Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

khrystyan

Postări Recomandate

Sa va dea Dumnezeu sanatate si viata lunga fericita , Mariane si Smilex! Azi am finalizat sursa si..... surpriza ! Nu regla tensiunea. Imediat m-am dus cu gandul la potentiometrul care dadea oarece semne la verificarea cu multimetrul. Am pus unul recuperat si functioneaza perfect ! :101 Am lasat sursa cca. 10 minute cu un bec de 24 V / 75 W si nu am avut probleme. Radiatorul tranzistorilor si LM 317 era acceptabil de caldut, in schimb era fierbintel radiatorul puntii redresoare (25 A/100V). Tensiunea se regleaza foarte bine: la 24 Vcc in sarcina, am cca. 24,5 Vcc fara sarcina. Partea extrem de dificila: carcasa ! La bloc sunt conditii mai anevoioase de realizare a carcasei, dar se rezolva. Datorita bugetului deficitar, am ramas la redresare 4x4700 uF. Mii de multumiri pentru ajutor !

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Meritele ii apartin in principal lui @Smilex, eu doar am efectuat cateva mici adaptari, conceptul este insa al lui.Intr-adevar radiatorul puntii pacer cam micut, este normal sa se incalzeasca, insa asta este doar o chestiune de logistica, usor de rezolvat, carcasa este cea mai problematica, dar si asta este o chestie de logistica, te descurci tu sunt convins. Sursa insa este functionala si asta conteste, astfel incat felicitatiuni si sa te folosesti cat mai mult de ea.Numai bine.

Link spre comentariu

... Partea extrem de dificila: carcasa ! La bloc sunt conditii mai anevoioase de realizare a carcasei, dar se rezolva....

Frumos pana aici, felicitari. :aplauze Incearca solutia simpla, o carcasa de sursa PC, in tandem cu un panou frontal adecvat.Am testat si eu o sursa asemanatoare, am fost destul de multumit de ea, doar cu 2 tranzistori am tras vreo 5,4A din ea, dar se incalzeau finalii, pentru ca nu aveau radiator adecvat.Momentan m-am apucat de sursa 0-30v si 0-3A de pe electronics.lab (cea super discutata la DIY), dar modificata pentru 0-30v si 0-8A.Dupa realizarea ei am sa revin cu rezultate.Inca odata felicitari si incearca sa-i faci o "carapace".
Link spre comentariu

Va multumesc . Am o carcasa de PC, o tai in sferturi, sa-i pun capacele si sa desenez "frontalul".In carcasa de sursa de PC nu intra, numai transformatorul este cat carcasa . Spor la lucru tuturor !

Link spre comentariu

Da, nu-i rea ideea, suprapuse. :da la "parter" mai intra si un redresor auto, iar la "etaj" sursa reglabila. Din curiozitate, am masurat temperatura pe radiatorul puntii: 52 grade C, iar la tranzistoare 42 grade C, dupa cca. 12 minute de functionare in sarcina la 24 Vcc / 3,16 A. Cu alta sarcina - 12 Vcc / 1,61 A - nu se simte caldura. (Diseara "extind" radiatoarele - punte si tranzistoare-prin aplicarea pe cele existente a altor radiatoare.) Am montat si un potentiometru de 1 k pentru reglaj fin si functioneaza perfect. :101 O intrebare: din cate am citit/vazut pe forum, unele scheme au doua diode montate pe regulator: una intre IN si OUT si cealalta intre ADJ si OUT, asta pentru protejarea regulatorului impotriva "efectelor" inductive. In schema data, exista o singura dioda. Pot alimenta un motoras mai maricel fara sa distrug regulatorul ? (Motorasul lucreaza cu 4 baterii R 20.)

Link spre comentariu

~50*C este o temperatura mai mult decat decenta pentru sursele liniare, in principiu daca nu depsesti 60-70*C pe capsulele semiconductoarelor atunci nu ar trebui sa iti faci griji.Dioda dintre Out si IN are ca scop protectia regulatorului de descarcarea condensatorului de dupa el intr-ansul, adica la decuplarea alimentarii daca iesirea nu are sarcina condensatorul de dupa regulator se poate descarca in el distrugandu-l, dioda aceea previne asta. Dioda de la Adj-Out se foloseste doar in situatia in care se monteaza si un electrolitic mic ( tipic 10u ) intre adj si masa pentru a reduce efectele riplului de la alimentare asupra regulatorului, dioda aceea protejeaza regulatorul de descarcarea condensatorului ala mic in pinul adj in eventualitatea unui scurtcircuit pe iesire, fapt care ar distruge regulatorul. Niciuna din ele insa nu protejeaza si de sarcinile inductive ( autoinductia lor ), in acest scop se foloseste o dioda in paralel pe iesire, anodul la minus, catodul la plus.

Link spre comentariu

Multumesc mult, Marian ! Sa inteleg ca pentru a alimenta diverse motorase, (in viitor poate si o minibormasina pt. gaurit cablaje) trebuie sa pun in paralel pe iesire o dioda. Acesta poate fi din seria 1N 400x sau dioda de putere ? Inca odata, mii de multumiri pentru ajutorul acordat !

Link spre comentariu

Da, pentru a alimenta orice tip de sarcina inductiva este bine sa protejezi sursa cu o dioda pe iesire montata asa cum am specificat mai sus, dioda este de preferat sa fie din gama 1N540x ( 3A ), daca nu ai atunci pune 1N400x 2 in paralel.

Link spre comentariu

Iarta-ma dar nu pricep care ar fi dezorientarea ta... :nas: ideea este simpla, am explicat deja cum si contra ce protejeaza fiecare dintre diode, deci nu sunt sigur unde ai dubii...

Link spre comentariu

Pai ce spune userul thunderer: "Dioda intrare-iesire protejeaza SI la sarcinile inductive (motorul aici), nu doar la descarcarea condensatorului de la iesire." Ceea ce vreau sa fac, sa fie bine , sa nu am probleme pe viitor in functionarea sursei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări