Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

khrystyan

Postări Recomandate

Vizitator smilex
post-1-139829644464_thumb.gifMa repet, depinde de capacitatea radiatorului de a disipa caldura. Daca ansamblul LM317+TIP ajunge la 100 grade/capsula, nu poti mai mult de 40W disipati, iar daca vrei 120W la 100 grade, iti trebuie 3 bucati. Pe masura ce temperatura e tot mai mare, ai nevoie de tot mai multe tranzistoare.Cuminte ar fi sa iei in considerare functionarea pe scurt in timp infinit. Alta varianta ar fi o siguranta care sa se arda la sub curentul limitarii, asta scade puterea disipata doar pe diferenta de tensiuni intrare-iesire. Exista si alte solutii in functie de ceea ce te intereseaza si de ceea ce detii.Toate depind de capacitatea radiatorului, unele variante pretind insa o capacitate mai mica.
Link spre comentariu

Tranzistorul nu trebuie sa duca 6A ca sursa sa fie capabila de 6A, sa nu uitam de LM care in limita in care poate duce chiar mai bine de 2A in conditii optime, deci TIP36C ar trebui sa duca aproximativ 4A, apoi puterea maxima este disipata la scurt, situatie in care este destul de greu sa dimensionezi o sursa liniara astfel incat sa fie imuna, deci desi exista limitarea aia, totusi nu-i indicat sa se insiste cu scurtcircuit pe termen mai lung. In schimb la tensiunea minima de 1 si ceva ma indoiesc ca consumul ar fi de 6A, ca nu prea vad ce consumator trage atata la o tensiune asa mica, la 3 sau la 5V e cat se poate de posibil sa se atinga acea limita dar deja nu mai vorbim de 30V cadere pe regulator, traful de 24 presupune un varf pe la 33V, pe redresare pica automat cam 2V, deci mai raman 31Vcc, apoi traful s-a specificat ca ar fi dimensionat pentru 7A, eu unul ma indoiesc ca la un consum de 6A secundarul ar ramane neatins, cel mai probabil va scadea undeva in apropiere de 20Vca la curentul maxim, mai scadem din ei ~1,5-2V de pe redresare si raman cam 18-19V, varful deci la ~26Vcc, la 3V ia iesire mai raman ca si cadere pe regulator 23V*4A=90W, sau cam pe acolo oricum...Evident nici asta nu-i o valoare stralucita, la o temperatura de 75*C a capsulei spre exemplu, se mai pot disipa doar 75W deci se depaseste maximul admis, dar daca se foloseste un radiator care sa nu permita atingerea acelei temperaturi atunci nu ar fi o problema, apoi o sursa de laborator presupune folosirea ei pentru teste, deci nu se vorbeste de functionare prelungita in sarcina. Ori asa ori pentru siguranta daca se detine si al 2-lea TIP atunci este suficient sa faca schema exact asa cum este si sa mai adauge un al 2-lea TIP in paralel cu cel existent, evident shunt in emitor, si daca tot se folosesc 2 in paralel atunci shuntul se poate mari la 0,33 pentru fiecare tranzistor, rezulta cam 2A pentru fiecare deci disipatie mai mica, si per ansamblu undeva in jur de 6A.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

^Asa-i, sunt prea multe necunoscute. Nu se cunosc limitele tensiunii dorite, scaderea tensiunii pe filtraj la consumul dorit, capacitatea radiatorului, etc.Dar solutia constructiva e viabila si adaptabila oricarui curent decent. Ce modificari? Habar n-am, depinde de conditii... Insa TIP36 nu e scump, mai bine mai multe decat prea putine.

Link spre comentariu

Adica sa nu mai pun 2 rezistente de 0,33 ohmi in paralel pe emitor ? Folosesc 2 tranzistori TIP 36C. Sursa nu va lucra in regim continuu, doar experimental si nu am montaje sau motoare care sa traga 6 A. Cel mult 4 A, dar este bine sa fie o marja de siguranta. Si daca se arde, piesele sunt ieftine. La iesire va fi prevazuta cu siguranta fuzibila. Va multumesc pentru ajutorul acordat.

Link spre comentariu

Pentru a face lucrurile cum trebe' tre sa stii bine ce resurse ai, deci eu ti-as sugera un experiment foarte simplu ( dar elocvent ) pentru a sti ce ai la dispozitie, masoara exact tensiunea trafului in gol si noteaza-ti, apoi pune cateva sarcini rezistive pe iesirea aia a trafului de 24Vca incepand de la 2-3A pana pe la 6-7A, si masoara de fiecare data din nou tensiunea si noteaza-ti la cat o gasesti, pune spre exemplu intai o rezistenta de 10 Ohm, si masoara tensiunea, vezi cat ai, apoi pune una mai mica, 6-7 sau 8 Ohm, masoara din nou tensiunea si vezi cat este, pune apoi si mai mica, 3 sau 4 Ohm si vezi acum cam cat ramane tensiunea ( este cam la limita capabilitatilor trafului tinand cont de ce ai zis ). de fiecare data tre sa tii cont ca disipatia pe rezistenta este foarte mare, deci trebuie rezistenta de putere foarte mare, ai putea merge pe sectiuni de nichelina ca nu tii mult alimentat, doar cateva secunde de fiecare data, cat sa masori tensiunea. Facand testele astea stii exact ce resurse ai si deci la ce sa te astepti.

Link spre comentariu

O.K. 3,5 A duce lejer,am probat. Verific si cu rezistenta de 10 ohmi, alta nu am, decat sub 1 ohm. Mii de multumiri.L.E. I-mi plac lucrurile trainice, pe care pot pune baza.

Link spre comentariu

Inca nu m-am apucat de sursa din lipsa de radiator... Am dat peste o schema mai veche, realizata partial (fara reglaj si protectie) de mine pentru alimentarea unui amplificator dintr-un radio-cass. auto. Ce parere aveti, functioneaza protectia la scurt si suprasarcina ? (Lm 7812 poate fi inlocuit cu LM 317.)Schema:

Link spre comentariu

In schema din arhiva protectia sa suprasarcina/scurt consta in scurtcircuitatea alimentarii prin acel tiristor si implicit arderea sigurantei, nu e o chestie tocmai "moderna", daca tot apelezi la LM317 atunci chiar nu vad nici un motiv pentru care sa nu apelezi la schema lui @Smilex care poate fi adaptata si pentru curent mai mare la nevoie, beneficiezi de prezenta unui generator de curent constant ceea ce este mult mai eficient si practic. Nu trebuie decat sa alegi traful pe care il folosesti si apoi sa verifici cu sarcini asa cum am explicat mai sus, ce resurse ai la el, ca sa stii cum este optim sa fie dimensionata/adaptata schema in consecinta, si ma ofer eu sa vin cu schema necesara, doar sa faci ce ti-am zis.

Link spre comentariu

Ai putea folosi segmente de nichelina ( rezistenta din aia de resou ), pentru curent mai mare poti folosi mai multe fire in paralel, apoi masori cu ohm-metrul si tai cat trebuie pentru o anume rezistenta dorita, eu m-am folosit destul de des de asa ceva.

Link spre comentariu

Din pacate nu am nichelina, nici macar un resou vechi sa pot recupera din el. Ideea este sa vad de unde gasesc un radiator, pe forum vad ca nu mai vinde nimeni.

Link spre comentariu

Nichelina nu poate fi o problema, se gaseste destul de usor la practic orice magazin de electrice si este ieftina, radiatorul insa... este o alta poveste, se gasesc si ele la magazine online de electronice dar nu prea sunt ieftine...

Link spre comentariu

Din pacate nu am nichelina, nici macar un resou vechi sa pot recupera din el. Ideea este sa vad de unde gasesc un radiator, pe forum vad ca nu mai vinde nimeni.

O rezistenta de resou de 2 kW are in jur de 11,6 ohmi si duce lejer 5A fara sa se incinga foarte tare si costa incepand cu 5 lei.Pentru 6A ai nevoie de o rezistenta de 24/6, adica 4 ohmi, o treime din rezistenta de 11,6. Si nici nu trebuie sa o tai, poti sa legi mai multe sectiuni din ea la un ploter, in diferite combinatii serie/paralel si sa-ti faci o rezistenta reglabila de la valori sub 1 ohm la 11,6 cat are maxim.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări