Vizitator smilex Postat Mai 20, 2012 Partajează Postat Mai 20, 2012 Ce tensiune continua ai la intrare cu consumatorul preconizat? Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 va salut.sper sa nu se supere nimeni daca postez aici.am facut schema si merge OK.o folosesc la iesirea unui incarcator de laptop (16,8V/1,5A),cu care incarc bateria de la barcuta de pescuit (12v/7,2A)problem este ca se incinge ca dracu integratu cu tot cu radiator.http://imageshack.us/photo/my-images/53 ... lator.png/1.cum pot sa limitez curentul in jur de 600mA?2.se poate cu aceasi montaj daca il iau pe balta sa il alimentez la bricheta de la masinasa pot incarca bateria?.........ma gandesc ca bateria auto are 55AMultumescAm folosit schema de mai sus avand un rezistor fix de 240 ohm + un semireglabil multitura de 1k pt a alimenta lampi de gradina de la un acumulator auto de 12 v, cu lm317 t care cica duce si 1,5A.Problema e ca de la un consum de 60-90 mA se cam incinge tare. Inca nu am folosit radiator.Am gresit ceva?Multumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Pai da,normal ca se incalzeste. D-aia e facut special ca sa fie pus pe radiator! Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Chiar si la 60mA?Aveti recomandari de dimensiune radiator? Nu-mi pot imagina cat de mare trebuie sa fie pentru curentul maxim.Multumesc mult. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 La 60mA ai deja 0,6W...Nici nu-l poti folosi la curentul maxim,cu o cadere mare de tensiune pe el,ca n-ai cum sa-l racesti! Vezi puterea maxima pe care o poate disipa (pe radiator), in datasheetPt curenti mici,pune un radiator micut,gen 5x5cm Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Ce inseamna "cadere mare de tensiune"? Diferenta dintre tensiunea de alimentare si cea de iesire?Practic sunt 4 lampi de gradina la care am scos si acumulatorul ca sa nu mai consume si le alimentez la 1,5 V.Ok si cu radiator (gasesc ceva), dar ce sa mai zic atunci de LM317LZ care e mai ieftin, nu e prevazut cu radiator si e prevazut sa duca 100mA?Multumesc Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 @sorin_frumuseanu ceea ce trebuie sa intelegi este faptul ca ceea ce incalzeste orice element activ, este energia disipata pe el, puterea cu alte cuvinte, si nenea Ohm ne invata ca puterea este V*I, asadar nu doar curentul participa la incalzirea CI-ului ci si tensiunea si gandeste-te ca alimentezi stabilizatorul cu 12V ( care la acumulatoarele autor incarcate bine poate fi si 14V ) si ceri de la el doar 1,5V, ei bine diferenta de 10,5V trebuie sa o suporte stabilizatorul, asadar nu te mai ajuta faptul ca ceri un curent mic, problema este ca acesta se combina cu o tensiune mare ( Vin-Vout-retine formula ), si deci 10,5V*0,06A=630mW, la 90mA 945mW, asadar fara radiator este cat se poate de normal sa se incalzeasca, asadar pentru a evita radiatoare trebuie sa tii cont ca nu doar curentul trebuie sa fie mic, ci si diferenta de tensiune ce pica pe stabilizator deasemenea sa fie mica. Link spre comentariu
Vizitator sorin_frumuseanu Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Uitandu-ma la LM317LZ (capsula TO92) am vazut acum ca 125 grade e o temperatura normala de functionare. http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... 317LZ.html Ce nu inteleg: In specificatii spune ca se poate alimenta de la de la 37 v si poate reduce tensiunea pana la 1,2 v, caderea de tensiune fiind inevitabila, la ce diferenta de tensiune se poate obtine curentul de iesire de 1,5A cu schema clasica? Inca o intrebare: Toate LM317 vad ca au protectie la supraincalzire. Ma pot baza pe asta? Adica se opreste? Multumesc Fix acum nu am radiatoare (nu ma gandisem) asa ca voi incerca sa inseriez lampile pentru a le alimenta la 3 sau 6 v (am retinut ca tensiunea de intrare trebuie sa fie mai mare cu 4V). Eventual daca imi puteti recomanda o schema simpla, pe baza de PL (parca asa se numeau pe timpuri). Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Dar nu ai nevoie de o alta schema mai simpla cand asta este cat se poate de simpla, ceea ce ai tu nevoie este sa intelegi dezavantajul principal al stabilizarii liniare, si anume eficienta foarte scazuta, se pierde multa energie pe elementul regulator, aceasta energie este aflata dupa formula asta: Pd=(Vin-Vout)/Iout, unde am numit cu Pd puterea disipata pe elementul regulator, Vin=tensiunea de intrare in stabilizator; Vout=tensiunea de iesire si Iout=curentul consumat de sarcina, ei bine cu cat curentul consumat este mai mic, cu atat puterea disipata va fi mai mica, deasemenea cu cat diferenta Vin-Vout este mai mica cu atat puterea disipata va fi mai mica, cu alte cuvinte pentru o functionare la temperaturi cat mai scazute ceea ce trebuie urmarit este ca ambele caracteristici sa fie cat mai mici, daca nu o poti micsora suficient pe una atunci faci tot posibilul sa o micsorezi la maxim permisibil pe cealalta. Pe de alta parte, intr-adevar 317 se poate alimenta cu pana la maxim 40V desi eu recomand intotdeauna 35, si ca poate oferi minim tensiunea sa de referinta, adica 1,25V, insa nu poti cere intreg curentul de care este capabil la orice diferenta Vin-Vout, gandeste-te ca daca il alimentezi cu 35V si ceri doar 1,5 atunci pe el cad 33,5V, ori inmulteste asta cu 1,5A cat poate el maximul relativ si obtii 50W, o putere disipata imensa, tocmai de aceea maximul curentului se poate obtine doar pe o anumita plaja de diferenta Vin-Vout, graficul sau indica aceasta plaja ca fiind intre aproximativ 4 si 11V, asadar nu conteaza cu ce tensiune alimentezi stabilizatorul asta atata timp cat nu depasesti maximul admis, poti cere de la el maximul curentului de care este capabil daca te afli intre acele limite de diferenta. In cele din urma tre sa mentionez ca eu unul nu recomand cu nici un chip sa folosesti la acel curent stabilizator in capsula aia mica, ci doar T220 cu un mic radiator ( cat de greu poate fi sa gasesti un micut radiator? ), orice placa de TV sau monitor PC tip CRT va avea macar un mic radiator pe ea ( chiar si TV-urile vechi alb-negru pe tranzistoare ), deci unde este vointa exista si putinta. vrei neaparat fara radiator? atunci mareste tensiunea de alimentare a lampilor sau inseriaza 2 LM317 pe primul il alimentezi de la acumulator si il setezi la iesire 6V si pe al 2-lea il alimentezi din cei 6V si il setezi la 1,5, in felul asta tensiunea care pica pe ei se va injumatati, si evident ceva similar se va intampla si cu puterea disipata...daca nici una din variante nu te aranjeaza atunci fa ceva in comutatie, e mult mai complex dar si mult mai eficient si la consum mic nu se necesita radiator in functie de montajul folosit. Link spre comentariu
Dr.L Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Sau inseriaza pe +,inainte de stabilizator,o rezistenta de putere,pe care sa cada vre-o 5-7V,la curentul maxim tras de lampi Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 12, 2012 Partajează Postat Septembrie 12, 2012 Intr-adevar, si asta este o varianta, anticipand un varf de 100mA si sa zicem vreo 6V cazuti pe rezistenta, aceasta ar putea fi de 68 Ohm situatie in care pe ea vor pica 6,8V la 100mA si pentru CI vor mai ramane 5,2V si avand in vedere cei 1,5V ceruti de la stabilizator acestuia i-ar ramane 3,7V si puterea disipata ar fi mult mai mica, 370mW la 100mA, rezistenta ar trebui sa fie de minim 2W si valoarea de 68 Ohm ar permite o cadere suficienta si la consum mai mic de 100mA, daca insa se vor depasi cei 100mA atunci se va micsora rezistenta la 56 Ohm. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 10, 2012 Partajează Postat Octombrie 10, 2012 @smilex: ziceai ceva despre reglaj de la 0 al lui 317 fără tensiune negativă...unde e schema? că din cât am studiat topicul, n-am găsit nimic... (și să nu-mi pomenești de chestia cu ”2 diode înseriate pe ieșire”, că aia o știu, dar nu vreau să-mi scadă tensiunea de ieșire maximă!!!) Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 ... am decis să dau un search, și printre altele, dau peste schema de mai jos... pescuită d-aici: http://www.edaboard.com/thread87935.html#post393097 întrebare: ce e ”blower” ăla??? Later: și chestia asta mi-a făcut ziua: http://www.eevblog.com/forum/beginners/ ... #msg110835 Link spre comentariu
Marian Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 Cu 18Vca redresati asa cum apare in schema respectiva redresat si filtrat nu se poate obtine decat maxim 24Vcc, ori este imposibil sa obtii la iesire 30Vcc devreme ce ar trebui la intrare 35Vcc, pe de alta parte schema respectiva nu are de unde sa livreze tensiune sub referinta CI-ului de 1,25V, adica este imposibil sa obtii reglaj de la 0V, analizati schema si veti observa ca este la baza una banala din pdf, inflorita cu voltmetru, ampermetru, ventilator si led, dar schema regulatorului este aceeasi cu cea din pdf. Link spre comentariu
MifTy Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 știu că nu poate scoate 30 de volți, decât în gol, sau dacă fac redresare cu dublare de tensiune... și atunci o să am un curent mic la ieșire.așa cum e, schema aia scoate sigur cam 17 volți în sarcină, și e ok... pe mine m-a interesat ce zicea smilex, că se poate face 317-le să scoată o tensiune de la zero FĂRĂ sursă negativă. până acum n-am găsit, și mi se pare că smilex n-a mai intrat încă p-aici.există alte scheme care scot între 0 și cât o putea traful, dar acelea sunt cu tranzistor de putere suplimentar, iar eu chiar n-am nevoie de mai mult de 1 amper. vezi de pildă schema lui ON6MU, care-ți cam sare prima în rezultate la search pe gogu...altele înseriază pe ieșire 2 diode, dar asta înseamnă și că scade tensiunea maximă la ieșire cu 1,2 volți...eu am postat schema că nu știu ce o fi ”blower” ăla... o fi... ventilator??? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum