Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa simpla cu LM317

khrystyan

Postări Recomandate

Curentul de aproape 4 A era la conectarea becului.Am testat prima dta cu un bec de 21 W si curentul consumat era constant de aproximativ 1,8 A .Dupa aceea am testat cu doua becuri de 21 W in paralel care la conectare avea consumul de aproximativ 3,6 A apoi scazand la 2,1 A .Testul l-am efectuat avand in montaj atat lm 317 cat si tranzistorul(schema completa).

Link spre comentariu

Solutia corecta este sa generezi o tensiune negativa incat sa poti scadea iesirea pana in zero, si apoi sa foloaesti un comparator care sa permita si reglajul limitarii la cat vrea utilizatorul.

Link spre comentariu

Pentru moment ramane asa pana cand o sa am timp si materiale pentru o sursa mai complexa care va fi cu comparator si tensiune negativa .Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

Am facut eu o sursa de genul asta, din pacate nu am schema completa, schema initialal a suferit mici modificari, i-am adaugat un mic circuit ce formeaza tensiunea de -5V, mai bie zis ajustari, eu am montat 2 BD250 si duce 8A, bineinteles racire corespunzatoare, reglaj tensoine 0.00-30.00V Reglaj curent 0,00A-8,00A.Daca vrei am si cablajul in format lay si chiar pdf.

post-20533-139829374081_thumb.jpg

post-20533-13982937409_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu e nevoie de tensiune negativa pentru a pleca de la zero cu reglajul tensiunii.La sub 15V diferenta intre intrare si iesire , LM317 poate livra peste 2A. Este protejat si termic, deci va scadea nu doar cu cresterea acelei diferente ci si cu temperatura. Cum spuneam, este doar o limitare oarecare, mai ales pentru scurt. Limitarea devine mai precisa atunci cand prin tranzistor (tranzistoare) circula un curent mult mai mare decat prin 317.In cazul schemei cu rez. de curent pe ramura de minus e mai precisa limitarea, nu depinde de conditionarile interne ale 317. In cazul acela, la scurt, curentul va fi 1,25/0,27. Se poate dimensiona rezistorul de curent si din baza pentru o functionare continua la acest regim.

Link spre comentariu

Tensiunea negativa nu este o problema pentru ca sursa in comutatie pe care o am are trei tensiuni :-5 V care este stabilizata cu un78L05 ,+5 V stabilizati cu tranzistori si 24V la un curent de aproximativ 3 A.Cred ca ultima schema prezentata este cam ceea ce vreau deocamdata .Vreau si cablajul pdf.

Link spre comentariu

Nu e nevoie de tensiune negativa pentru a pleca de la zero cu reglajul tensiunii.La sub 15V diferenta intre intrare si iesire , LM317 poate livra peste 2A. Este protejat si termic, deci va scadea nu doar cu cresterea acelei diferente ci si cu temperatura. Cum spuneam, este doar o limitare oarecare, mai ales pentru scurt. Limitarea devine mai precisa atunci cand prin tranzistor (tranzistoare) circula un curent mult mai mare decat prin 317.In cazul schemei cu rez. de curent pe ramura de minus e mai precisa limitarea, nu depinde de conditionarile interne ale 317. In cazul acela, la scurt, curentul va fi 1,25/0,27. Se poate dimensiona rezistorul de curent si din baza pentru o functionare continua la acest regim.

Cum mai exact poti face reglaj de la zero al tensiunii de iesire fara tensiune negativa? Presupunand ca iti ramane masa comuna intre intrare si ierire.LM317 are protectie de "safe operating area", de asta peste o anumit tensiune intre intrare si iesire curentul este limitat, pentru ca puterea disipata se va limita la vreo 20W. In unele datasheeturi scrie, in unele nu, oricum e trecuta pe la o nota pe undeva. Schema data de mai sus este data si in datasheetul de la National(cu ceva lipsuri) si functioneaza destul de bine. Intr-adevar limitarea are o oarecare eroare...pentru ca masoara doar curentul prin tranzistor, dar care e totusi de Beta ori mai mare decat cel prin LM317. Daca B sta destul de contant, n-ai probleme. Limitarile vin din faptul ca tranzistorul se deschide doar la un curent minim prin LM317, iar asta duce la pragul de jos al limitarii la cei 60mA. Precizia nu stiu daca poate fi luata in calcul, pentru ca e un potentiometru, deci.... nu prea poti sa il rotesti la unghiul X si sa zici ca aici trebuie sa ai 690mA limita si de fapt taie la 730mA. O sa faci ca tot omul: pui ampermetru, scurtcircuitezi sursa si ajustezi la curentul pe care il vrei. Asta cdaca nu te multumeste gradajul de pe potentiometru care iti zice cam pe unde e. Normal protectia asta nu trebuie sa fie teribil de precisa, tre doar sa ai grija sa o setezi cam pe unde nu iti distrugi circuitul in caz de...
Link spre comentariu
Vizitator smilex

N-am inteles la care schema te referi.Pot pune (dupa ce o desenez) o schema de principiu cu reglaj de la zero, fara negativ, fie numai cu tranzistoare, fie cu comparator. Da, masa ramane comuna.

Link spre comentariu

Ultima varianta postata de @silicipiSi cand zic reglaj de la 0 fara sursa engativa ma refer la o sursa cu LM317, nu la alta sursa.LE: apropo de regulatoare, ati vazut ca la TME au 'regulatoare de tensiune regulata' si 'regulatoare de tensiune neregulata' ?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu, sincer nu m-am uitat pe ea, ziceam in general. Se poate construi si din tranzistoare cu un reglaj precis. Exista si AO sau comparatoare care citesc de la potentialul negativ de alimentare a lor, cu care se poate realiza asa ceva fara probleme.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am realizat pana la urma o sursa plecand de la aceasta schema :

Posted Image

am totusi o problema : atunci cand am alimentat un consumator de 2,5 amperi am constatat ca se incalzeste foarte tare puntea redresoare ; am folosit o punte redresoare de 6A si cred ca n-ar trebui sa se intample acest lucru . as incerca o punte de curent mai mare dar din pacate ceea ce am acum nu incape pe cablaj . Ar putea fi alta problema sau n-am de ales decat sa modific cablajul ?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca aproximezi 1V pe fiecare dioda in conductie, intrucat ai permanent doua care conduc, puterea disipata este de 5W. Asta necesita radiator sau ventilatie. Exista si diode (punte) cu cadere mai mica de tensiune. De obicei sunt pentru curenti mai mari. Diodele functioneaza bine si la temperaturi mari (sub 100grC). Ataseaza-i un radiator care sa incapa in spatiul disponibil.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

am montat si puntea redresoare pe un radiator si acum pare sa fie in regula , insa am o alta problema : desi folosesc pentru alimentare un transformator de 24V , la iesire am maxim 18,6V . Este normal ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări