Marian Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 Pai din 18Vca nu se poate cu redresare normala dubla alternanta pe condensatorul de filtrare nici in gol mai mult de 24, poate 25 maxim, cam pe aici este varful sinusoidei, n-are cum sa ajunga la 30 decat prin dublare din redresare, dar asa se obtine si un riplu marit si personal nu apelez la varianta asta cu nici un chip.Nu stiu la ce varianta s-a gandit @smilex cu 317 iesire 0v fara tensiune negativa, dar nu ar fi spus asta daca nu avea si ceva argumente la dispozitie astfel incat sunt convins ca va lamuri aspectul asta cand va reveni. Cat despre acel blower, evident ca este ventilator, am si specificat asta in mesajul anterior, de altfel in lista de componente din linkul postat se prezinta valoarea sigurantei de acolo la 250mA, un indiciu edificativ cumulat cu expresia folosita Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 12, 2012 Partajează Postat Octombrie 12, 2012 ... stai puțin: ne-am luat după voltmetrul de ieșire, care măsoară între 0 și 30 de volți, dar nu se indică nicăieri tensiunea maximă de ieșire pe schema aia... nici pe forumul unde am găsit-o nu zice nimic de Umax, și nici n-am depistat unde a fost pusă original, să văd dacă are ceva teorie despre ea...că așa ai putea zice și că scoate 1,5 amperi maximum, după ce valoare are ampermetrul ăla...întâmplător, am un traf care scoate 18 V ca (dintr-un RR Bucium... am renunțat să-l mai repar că a umblat un geniu în miezurile de rf, și n-am cum să-l reglez doar cu mavo-ul), și o să încerc schema aia practic, să văd ce iese... chit că mi se pare cam ciudată toată partea aia de jos: pare mai degrabă concepută ca alimentator pentru ventilatorul ăla decât ca sursă negativă pentru deplasarea referinței lui 317... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 12, 2012 Partajează Postat Octombrie 12, 2012 Pai am vazut pe schema indicata o tensiune intre 0-30V la iesire fara a se mentiona daca atat trebuie sa masoare multimetrul sau atat poate fi iesirea la maxim, la fel si curentul si gandundu-ma la faptul ca CI-ul poate livra pana la 1,5A am dedus ca valorile reprezinta posibilitatile indicate ale regulatorului si nu ale multimetrului, daca ar fi fost asa atunci s-ar fi indicat si la ventilator ceva date, si oricum nu pui pentru masurare nici la curent si nici la tensiune aparate de masura cu posibilitatile maxime la limita...in fine nu mai conteaza, cu 18Vca estimez o tensiune maxima in gol la iesire de aproximativ 20Vcc, poate 22 maxim. ...chit că mi se pare cam ciudată toată partea aia de jos: pare mai degrabă concepută ca alimentator pentru ventilatorul ăla...Eu sunt convins ca chiar asta este partea de jos, si anume alimentare separata pentru ventilator, nu ai cum sa obtii din configuratia aia tensiune negativa. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 ... mda!...am făcut-o să meargă de la 0... ba chiar de la - 0.023 volți!!! am folosit varianta de dublor de tensiune negativă, stabilizată cu un zenner de 5.1, și 2 4148 în polarizare inversă la ieșire...mai rămâne să calculez rezistența adițională pentru voltmetru, și șuntul de curent, să marchez valorile pe scala instrumentului, și gata... o închid... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Deci tot a fost nevoie de tensiune negativa...Ma gandeam eu ca altfel nu se putea ca nu te lasa referinta stabilizatorului Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 mai e o soluție, (și se poate ca smilex la ea să se fi gândit), dar nu era aplicabilă la mine... ideea e că la stabilizatoarele la care se mai adaugă un tranzistor (sau doi) de putere, se pot intercala 2 diode, care fac exact asta: aduc tensiunea de ieșire la 0, de la 1,25 DAR tensiunea maximă de ieșire scade proporțional... adică dacă schema putea scoate maximum 30 de volți, acum scoate 28,75 maximum. nu era aplicabilă figura pentru că nu aveam nevoie de mai mult de 1 amper... oricum, traful dacă dă 8-900 mA, e bine sigur, dacă pun mâna pe un traf capabil să dea fără mârâieli 3-4 amperi, o să folosesc schema respectivă... cea de aici, prima schema cu 317... în fine, mai țin minte că parcă, repet, PARCĂ, văzusem niște scheme în care pur și simplu se intercalaseră diodele alea la ieșire, după LM-u, și gata... reglaj de la 0, cu neajunsul că tensiunea maximă scădea cu 1,25 volți... mie nu mi-a ieșit, și n-am mai insistat, mai ales că stau de câteva zile cu sursa desfăcută, și mi s-a acrit!!! uitam: inițial am zis că nu mă complic cu dublorul, așa că am cules tensiunea printr-un condensator, și urma rezistența, zennerul, condensatorul, a doua rezistență, și diodele de pe care culegeam tensiunea negativă. n-a mers: în gol, între primul condensator și masă aveam -8,cevașilea volți, dar cum conectam sarcina, ajungea la 0! am pus dublor, și lucrurile sunt ok, chit că acum bag cam 28 de volți pe zennerul ăla... noroc că sarcina e mică... s-ar putea să fiu nevoit s-o mai țin câteva zile deschisă... nu-mi place diferența asta așa de mare de tensiune, și mi se pare că am pe undeva un 7912... numai să am unde-l mai înghesui și p-ăsta... o fi simplă schema, dar fizic, iese destul de măricică placa... Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Problema cu diodele alea inseriate este ca si anume caderea de tensiune pe ele este direct influentata de catre curentul ce le parcurge si astfel in sarcini mici la iesire efectul lor este minim, si cam aceeasi este situatia si in cazul inserierii diodelor direct pe iesirea stabilizatorului ( fara tranzistor ), ar cam fi nevoie de o sarcina minima la iesire care sa provoace acea cadere de tensiune constant, ce valoare trebuie sa aiba sarcina asta depinde de dioda folosita si graficul respectiv din pdf, este adevarat ca se pierd cei aproximativ 1,2-1,3V dar ar putea fi un compromis demn de luat in seama...si totusi daca ar fi sa aleg eu as folosi tot varianta cu tensiune negativa. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 asta e schema folosită... inițial, am zis că ajunge doar un condensator, fără să mai adaug și dublorul, și după cum am spus, tensiunea scădea cum conectam zennerul și ce urma după el. punând dublor, nu mai scade tensiunea, dar e și destul de măricică... ups, acum am văzut c-am desenat conzii invers!!! deci, a se conecta cu ”plusul” la masă... eu i-am conectat corect, dar m-am grăbit cu desenatul schemei!!! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Am inteles ideea, pai ar fi o problema ca referinta pentru ambele tensiuni ( atat cea pozitiva cat si cea negativa ) trebuie sa fie traseul de masa, care in acest caz este si minusul de la punte, si de aceea nu prea vad cum ar putea functiona, dublorul de tensiune in schimb n-are de ce sa nu mearga numai ca neajunsul redresarii monoalternanta este necesitatea capacitatii mult mai mari pentru filtrarea tensiunilor.PS: Nu cred ca tensiunea aia este o problema prea mare pentru zenner, atata vreme cat curentul ce traverseaza dioda este redus cu o rezistenta puterea disipata este in limitele suportabile. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 uf, stai c-am făcut varză schema... acum mi-am dat seama... un pic de răbdare, c-o pun corect... io o aveam desenată de mână, dar mă grăbeam să fug la masă când am pictat-o... asta e: later: OF!!! am mai uitat un copndensator de 1000 de micro între ultima diodă 400x și rezistența de 680 și masă... e clar cum se conectează, da? hotărât, azi nu e o zi bună pentru mine de desenat în paint!!! Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 Ma miram eu dinioarea cum poate sa mai fie tensiune alternativa dupa condu ala de 2200u conectat la masa, dar am zis ca...na, poate nu stiu eu ce si cum In fine, am inteles ideea insa tot dublarea de tensiune e de preferat dupa parerea mea.PS: De ce nu folositi eagle? este un soft foarte usor de folosit cu interfata prietenoasa ( user friendly ) si destul de complet din toate punctele de vedere. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 25, 2012 Partajează Postat Octombrie 25, 2012 la cât de „complexă” era schema, am zis că nu e cazul și oricum... am făcut toată afacerea pe o plăcuță cu găurele, și cum atunci când am făcut-o nu mă gândisem la partea asta, am pus altă plăcuță cu găurele, mai mică, cu toate piesele de la rezistența de 680 de ohmi încolo pe ea...primul condensator și cele 2 diode au încăput fără să facă scurt pe prima placă...acum... am un ”vumetru” antic, suficient de mic să încapă în cutia aia (abia încap astea, un voltmetru cu c520d sau cu orice altceva pur și simplu n-ar fi încăput! și nici n-aveam de unde scoate o înfășurare separată galvanic...), și trebuie să-i calculez rezistențele ca voltmetru și ampermetru...doar că e ceva ciudat cu calculele mele... cică 3,5 kiloohmi rezistență adițională ca să măsor 29-30 de volți la cap de scală... și rezistența internă a vumetrului e de 200 de ohmi...inițial pusesem de 35 de kiloohmi, și tot ”bătea” mai departe... mă enervez, și pun un potențiometru de 100 de kile, și reglez cu ăla, păi ce naiba... măsor valoarea, pun ceva suficient de apropiat, eventual înseriat cu un semireglabil, și basta!!!calculul de curent e credibil: 0,6 ohmi pentru un curent maxim de 2 amperi... sigur nu ”duce” atâta alimentatorul, dar să fie... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Pai intai trebuie sa vezi la cati mA si cati mV ajunge la capatul de scala,ca sa poti calcula corect rez aditionale. Aproape sigur o sa ai nevoie si de un semireglabil (pune multitura,ca sa n-ai probleme in timp) Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 am determinat la ăsta valorile... rezistența internă 200 ohm, sensibilitate 60 microamperi...am impresia că e ceva în neregulă cu factorii de multiplicare calculați de mine... 3 kiloohmi ca rezistență adițională pentru o tensiune maximă de 30 de volți mi se pare MULT prea mică!!!plus că mă căpia că se ”înghesuiau” valorile în capătul superior al scalei... până mi-am adus aminte că vumetrele NU sunt liniare, ci logaritmice!!!...altă belea... :cry: până la urmă, o rezistență adițională de circa 125 kiloohmi s-a dovedit ok, și cum nu am nevoie de o valoare ultraprecisă la afișarea volților și amperilor...deja mă complic prea mult pentru o sursă atât de simplă...aș putea rezolva problema liniarizând scala, dar asta... înseamnă milivoltmetru electronic!!! dacă aveam loc, făceam un voltmetru cu c520d sau 7107, și gata, dar, după cum am spus, nici nu am loc, nici nu am la dispoziție o înfășurare suplimentară de 7-8 volți ca...asta e, pe asta o las așa, și o să fac altă sursă, mai serioasă, că trafuleț de 2-3 amperi am... și mai am la unul și o înfășurare suplimentară de 9 volți... Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 26, 2012 Partajează Postat Octombrie 26, 2012 Nu,te inseli!Vu-metrele sunt relativ liniare. Doar scala aia care e desenata in spatele lor e logaritmica! Traf separat pt voltmetru? ICL merge si fara! Eu am un voltmetru d-asta pt acumulatori: masoara tensiunea de la care se alimenteaza Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum