca curentul prin 317.Acesta se opreste in jur de 2A(de aceea am pus graficul, ce vina avem noi ca vreti numai povestiri?)Acest curent trece prin diode si produce o anumita cadere de tensiune ce se poate aproxima din al doilea grafic.Tensiune ce poate trece de 2V, deci curentul prin tranzistor nu se limiteaza la 2A ci trece de 3A.Dar cum am spus, am facut niste neglijari.Adica nu am luat in considerare curentul de baza si nici cresterea Ube.Cei hotarati sa faca montajul, sa mai faca niste masuratori.Puneti un tranzistor, la inceput sa zicem 1 ohm in emitor si la o tensiune oarecare cresteti sarcina pana aceasta tensiune incepe sa scada.Micsorati rez la 0,47ohm si faceti acelasi test.Apoi cu 0,33. Link spre comentariu
suirammarius Postat Iulie 28, 2013 Partajează Postat Iulie 28, 2013 Multumesc frumos! Chiar imi sunt de ajutor explicatiile! Cel putin in acest caz, nu era vorba ca vrem doar povestiri ci doar de simplul fapt ca nu vedeam ce-ar trebui sa inteleg din graficele respective (probleme de experienta, inteligenta...). Vasusem treaba cu dioda, dar nu facusem legatura pana la cap... tens mai mare pe rezist din E, curent mai mare prin tranz... Apreciez mult ajutorul! Link spre comentariu
albasete Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Astazi am finalizat sursa in totalitate, adica si carcasa. Nu este ceva super, dar sunt foarte multumit, desi se putea mai bine, dar ... data viitoare. Este o jumatate de carcasa de PC pe care am aduso la dimensiunile necesare. Cateva poze: Link spre comentariu
suirammarius Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 A iesit foarte bine! Felicitari! :)Rotunjeste-i un pic colturile la partea frontala caci sint sigur ca zgarie! As avea o intrebare: daca pe adj. al LM-ului ajunge o tensiune mai mare decat Vout, e vreo problema?Multumesc! Link spre comentariu
albasete Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Multumesc ! Eram destul de obosit, retusurile cand ma mai linistesc. Pai din Adj. i-i dai Vout dorita . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum