albasete Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Rezultatele testelor: U retea = 222 VcaUies. traf. = 25 Vca fara sarcina.Am folosit 2 rezistente de 1 Ohm / 10 W legate in serie. Cu rezistentele conectate la traf. am masurat tensiunea: 23 Vca, intensitatea 11,2 A. Nu am putut sa le tin mai mult, ca incepusera sa se incalzeasca. Pentru ceea ce vreau eu, cred ca am destule resurse in vederea realizarii sursei.Orice indicatie/apostrofare este binevenita. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Ok deci se pare ca ai la dispozitie 10A curent maxim nominal, acum sa vedem la ce tensiune maxima ar fi acesti 10A, si voi lua in considerare o varianta pesimista in care si pentru 10A tot 23Vca ai la dispozitie. Dupa traf urmeaza redresarea unde se poate pierde intre 1,2 si 2V ( poate chiar mai mult ), depinde de puntea redresoare, sa zicem 2V pierduti, deci mai raman 21V redresati in CC, apoi urmeaza condensatorul electrolitici ce urca tensiunea asta la valoarea de varf, care ar fi 29,6Vcc, asta doar teoretic, penca practic depinde si ce capacitate de filtrare vei folosi, fapt care va decide si riplul prezent pe ea, probabil se pot lua in considerare 2-3V, apoi inca aproximativ 4V cadere pe regulator ar face ca tensiunea maxim disponibila la iesire la curentul de 10A sa fie in jur de 20V, daca cifra asta te satisface atunci putem trece la adaptari si finisari ale schemei, ai avea asadar 1,3-20V la 10A. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Nu cred ca voi "trage" mai mult de 4-6 sa zic 7 amperi din ea si asta poate cine stie cand. In sarcina, la 23 Vca erau 11,2 A. Filtrarea va fi de 4x4700 uF/50 V. (Bugetul bata-l vina...dar nu ma grabesc, incerc totusi 6 x 4700uF). Multumesc pentru ajutor. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Ok pai atunci pentru 7A si 6x4700u riplul ar fi de cam 2,5V, destul de ok. Atunci s-ar putea dimensiona reglajul astfel incat maximul posibil sa fie de 25V ( mai mult n-ai de unde chiar si la curent mic ), in sarcina mai mare va scadea, adica e posibil sa nu ai 25V la sarcina maxima dar macar pentru curenti mai mici ii ai, ar trebui acum sa te decizi si la un curent maxim disponibil, pentru a sti cum sa dimensionam limitarea, deci ce valoare preferi, 5, 6, 7A? sau cat anume? Pragul nu va fi unul foarte precis ( configuratia nu premite precizie mare in ceea ce priveste curentul ) dar va fi suficient de ok incat sa nu ai griji. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 O.K. Pentru orice eventualitate ma opresc la un maxim de 8 amperi, sa fie, nu se stie niciodata cand este nevoie. Puntea redresoare este de 25 A / 100 V. Cred ca trebuie sa mai cumpar 3 bucati TIP 36 C. Link spre comentariu
costyy86 Postat Iunie 25, 2013 Partajează Postat Iunie 25, 2013 Dar schema de mai jos a incercat-o cineva? e ok? fiabilitate? Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 @albasete iata schema adaptata la cerintele tale: Tensiunea va fi reglabila intre ~1,3 si ~25V, iar limitarea consta in cam 2A pe fiecare tranzistor ( deci 6A in total ) si undeva in jur de 2A pe 317. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Costyy, m-am gandit si eu la schema postata de tine, dar pana acum niciun user de pe forum nu a facut montajul respectiv. Probabil nu da rezultate optime. Mai trebuie si o alimentare simetrica pentru LM 301A.Mii de multumiri Marian. Rezistenta de 510 Ohmi este de 0,5 W. Rezistentele din bazele tranzistoarelor tot de 0,33 ohmi sunt ? Condensatorii de 2,2 uF nu sunt micuti ? Inca odata, mii de multumiri ! Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Nu am testat configuratia din schema de care intreaba @costyy86 nici macar in simulator, complexitate prea mare cu beneficii prea mici, personal niciodata nu am vazut necesitatea prezentei reglajului de curent la o sursa de laborator, consumatorul intotdeauna isi ia cat are nevoie, prefer sa am o limita maxima peste care sa nu se poata trece si care sa-mi protejeze regulatorul, si un reglaj cat mai bun al tensiunii cumulat cu o stabilitate cat mai mare indiferent de consumator si/sau variatiile retelei, si LM317 in configuratia lui @Smilex asta face. @albasete, curentul prin rezistenta de 510 Ohm este impus de referinta LM317, care este la 1,25V, deci 2,45mA prin acea rezistenta, si disipatia 0,00245*1,25, fa tu calculele si zi ce rezistenta merge acolo ca si putere. Rezistentele din bazele tranzistoarelor sunt de 1 Ohm ( pot fi de 0,25 sau 0,5W ) asa cum scrie pe schema, si le-am pus pentru a ajuta la impartirea sarcinii pe cei 3 tranzistori, mai ales in situatia in care nu-s imperecheati. Condensatorii aia nu-s de 2,2u, eu am scris acolo in schema 2,2m ceea ce este de fix 1000 de ori mai mare decat u, adica 2,2 miliFarazi ( 2200uF ), asa notez eu capacitatile mai mari pentru mai putine zerouri, si sunt suplimentari celor de la filtrarea principala de dupa redresare, pe cei de 4700u este recomandabil sa-i pui cat mai aproape de puntea redresoare, si de la ei cu conductori cat mai solizi pleci pana la placa unde ai regulatorul, condul de 2,2m de pe schema il pui pe placa pentru o decuplare suplimentara. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 I-mi cer scuze, dar nu am vazut ca era trecuta cifra 1 , adica 1 Ohm. Pana acum sunt lamurit. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Nici o problema. Rezistentele din baze au notatiile in partea din dreapta lor, dedesubtul fiecareia numerotarea iar deasupra imediat si valoarea, cifra 1. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Ups. Nu am gasit TIP 36C, asa ca am luat BD 246C. Din foaia de catalog reiese ca poate pana la 10 A, sper ca nu-i nicio problema. Deja am 2 buc. TIP 36C. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Ar trebui sa mearga si ala... atentie insa la temperatura radiatorului deoarece asta are disipatia mult mai mica decat tip36, si la 70*C spre exemplu se mai piot disipa maxim cam 40W, iar la tensiuni mici la iesire acea disipatie este posibil sa fie depasita daca se cere curentul maxim de la sursa si se permite atingerea unei temperaturi ridicate pe radiator. Link spre comentariu
albasete Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Am avut noroc. Am luat ultimul TIP 36C din magazin. Am facut rost si de radiator, asa ca timp i-mi trebuie si la treaba. Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 26, 2013 Partajează Postat Iunie 26, 2013 Spor la lucru si sa ne tii la curent. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum